Sklep uchyla się od rozpatrzenia reklamacji. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku raventes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raventes

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam serdecznie.

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc, ponieważ już nie wiem co mam robić. Mianowicie sprawa wygląda następująco. Zakupiłem w pewnym znanym w Polsce sklepie komplet 4 nowych opon do mojego prywatnego samochodu. 2 z opon okazały się wadliwe. Złożyłem na nie reklamację odsyłając je do sklepu w którym je kupiłem ( kuriera po nie wysłał sklep ). Po tygodniu uzyskałem odpowiedź emailem, że po wstępnej weryfikacji ( chyba na tzw oko ) reklamacja została odrzucona, ale opony zostaną odesłane do producenta celem wykonania bardziej szczegółowych ekspertyz. I tutaj zaczyna się cały problem. Od tamtej pory ( a trwa to już 6 tygodni ) sklep nie raczy mi nawet odpisywać na emaile, na jakim etapie jest moja reklamacja. Po kontakcie telefonicznym dowiedziałem się, że opony są na ekspertyzie u producenta i tyle. Proszę mi powiedzieć co w takim przypadku mogę zrobić? Takie zachowanie sklepu może przecież trwać latami.

Proszę o pomoc co teraz powinienem zrobić.

raventes napisał:
Takie zachowanie sklepu może przecież trwać latami.
Może się Pan zwrócić o pomoc do lokalnego rzecznika konsumentów. Odpowiedź na reklamację Pan uzyskał. Bardziej szczegółowa analiza producenta może wpłynąć na zmianę decyzji sprzedawcy.

Tylko, że taka bardziej szczegółowa analiza przez producenta może trwać latami. Rozumiem, że w takim przypadku nie ma szans na zakończenie reklamacji ponieważ " trwa ekspertyza opon u producenta ", tak?

Powrót