W
warmuta
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 135
Sprawa ma sie tak. Na dzialce przylegajacej bezposrednio do mojej nieruchomosci wlasciciel wzniosl samowolnie obiekty w ktorych prowadzi uciazliwa dzialalnosc. Po kontroli PINB obiekty zostaly uznane jako samowola budowlana. Poszly nakazy rozbiorki ale chyba tak dla zartu. Wlasciciel chcial to zalegalizowac ale bez ponoszenia kosztow wiec wystapil o warunki zabudowy dokladnie na te same obiekty ktore stoja na dzialce liczac, ze jak uzyska warunki zabudowy to nikt nie podwazy jego samowoli. 4-krotnie SKO uchylalo wydana przez wojta gminy decyzje o warunkach zabudowy. Wpadl na pomysl i dokonal "zgloszenia" tych obiektow w starostwie powiatowym. Starostwo nie wnioslo sprzeciwu w wymaganym terminie 30 dni i tym samym wlasciciel twierdzi iz te obiekty sa legalnie bo zgloszone. Starostwo przyjelo to zgloszenie a teraz sie okazalo, ze dzialka zostala odrolniona z naruszeniem prawa. W tej chwili starostwo wznowilo postepowanie administracyjne w sprawie odrolnienia tej dzialki a tak naprawde to wlasciciel "odrolnil" te dzialke samowolnie duzo, duzo wczesniej zabudowujac ja. Po tym co opisalem moje pytanie jest:
Co mozna zrobic w sprawie tego zgloszenia inwestycji w Starostwie w swietle nowych dowodow o braku odrolnienia terenu?
Co mozna zrobic odnosnie tych obiektow ktore sa samowola budowlana i zostaly wzniesione na terenie rolnym.
Jakie argumenty podac do geodezji w starostwie przeciwko odrolnieniu tej dzialki.
Nadmienic chce iz w opracowaniu jest plan zagospodarowania przestrzennego dla tej miejscowosci i dla innych zainteresowanych wystepujacych o warunki zabudowy jak i odrolnienie zarowno gmina jak i starostwo zabanowalo wydawanie jakichkolwiek decyzji do czasu zakonczenia prac nad planem.
Co mozna zrobic w sprawie tego zgloszenia inwestycji w Starostwie w swietle nowych dowodow o braku odrolnienia terenu?
Co mozna zrobic odnosnie tych obiektow ktore sa samowola budowlana i zostaly wzniesione na terenie rolnym.
Jakie argumenty podac do geodezji w starostwie przeciwko odrolnieniu tej dzialki.
Nadmienic chce iz w opracowaniu jest plan zagospodarowania przestrzennego dla tej miejscowosci i dla innych zainteresowanych wystepujacych o warunki zabudowy jak i odrolnienie zarowno gmina jak i starostwo zabanowalo wydawanie jakichkolwiek decyzji do czasu zakonczenia prac nad planem.