Ślub w więzieniu

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aniolekczarusia napisał:
czy para mlodych na slubie musi miec ze soba dowody osobiste w tym glownie chodzi mi o osadzonego?

Ty musisz miec a dowod Twojego bedzie miał wychowawca ktory bedzie obecny na Waszym slubie

ewcia1111 napisał:
witam. chcemy z moim M wziac slub w zk w plocku. czy wie ktos jak to wszystko bd wygladalo? i czy to dobry pomysl?

Wiesz , to wszystko zależy od Ciebie .
Ja osobiście nie wizełabym ślubu w ZK ..
To jest dzień który pamięta się do końca życia :)
Wolałabym zapamiętać inne rzeczy niż kraty ..

Monika R napisał:
Ty musisz miec a dowod Twojego bedzie miał wychowawca ktory bedzie obecny na Waszym slubie

sorki ale napewno?bo mi powiedzieli znajomi ze on tez musi miec i musi o to napisac prosbe..a slub w srode i czasu malo..;((ploska o szybki odpis...

u nas tak było ze dowod mial wychowawca ale co zk to inne zasady zadzwon do zk i sie dowiedz jak to bedzie wygladac w waszym wypadku

ostatnio w TV często słychać o przepustkach na ślub (że muszą być udzielane)

mam pytanie czy rzeczywiście muszą
(ile trwają i jak się o nie starać)

problem jest taki że mam do odbycia karę 8mc powinienem się zgłosić na dniach, a termin ślubu i wesela mamy wyznaczony na lipiec

czy ewentualnie można starać się o przerwę w karze powiedzmy 1 mc na okoliczność ślubu ?

akila napisał:
mam pytanie czy rzeczywiście muszą

czy ewentualnie można starać się o przerwę w karze powiedzmy 1 mc na okoliczność ślubu ?

1) Ani nagrodowe ani losowe - nie muszą

2) Można się starać, ale jest to bardziej przesłanka do przepustki a nie przerwy

mój mąż dostał przepustkę losową na 5 dni na nasz ślub, tylko musiał dostarczyc zaświadczenie z USC że będzie ślub.

akila napisał:
ostatnio w TV często słychać o przepustkach na ślub (że muszą być udzielane)

Raczej słyszałeś o tym, że nie można zabronić skazanemu/tymczasowo aresztowanemu wziąć ślubu w czasie odsiadki. Na terenie jednostki rzecz jasna.

paati napisał:
mój mąż dostał przepustkę losową na 5 dni na nasz ślub, tylko musiał dostarczyc zaświadczenie z USC że będzie ślub.

a po jakim czasie można się starać o przepustki ? (czy na taką przepustkę nie będzie dla nas za wcześnie ?)

gdzieś również czytałem że w nagrodę można dostać przepustkę nawet na 14 dni (bodajże od wychowawcy) czy to prawda ?

Naprawdę nie wiem co robić - szykowaliśmy się do tego dnia od jakiegoś czasu a tu stało się jak się stało ?

Nie chcielibyśmy tego odkładać - zresztą wszystko już przygotowane

forg napisał:
Raczej słyszałeś o tym, że nie można zabronić skazanemu/tymczasowo aresztowanemu wziąć ślubu w czasie odsiadki. Na terenie jednostki rzecz jasna.

ale w piątek był jakiś krótki reportaż w tvn 24 o tym że jedni biorą ślub w ZK a drudzy dostają przepustki na tą okoliczność

Ostatnia edycja:
akila, u nas to była troche inna sytuacja, bo mój mąż siedział już jakiś czas,pracował i z tego tytułu dostawał przepustki, siedział na półotworku. ja myśle, że jak już będziesz w zk to porozmawiaj z wychowawcą, mój pan to rozmawiał na ten temat i z dyrektorem zk i z wychowawcą i nie było problemu z przepustką.

Aniolkuczarusia, wszystko wyszlo pomyslnie na slubie?

Powiem tak, zastanówcie sie nad czym czy chcecie brać ślub w ZK, ja brałam, i dziś żałuje ze nie poczekałam do wyjścia z wielu powodów..
Podrugie zastanówcie sie szczerze jak było zanim Wasz "ukochany" poszedł na "wakacje" bo teraz jak jest w ZK to ma sie troszke zalepione oczka, smutkiem, tęsknota i marzeniami jak to bedzie wspaniale i jaki to on bedzie wdzięczny.. NIKT z tamtad nie wychodzi lepszy. Ten fajny czas trwa po wyjściu krótko, szybko czar może prysnąć a wspomnienie slubu w ZK nie ejst czyms miłym, jak widze zdjęcia z tego mojego slubu to z żalu płakać sie chce i nic tego nie wymarze nawet drugi piękny slub z balem...

ZASTANOWCIE SIE, :cool:

Witam
Ostatnio byłam w USC zapytać się jakie dokumenty będą nam potrzebne do wzięcia ślubu. Z dokumentami nie było by żadnego problemu, ale Pani kierowniczka powiedziała że musi mój przyszły mąż złożyć podpisy, tu jednak pojawia się problem bo on by starał się o przepustkę losową na dzień ślubu nie szybciej i nie miał by możliwości złożyć tych podpisów w Urzędzie.
Czy jest taka możliwość żeby Urzednik mógłby pójśc do ZK po podpisy??
Jak to wygłąda w praktyce jak chce się wziąć ślub poza ZK?

A ja mam pytanie:) Przeglądałam ten wątek ale odpowiedzi nie znalazłam, czy ktoś z Was orientuje się czy w AŚ jest możliwość wzięcia ślubu??? Dziękuję z góry za odpowiedź:)

Dziękuję frog za odpowiedź, a to załatwia się w taki sam sposób jak w ZK czy jest jakoś inaczej, może głupie pytanie ale jestem w tym temacie totalnie zielona...

Podobnie.. Różnica jest jedynie taka, że wypadałoby mieć jeszcze zgodę organu dysponującego w przypadku tymczasowo aresztowanego.

natalie....pamietaj,aby ta decyzja była przemyślana,a nie traktowana przedmiotowo aby pomóc aresztowanemu...Przepraszam,że się wtracam,ale wiem coś na ten temat,osobiscie miałam możliwosc przyjrzenia sie podobnym sytuacjom.Przepraszam i pozdrawiam

Czy Urzędnik musi pójść do ZK po podpisy jeżeli bym go poprosiła?
Czy to jest wyłącznie jego dobra wola?

Powrót