Ślub w więzieniu

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
asienka555 napisał:
Czy Urzędnik musi pójść do ZK po podpisy jeżeli bym go poprosiła?
Czy to jest wyłącznie jego dobra wola?

Według prawa, urzędnik może zgodzić się na przeprowadzenie ceremonii ślubnej poza budynkiem urzędu, jeśli zachodzą „uzasadnione przyczyny”. Prawo nie uściśla, jakie one powinny być.

Zatem jest to jego dobra wola.

Jesli natomiast zdecydujecie się na katolicki ślub, to zgodnie z warunkami konkordatu (Dz.U. 1998 nr 51 poz. 318 ) ksiądz jest w tym wypadku uprawniony do pełnienia funkcji urzędnika stanu cywilnego.

Ostatnia edycja:
Opłata jest taka jaką każdy obywatel musi zapłacić, żeby wziąć ślub..

Witajcie, zdecydowałam sie również na zawarcie związku małżeńskiego w areszcie...i szczerze w piatek sie dowiem dokładnie jakie sa formalnosci do zalatwienia na wspanialej białołęce...chyba ze ktos juz wie??

Przypominam, że jedną z zasad tego działu jest zakaz pisania postów w całości innymi kolorami niż czarny - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
110487 ja bralam na bialolece slub 9 marca br. Jezeli jest w AS to musi miec zgode prokuratora. Moj A napisal o zgode dyrektora ZK, ze zgoda i naszymi aktami ur pojechalam do USC bialoleka i wszystko zlozylam i podpisalam co trzeba i podalam swiadkow. po ok 2 tyg pani z USC pojechala do ZK zeby on podpisal wszystkie formalnosci, po tym jak u niego byla ustalilam z nia termin slubu (telefonicznie bo mieszkam za granica).
Swiadkowie musza byc wpisani na liste odwiedzajacych.
Jezeli chcesz miec na slubie aparat, jakis poczestunek albo dla niego np garnitur to musi on o wszystko pisac do dyrektora o zgode. aaa na owniesienie obraczek tez musi pisac prosbe o zgode.
Niech twoj napisze ci upowaznienie do wyciagniecia aktu urodzenia ze steplem ZK dyrektora.
niewiem czy sie polapiesz w tym co napisalam bo niezrozumiale pisze.
powodzenia.

magda272951 napisał:
Niech twoj napisze ci upowaznienie do wyciagniecia aktu urodzenia ze steplem ZK dyrektora.

Po polsku - osadzony ma napisać upoważnienie dla kogoś "z wolności" do wystąpienia o odpis aktu urodzenia - a podpis osadzonego ma być potwierdzony przez dyrektora.

Witam.Chciałabym zapytać doświadczonych kobiet które brały ślub w ZK czy jest możliwość przed ślubem wniesienia obrączki celem sprawdzenia czy rozmiar odpowiada. Głupie pytanie ale ja niestety w temacie jestem zielona:(

Wiesz może podsunę Ci śmieszny pomysł ale kolega spod celi mojego P. ze sreberka z czekolady zrobił sobie taką prowizoryczną obrączkę i posłał ją w liście..Poszła z tym do jubilera, zmierzyli i pasowała ..:) No ale pewnie są jakieś "normalne" sposoby..Można zawsze poprosić o zgodę dyrektora na przymiarkę..Malutka nie wiem czy Cię dobrze zrozumałam ale nie trzeba płacić urzędnikowi za to żeby pojechał lub poszedł do aresztu po podpis..

No powiem Ci że pomysł fajny:)dziękuje. Aż podsune go mojemu:) Bo znowu czekać na zgode od dyrektora to może trwać i trwać.

Podziwiam Was dziewczyny, ja mimo wszystko nie zdecydowałabym się na taki krok, jakim jest ślub w ZK...

Najważniejsze chyba to to że się kochamy:) Ślub cywilny w ZK a po wyjściu ślub kościelny. Zastanwiam się jeszcze jak jest ze chrztem.Bo czytałam wypowiedzi na innym wątku że przepustke na chrzest ciężko załatwić.Co wtedy? Czekać aż kara się skończy i chrzcić dziecko w wieku np 5lat?

Oczywiście, to że się kochacie jest najważniejsze :) Jednak ja jestem zdania, że można poczekać ze ślubem, aż wyjdzie. Ślub nie jest najważniejszy. Pozatym ja sobie inaczej wyobrażałam ten dzień, niż w ZK. Dlatego nie zrobiłabym tego i wiem, że mój Misiek też tak myśli. Ale to tylko moje skromne zdanie :) Wszystkiego dobrego WAM :) )

Też nie chciałam.Ale po namysle stwierdziłam ze nie ważne gdzie ważne że z nim:) Rozumiem Twoje podejscie do tego tematu i uważam że każdy ma prawo wyrażać swoją opinie:) A zastanawiam sie czy ktos brał ślub koscielny w ZK i jak wszystko wygląda ze ślubna kreacja

Kreacja..:) To chyba już wybór tej osoby która bierze Ślub..Jak chce się biała suknię to raczej nikt nie będzie robił problemu..

Co do rozmiaru obrączek - jest jeszcze taki sposób, że żona, tzn. przyszła żona:) wchodzi na widzenie w biżuterii, a przyszły mąż mierzy to, co ona na sobie wniosła.
Pomijam ZK/AŚ, w których przed widzeniem każą zostawić biżuterię w depozycie, ale generalnie mój sposób się sprawdza.

No właśnie co wtedy gdy trzeba bedzie zostawić w depozycie? Tym bardziej że moje paluszki w przeciwieństwie do paluchów mojego łobuza to zdziebełka trawy:D

Przecież te Nasze Łobuzy tacy pomysłowi są, że bez Naszej pomocy sobie poradzą nawet z obrączkom:?..Akte kochana nie wiesz..?:D Wydaje mi się, że nikt nie będzie robił problemu z wniesieniem takiej obrączki na przymiarkę..

No ja wiem Ancia, że oni to znają tyle sposobów, że czasami to nawet nie warto się tu nad czymś zastanawiać:)
Maliniakowa - ja wiem, że nasze paluszki w porównaniu z ich paluchami to jak nitka:) ale można wnieść obrączkę na łańcuszku - niekoniecznie na palcu:)
A! Maliniakowa, ja osobiście się z tym nie spotkałam, żeby trzeba było zostawiać biżuterię w depozycie, ale słyszałam, że i takie ZK bywają więc zawsze trzeba pamiętać o ewentualnych przeszkodach.

Ostatnia edycja:
Powrót