skomplikowana sprawa

• Autor wątku Autor wątku misiek.krk4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek.krk4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry. Chcialem zadac kilka pytan odnosnie wykroczenia ktore popelnilem. Moze na poczatku, krotko opowiem o sobie. Mam 19 lat, nie bylem wczesniej karany, od 3,5 roku lecze sie psychiatrycznie. Sytuacja jaka miala miejsce wydarzyla sie w szpitalu psychiatrycznym. Przebywalem tam mniej wiecej 8tygodni, sprawujac sie bardzo dobrze, az w pewnym momencie cos mi uderzylo do glowy i pokusilem sie o glupi pomysl, ktory skonczyl sie przykrymi konsekwencjami. Mianowicie wnioslem na oddzial dzialke marihuany, ktora wraz z kilkoma osobami zostala spalona. U jednej osoby zostalo zauwazone dziwne zachowanie no i cala nasza grupa wpadla, ja najbardziej, gdyz podejrzewano mnie o wniesienie tej substancji do szpitala. Zrobiono nam testy krwi i nastepnego dnia bylo juz wiadomo, ze wszystkie te osoby, lacznie ze mna, zazywaly ta substancje. Nie przyznalem sie, ze ja wnioslem a jedynie, ze jakis czas temu mialem z nia stycznosc i to z tego wzgledu testy mi ja wykryly. Sprawa niestety trafila na policje... Tak mniej wiecej klaruje sie sytuacja, a teraz chcialbym zadac kilka pytan:
1) po pierwsze: po jakim czasie przyjdzie do mnie jakis pismo i czego mozna sie w nim spodziewac?(czy bedzie szczegolowo wyjasnione z jakiego powodu zostalem wezwany? czy bedzie cos pisac o srodkach psychoaktywnych? nie chce sie spalic ze wstydu, jezeli odbierze to ktos z mojej rodziny...
2) jaka najprawdopodobniej bedzie procedura tej sprawy? jakies wezwania, przesluchania, sprawa w sadzie?
3) czy i ew. jaka moze mnie za to spotkac kara
4) jak najlepiej sie w tej sytuacji zachowac, aby zminimalizowac skutki ew. konsekwencji?

Z gory dziekuje jezeli komus chcialo sie przeczytac moj tekst oraz za wszelkie pomocne odpowiedzi jakie padna. Ehh... madry Polak po szkodzie:(

Aha. Jeszcze jedno. Wszystkie osoby uczestniczace bylby pelnoteltnie. Dziekuje i pozdrawiam

1) pism napewno przyjdzie ci do domu kilka, o tym, że pobrali ci krew z nakazu prokuratury, o przesłaniu akt oskarżenia do sądu, wniosek prokuratora do sądu wraz z aktem oskarżenia, potem odpis wyroku sądu, w tych pismach jest napisane o co chodzi, więc najlepiej, żebyś odebrał to osobiście.
2) wezwanie napewno ci jakieś przyjdzie, przesłuchanie już masz chyba za sobą, więc teraz tylko w sądzie będziesz musiał to powtórzyć, bo sprawę będziesz miał.
3) jeśli nie byłeś nigdy karany to pewnie nie dostaniesz wielkiego wyroku, najprawdopodobniej w zawieszeniu kilka miesięcy no i grzywna+ koszty postępowania sądowego.
Na pkt 4 Ci nie odpowiem, bo to nie leży w moich kompetencjach :)

dziekuje pieknie za odpowiedz kolego, pozdrawiam

[cytat="misiek.krk4":efwrfqbk]dziekuje pieknie za odpowiedz kolego, pozdrawiam[/cytat:efwrfqbk]
Jakbyś nie zauważył po lewej to ja jestem koleżanką

Powrót