Sm+odholowanie auta+nieprzyjęcie mandatu+uszkodzenie auta przez holownik

• Autor wątku Autor wątku EAGLE77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie camander;a jest o tyle cenne, że pomoże wyprowadzić z błędu Kanas;a , lecz ten udaje, że pytania nie rozumie :D No więc ja pomogę mu zrozumieć, dlaczego rację mam ja oraz przynajmniej p. Zbigniew Drexler a nie użytkownik Forum Prawnego o nicku Kanas 8-)

Panie Kanas, proszę zgłębić lekturę: >Moderacja<

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@100krotnik po pierwsze, nie wstawiamy podobnych linków. Po drugie, jak już czytamy, powołujemy się na kogoś, polecam poczytać uważnie. Na stronie jest również opis potwierdzający to, co napisałem wcześniej, że znak D-18 w żaden sposób nie niweluje zapisów Art. 49 przytoczonej ustawy. Linku nie wstawiałem ze względów regulaminowych. Jednak z pewnością znajdziesz. Po trzecie, w linku mowa o art 47. my mówimy o art. 49.
Znaczenia słów "warunek", "zabrania się" tłumaczyć nie będę.
Co do poniższego;
100krotnik napisał:
Pytanie camander;a jest o tyle cenne, że pomoże wyprowadzić z błędu Kanas;a ,
Zatem znak ograniczenia prędkości do 70 km/h ma ten skutek, że zgodnie z art. 5 ww ustawy, przepis mówiący, że prędkość należy dostosować do warunków panujących na drodze również nie ma zastosowania, bo przecież ja mogę do 70 km/h jechać.
100krotnik napisał:
ten udaje, że pytania nie rozumie No więc ja pomogę mu zrozumieć
Proszę bardzo, zatem nie udawaj, że nie rozumiesz, nie pomijaj, tylko rzeczowo odnieś się do poniższego;
Kanas napisał:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, w sytuacji gdzie ustawiony jest znak D-18 szczególnie z tabliczką T30i jest już pełen luz, parkować możemy dosłownie przed samym skrzyżowaniem, przed podjazdem, nawet dla przejściu dla pieszych, bo przecież mamy ustawiony znak D-18, bo przecież znak ma pierwszeństwo niż zapisy z ustawy. W sumie cały Art. 49 przytoczonej ustawy nie ma zastosowania Nawet na przejeździe kolejowym mogę sobie zaparkować

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Linku nie wstawiałem ze względów regulaminowych.
Nie ma takiego paragrafu w Regulaminie. Nie reklamuję linkowanej strony, podobnie jak Ty nie reklamujesz, jak mniemam, firmy Google.
Kanas napisał:
znak D-18 w żaden sposób nie niweluje zapisów Art. 49 przytoczonej ustawy
Generalnie nie niweluje, ale tylko wówczas, gdy nie ma "innego zachowania nakazanego przez...". Na przykład znak D-18 "nie kasuje" obowiązku nieutrudniania dostępu do innego prawowicie zaparkowanego pojazdu. Natomiast wyznaczenie miejsca postojowego przez zarządcę drogi przesądza o możliwości postoju w granicach wytyczonych oznakowaniem. W pewnym sensie jest to nakaz (przejaw woli) takiego a nie innego wdrożenia organizacji ruchu. Art. 47 w linku wykasowanym przez Ciebie z niezrozumiałych względów – per analogiam.
Kanas napisał:
Po trzecie, w linku mowa o art 47. my mówimy o art. 49.
No i co z tego? Sam powoływałeś się na art. 25 u.p.r.d. Wydaje się, że tolerowałeś też analogię sugerowaną pytaniem o prędkość wynikającą z B-33 versus prędkość wynikającą z przepisów ustawy (art. 20). Trudno... udajesz że nie rozumiesz pytań, nie widzisz związków, mi się tłumaczyć nie musisz :brawo: .
Kanas napisał:
Zatem znak ograniczenia prędkości do 70 km/h ma ten skutek, że zgodnie z art. 5 ww ustawy, przepis mówiący, że prędkość należy dostosować do warunków panujących na drodze również nie ma zastosowania, bo przecież ja mogę do 70 km/h jechać.
Nie, bo B-33 podwyższa prędkość w tym przypadku. Abstrakcyjnie zadeklarowaną wartość "50 km/h" z Ustawy organizator ruchu zastępuje wartością umieszczoną na znaku B-33. Reszta się nie zmienia.
Kanas napisał:
Idąc Twoim tokiem rozumowania, w sytuacji gdzie ustawiony jest znak D-18 szczególnie z tabliczką T30i jest już pełen luz, parkować możemy dosłownie przed samym skrzyżowaniem, przed podjazdem, nawet dla przejściu dla pieszych, bo przecież mamy ustawiony znak D-18, bo przecież znak ma pierwszeństwo niż zapisy z ustawy. W sumie cały Art. 49 przytoczonej ustawy nie ma zastosowania Nawet na przejeździe kolejowym mogę sobie zaparkować
Jeśli zostanie wyznaczone miejsce parkingowe na przejeździe kolejowym, to nie skorzystam :winko: Rozumiesz sarkazm? Różnimy się w kwestii tego, co należy uznać za "inne zachowanie niż nakazane..." oraz interpretacją prawną wyrazu "nakazane". Dla Ciebie to są może i bzdury, za które naliczyłeś mi bezzasadnie 2 ostrzeżenia w jednym dniu. Może trochę mniej emocji?

