Ślub w więzieniu

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie . Czy skazany w więzieniu musi mieć ukończone 21 lat żeby wziąść ślub/ Bo w przypadku widzeń intymnych niestety tak jest . Prosze o odpowiedz.

xxevax3 napisał:
Nieznam się na tym niestety więc dlatego pytam...
No bo skoro aby wziąć ślub facet musi mieć ukończone 21 a dziewczyna 18 lat (wyjątkami są zgody sądów) to jak Kierownik USC może inaczej udzielić ślubu? W Waszym wypadku Kierownik USC przyjeżdża do ZK a nie Wy udajecie się do USC. Proste?

Ptasior napisał:
No bo skoro aby wziąć ślub facet musi mieć ukończone 21 a dziewczyna 18 lat

Oj ... Zacznij doradzać na podstawie przepisów a nie na podstawie "wydaje mi się".

xxevax3 napisał:
Czy skazany w więzieniu musi mieć ukończone 21 lat żeby wziąść ślub/ Bo w przypadku widzeń intymnych niestety tak jest . Prosze o odpowiedz.

Z moich informacji wynika, że żeby wziąćślub trzeba mieć ukończone 18 lat. Zapewne widzenia intymne są dozwolone od 21 roku życia dla osób żyjących w konkubinacie (nie będących małżeństwem).

Emulka napisał:
Zapewne widzenia intymne są dozwolone od 21 roku życia dla osób żyjących w konkubinacie (nie będących małżeństwem).

Zapewne nie ma w polskim prawie czegoś takiego jak "widzenie intymne".

Czy bezdozorowe- jak kto woli :) Ważne, że wszyscy rozumieją.

no tak, konkubina nie rodzina>>>tak właśnie tam na to patrzą, a mając żone...

I dlatego ja zawsze popierałam pomysł wprowadzenia związków partnerskich (ale to tak na marginesie).

Witam! Mam pytanko czy ktoś z was wie coś może o ślubie cywilnym w ZK w Tarnowie na Konarskiego? Bardzo proszę o odpowiedź :)

w każdej jednostce pod względem formalności wygląda to w taki sam sposób. Czerwonych dywanów, sali przyozdobionej, stu gości i orkiestry raczej mieć nie będziesz.

Mhm, dziękuję za odpowiedź. A co do czerwonego dywanu itd to wiem o tym że tego nie będę mieć w ZK, jednak nie jest to dla mnie najważniejsze ;)

Jak z kościelnym? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Mamy cywilny od 6 lat, ale chciałabym mieć kościelny. I tak, dla mnie jest to odpowiednie miejsce i warunki nie będą mi przeszkadzać.

Witam. Moj narzeczony i ojciec jmojego dzieckja jest w wiezieniu, obecnie ma do odsiadki 2lata i osiem miesiecy. Chcemy wziasc slub w zakladzie. jak wygladaja procedury, jak dlugo trwa rozpatrzenie wniosku.

Witam , chciałabym zapytać czy może wie ktoś jak napisać wniosek do prokuratury o ślub w wiezieniu

Powrót