Śmierć mamy gdy żyje ojciec, a dziedziczenie.

• Autor wątku Autor wątku eajt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No niestety nie znalazłem odpowiedzi. Nie wiem co zrobić z urzędem skoro nie będę miał aktu poświadczającego dziedziczenie. Czy z tego dziedziczenia ustawowego otrzymam jakiś papier? By moc zgłosić do urzedu skarbowego? Zostało mało czasu nie chce by na końcu się okazało ze jako syn będę płacić podatek

W poradniku opisana jest zarwno kwestia przyjecia/odrzucenia spadu, nabycia spadu i działu spadki.
W skrócie. Najpierw nastepuje nabycie spadku. Na tym etapie nie wnika się jakie przedmioty lub nieruchomości wchodzą w sklad spadku. Po prostu w waszym przypadku każdy dostaje po 1/3 udziału we wszystkim (od guzika o po dom). Następnie w ramach działu spadku ustalacie jakie dokładnie przedmioty mają komu przypaść. Nie musicie trzymać sie udziałów ustalonych w ramach nabycia spadku. W ramach działu spadku możecie zgodnie ustalić, że ojciec dostaje wszysko, a wy nic.

Ostatnia edycja:
Dobrze. A kiedy można ten dział zrobić. Mama umarła w styczniu. Brat nie chce stawić się do notariusza wiec za chwile będę musiał podatek zapłacić? Czy podatek jest dopiero wtedy kiedy ma się poświadczenie dziedziczenia? Skoro notarialnie brat nie chce to będę musiał sądownie. Ale czy zdarze? Te 6 miesięcy jest na złożenie wniosku czy w każdej chwili mogę zgłosić do sądu wniosek o poświadczenie dziedziczenia. Np po roku od śmierci i dopiero wtedy rozliczam skarbówkę?

Powrót