A tak poza tą polemiką, lepiej byłoby umieścić B-36 lub B-35 z tabliczką <<nie dotyczy chodnika>>. Wówczas parkowanie na nim wiązałoby się z każdym wymogiem norm prawnych ustawy :) – oczywiście poza zakazem sensu stricto dyspozycji B-36 (35).

100krotnik napisał:
Jeśli zostanie wyznaczone miejsce....
Zarzucasz mi, że nie rozumiem pytań. Tymczasem wydaje mi się, że jest odwrotnie, wymigujesz się od odpowiedzi. Cóż, może mało precyzyjnie pytam. Zatem jeszcze raz, bo odpowiedzi nie otrzymałem.
Czy Twoim zdaniem ustawienie znaku D-18 powoduje, że przepis art. 49 za znakiem nie ma zastosowania, czyli jak wspomniałem, można dosłownie zaparkować wszędzie ?

Odpowiedź brzmi NIE, aczkolwiek wymagałbym precyzji w zadaniu pytania, bo art. 49 zawiera wiele norm prawnych, z których pewne będą stanowiły "inne zachowanie nakazane" w stosunku do dyspozycji znaku D-18 a inne nie będą leżały w takiej sprzeczności. Na przykład nie można zablokować prawidłowo zaparkowanego pojazdu tłumacząc się, że parking. A dlaczego nie można? Bo zarządca ustanawiając parking nie bierze pod uwagę takich właśnie zdarzeń. Natomiast w przypadku występowania zjazdów, przejść dla pieszych, ewentualnego zachodzenia przez pojazd na obszar chodnika (kryterium 1,5 m dla pieszych), przejść dla pieszych, skrzyżowań, etc., – organizator ruchu może a nawet powinien uwzględniać takie miejsca w planowaniu miejsc (obszarów) postojowych. Jeśli np. na danym odcinku chodnika jest dużo zjazdów do posesji/bram, to zalecam wykorzystanie B-36 / B-35 z tabliczką "Nie dot. chodnika", co rozwiąże problemową i dyskutowaną niniejszym tematem kwestię.

Ostatnia edycja:
100krotnik napisał:
Odpowiedź brzmi NIE, aczkolwiek wymagałbym precyzji w zadaniu pytania, bo art. 49 zawiera wiele norm prawnych
Zatem nie ma jakichkolwiek podstaw aby wybiórczo z katalogu ujętego w art. 49 ustawienie znaku D-18 stosować do jednych ograniczeń, do innych nie.
Jednak dobrze, bo faktycznie dalsza dyskusja nie ma sensu. Pytający poznał Twoją wersję, Twój pogląd, na tej podstawie jeżeli jest tak odważny może wnieść sprzeciw, budując zarzuty w oparciu o Twoje zdanie. Ja jestem pewny jak to się skończy.

Przeczytałem cały wątek i zastanawia mnie takie powiązanie:

Umiejscowienie miejsca parkingowego praktycznie w obrębie skrzyżowania. Dla ułatwienia zarządca wprowadził na całym parkingu strefę skrzyżowań równorzędnych. W sobie sprzeczność. Widzę pewną analogię
https://goo.gl/maps/NpPFC6n5PYPPz8sF8

To zarządca drogi ustala zasady ruchu drogowego na danej drodze. Zarządca ustalił - w tym miejscu wolno parkować pojazdami w określony sposób znakiem d-18. Kierowca nie ma obowiązku dociekać czemu właściciel sąsiedniej nieruchomości zrobił sobie obok miejsca postojowego dziurę w ogrodzeniu albo zainstalował ruchomy płot, a z tych czynności nie wynikają żadne obowiązki dla zarządcy ani żaden zakaz karny (jest natomiast cywilny, więc niezależnie od stanu administracyjnego odholowanie i konieczność pokrycia opłaty słuszne).

Alternatywna interpretacja prowadzi do uznania przepisów o wyznaczaniu zjazdów z/do nieruchomości z uodp za pozbawionych znaczenia, a także do uznania, że osoba trzecia wbrew uprd jest uprawniona do (częściowego) zarządzania drogą.

Dywagacje o szerokości bramy czy pojazdów są pozbawione sensu.

Co właściciel nieruchomości powinien zrobić http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/iii-sa-kr-1310-18/ruch_drogowy/1ad717.html

Ostatnia edycja:
@rogacz86 odnoszę wrażenie, że z wątkiem zapoznałeś się dość wybiórczo, szczególnie przytaczając wyrok który ma niewiele wspólnego z tematem. Zwróć uwagę, że w wyroku mowa o oznaczeniu poziomym P-19.

@Kanas Odnosisz mylne wrażenie. W szczególności jak zwrócisz uwagę na słowa "Co właściciel nieruchomości powinien zrobić" a także po przeczytaniu przytoczonego orzeczenia inaczej niż wybiórczo. Zwróć uwagę, że w wyroku mowa również o znaku pionowym d-18, już na pierwszej stronie...

w przedmiocie zatwierdzenia stałej organizacji ruchu I. stwierdza nieważność zaskarżonego aktu w części dotyczącej umieszczenia po prawej stronie ulicy O w K, na wysokości nieruchomości nr 5, poziomych pasów postojowych o szerokości dwóch metrów, oznaczonych znakiem poziomym P-19 oraz znakami pionowymi D-18 i D-30; II. w pozostałym zakresie skargę odrzuca; III. zasądza od Prezydenta Miasta na rzecz skarżącej A. P. kwotę 797 zł (słownie: siedemset dziewięćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.

rogacz86 napisał:
Zwróć uwagę, że w wyroku mowa również o znaku pionowym d-18, już na pierwszej stronie...
Nie podkreśliłeś w cytacie najistotniejszego :)
w przedmiocie zatwierdzenia stałej organizacji ruchu I. stwierdza nieważność zaskarżonego aktu w części dotyczącej umieszczenia po prawej stronie ulicy O w K, na wysokości nieruchomości nr 5, poziomych pasów postojowych o szerokości dwóch metrów, oznaczonych znakiem poziomym P-19 oraz znakami pionowymi D-18 i D-30; II. w pozostałym zakresie skargę odrzuca; III. zasądza od Prezydenta Miasta na rzecz skarżącej A. P. kwotę 797 zł (słownie: siedemset dziewięćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Co do znaków poziomych wyznaczających miejsca postojowe, sporu w tym wątku żadnego nie było gdyby w opisanej sytuacji one występowały.

Kanas napisał:
Nie podkreśliłeś w cytacie najistotniejszego (...)Co do znaków poziomych wyznaczających miejsca postojowe, sporu w tym wątku żadnego nie było gdyby w opisanej sytuacji one występowały.

Podkreśliłem. Nie ma różnicy w wyznaczeniu miejsc postojowych na jezdni, poboczu czy chodniku w kontekście dostępu do nieruchomości.

rogacz86 napisał:
Nie ma różnicy w wyznaczeniu miejsc postojowych na jezdni, poboczu czy chodniku w kontekście dostępu do nieruchomości.
Wydaje mi się, że się nie rozumiemy :)
W opisanej sytuacji przez pytającego nie było wyznaczonych miejsc.

Kanas napisał:
Wydaje mi się, że się nie rozumiemy
W opisanej sytuacji przez pytającego nie było wyznaczonych miejsc.

Nie było?!
Przepis prawny:
rwzis 52. 1. Znak D-18 „parking” oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów (...)

Ja widzę na zdjęciu, że bezpośrednio przed bramą jest początek miejsca postojowego.

rogacz86 napisał:
Chodzi o znaki poziome o których mowa w wyroku, jak też w wątku.
rogacz86 napisał:
Ja widzę na zdjęciu, że bezpośrednio przed bramą jest początek miejsca postojowego.
Powyższa kwestia została już omówiona w wątku.

Kanas napisał:
Chodzi o znaki poziome o których mowa w wyroku, jak też w wątku.(...)Powyższa kwestia została już omówiona w wątku.

Skoro została omówiona - tym bardziej ciężko zrozumieć czemu twierdzisz, że w omawianym miejscu nie ma miejsca postojowego. Bynajmniej nie wynika to z braku znaków uzupełniających jakim jest np znak p-19, którego się tak uczepiłeś. Znak D-18 może być stosowany bez znaku P-19 (bądź innych) i dalej wyznacza miejsce postojowe.

rogacz86 napisał:
znak p-19, którego się tak uczepiłeś
Uczepiłem się ?
Zatem przeczytaj jeszcze raz wyrok, jak widać WSA też się go uczepiło gdyż za każdym razem go przytacza, jedynie Ty wybiórczo omijasz.
rogacz86 napisał:
Znak D-18 może być stosowany bez znaku P-19 (bądź innych) i dalej wyznacza miejsce postojowe.
Owszem, jednak w żadnym wypadku sam znak D-18 nie zwalnia ze stosowania się do art. 49 PoRD.

Kanas napisał:
W opisanej sytuacji przez pytającego nie było wyznaczonych miejsc. (...)
rogacz86 napisał:
Znak D-18 może być stosowany bez znaku P-19 (bądź innych) i dalej wyznacza miejsce postojowe.
Owszem,

Albo nie było wyznaczonych miejsc albo owszem było. Proponuję odstawić klawiaturę i zastanowić się nad swoim zdaniem i wynikającymi z niego wnioskami.

Kanas napisał:
Uczepiłem się ?
Zatem przeczytaj jeszcze raz wyrok, jak widać WSA też się go uczepiło gdyż za każdym razem go przytacza, jedynie Ty wybiórczo omijasz. (...) jednak w żadnym wypadku sam znak D-18 nie zwalnia ze stosowania się do art. 49 PoRD.

Nie będę przytaczał 6 stron orzeczenia, skoro istotne jest to, że sąd uznał za zasadną skargę dotyczącą organizacji ruchu - w której istotny jest znak D-18 a nie znak p-19 - i zgodził się ze stwierdzeniem, że wyznaczenie miejsca postojowego znakiem D-18 na wysokości zjazdu, w sprzeczności z art 49 uprd może prowadzić do utrudnienia bądź uniemożliwienia korzystania z tego zjazdu. Zastanów się mocno czemu sąd się z tym zgodził, skoro według Ciebie nie wolno parkować na wyznaczonym miejscu parkingowym jeśli utrudnia to zjazd do nieruchomości, a zatem taka organizacja ruchu nie prowadziłaby do utrudnień.

Jak zaznaczył pełnomocnik skarżącej na rozprawie, wcześniej, przed zmianą organizacji ruchu, gdy pasy postojowe, wyznaczone były częściowo na chodniku, a częściowo na jezdni, skarżąca nie miała podobnych problemów. Zatem niewątpliwie, to zmiana organizacji ruchu, spowodowała, że skarżąca ma obecnie utrudniony dostęp do swojej nieruchomości. Wnioskować więc należy, że to zmiana organizacji ruchu ograniczyła skarżąca w uprawnieniach w wykonywaniu prawa własności w stosunku do jej nieruchomości.

rogacz86 napisał:
Proponuję odstawić klawiaturę i zastanowić się nad swoim zdaniem i wynikającymi z niego wnioskami.
Natomiast ja proponuję zaparkować pojazd za znakiem D-18 w sprzeczności z art. 49 (na przejściu dla pieszych, czy też przed, skrzyżowaniu itp.) oczywiście bez wyznaczonych miejsc znakiem poziomym, odmówić przyjęcia mandatu, wnieść sprzeciw, podzielić się z nami wyrokiem. Inaczej bzdury wypisujesz i tyle.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Natomiast ja proponuję zaparkować pojazd za znakiem D-18 w sprzeczności z art. 49 (na przejściu, skrzyżowaniu itp.) oczywiście bez wyznaczonych miejsc znakiem poziomym, odmówić przyjęcia mandatu, wnieść sprzeciw, podzielić się z nami wyrokiem. Inaczej bzdury wypisujesz i tyle.

Tu https://www.google.pl/maps/@52.2492...4!1sXmROWpY3B3mGgZl1pWPCyQ!2e0!7i13312!8i6656
masz znajome sobie miejsce, idź i wezwij tam policję do pojazdów zaparkowanych za blisko skrzyżowania, na wyznaczonym miejscu postojowym znakiem D-18 bez znaków poziomych i daj znać jaki będzie rezultat z prób ukarania kierowców przez sąd za naruszenie uprd art 49 ust 1 pkt. Inaczej, cytując

***Regulamin***

Powrót