Śmierć Polki w wypadku w Berlinie

• Autor wątku Autor wątku Adrianna20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianna20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Moja mama zginęła w wypadku w Berlinie. Miała 38 lat, osierociła mnie (20lat) i moją siostrę (13 lat) a na dodatek była w 5-tym mięsiącu ciąży.
Potrącił ja na pasach Motocyklista. Zginęła praktycznie na miejscu, w ambulansie. Nie było mnie przy tym. Była przy niej młodsza siostra, która wszystko widziała.
Wszystkie jesteśmy zameldowane w Berlinie, moja siostra uczyła się tam w szkole, ja studiuję w Warszawie. Jesteśmy ubezpieczone. Mama miała przyznany zasiłek socjalny, który opłacał ubezpiecznia. Moja siostra otrzymywała Kindergeld, a ja miałam miec w najbliższym czasie przyznany.
Przechodząc przez dość szerokie pasy, swiatło było zielone, natomiast przy końcu przejścia zmieniło się na czerwone. Moja mama szła ostatnia. Prawdopodobnie kierowca motocykla miał zielone swiatło, ale jak ruszył wszystkie samochody jeszcze stały. Uderzył z prędkościa ok. 100 km/h. Sama jeszcze do końca nie wiem, sprawa jest w toku. Wydarzyło się to w niedzielę wieczorem(03.04.11).
Chciałam zapytać, co mi przysługuje w takiej sytaucji( renta, zasiłek)?
Czy muszę wymeldowywać się z Berlina, skoro moja mama nie żyje. (mieszkał z nami też przyszly maz mojej mamy z którym była w ciąży)
Jak wygląda sprawa z odszkodowaniem?
Czy przysługuje mi jakas pomoc od strony polskiej? (mój tata ubezpieczyl mnie w swojej pracy w Polsce, pracuje na koleji)

Bardzo proszę o pomoc!

Zgłoś się do ambasady Polskiej w Berlinie tam otrzymasz pomoc prawną powinaś dostać odszkodowanie z polisy motocyklisty ,ale to już sprawa adwokata z niemiec .

Witaj Adrianno,bardzo Ci współczuję:-(miałam podobną sytuację:(
Od strony polskiej jedyne co możesz zrobić to znaleźć dobrego prawnika lub firmę(mogę polecić Ci tą która wywalczyła dla mnie) a jest ich masę aby pomogli Wam uzyskać odszkodowanie i zadośćuczynienie za śmierć mamy będą to b.duże pieniądze jeśli ktoś dobrze pokieruje sprawą z niemieckiego TU sprawcy(czyli motocyklisty)renta jeśli się uczycie to jak najbardziej także się należy
Moim zdaniem póki co to nie musisz wymeldowywać się z mieszkania gdzie mieszkała Twoja mama.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz śmiało mój e-mail maja2604@wp.pl

Pozdrawiam serdecznie Majka

Uważaj!

Sprawę masz wygraną bo:

Kto wchodzi na zielonym, do czasu zejscia z pasów jest chroniony, kierowca, gdy ma nawet zielone, to musi czekac aż pieszy zejdzie z pasów !

Następnie, wynika ze motocyklista przekroczył znacznie prędkosc. = wtargnął na przejscie dla pieszych.

Rzecz w tym, bys dostała to CO CI SIĘ NALEŻY.

Potrzebujesz prawnika, ja znam takiego /to jego reklama z mojego profilu na NK /:

Witam Panstwa

Osobiscie oferuje Panstwu pomoc i fachowe doradztwo we wszystkich sprawach finansowych
i poprzez wspolprace z roznymi instytucjami oferuje wszystko z „jednej reki i jednej glowy”.
Bank, kasy budowlane, kasy chorych, fundusze inwestycyjne, wszelkiego rodzaju ubezpieczenia
oraz inne sprawy finansowe, rentowe i socjalne (m.in. Kindergeld, Wohngeld, itp.), a takze wskazowki
dotyczace rozliczenia podatkowego, od najprostrzych po najbardziej skomplikowane.
Pomoge panstwu w tych i wielu innych sprawach !

Pamietajcie panstwo: KTO PYTA, NIE BLADZI /przepraszam ,nie mam polskich liter/.

Personalberatung jest tym, w czym sie specjalizuje.
Pytania ? Watpliwosci ? Chetnie odpowiem, podpowiem i jesli moge, to pomoge.
Jestem do panstwa dyspozycji:

Tomasz Pilarczyk
Lohbrügger Landstrasse 112
21031 Hamburg

Telefon: 040/ 415 468 55
Telefax: 040/ 471 166 76
Mobil: 0178/ 78 900 90
E-Mail: tpilarczyk@web.de

P.S.
W razie potrzeby istnieje mozliwosc dojazdu do panstwa. - moze on zna dobrych prawników od spraw takich jak twoja?

Profil na NK:

nk.pl

Musisz teraz zachowac spokojną głowę ! Musisz otrzymac jak najwięcej a jednoczesnie - jak najmniej oddac adwokatom...

Walcz - bo ci się należy!!!

Pozdrawiam Serdecznie - miej nadzieję- z-Martwych-Wstaniu, Dzieje Apostolskie 24:15

/o Twojej sprawie piszą też na forum Polonia Berlin, tam też poszukaj prawnika./

Rzecz polega na tym,

Dziękuję bardzo za informację i za pomoc !
Napewno będę dzwonić do tych, których polecacie.
Każda porada jest dla mnie bardzo cenna i ważna!

Jak macie jeszcze jakieś pomysły, albo kontakty -piszcie.

co do postu : Kamila Kowala, dodam jeszcze, że w tym miejscu ograniczenie prędkości jest do 50. a ten motocyklista napewno nie jechał 50, bo przecież nie spowodował by śmiertelnego wypadku.

Ada.

Adrianna20 napisał:
Dziękuję bardzo za informację i za pomoc !
Napewno będę dzwonić do tych, których polecacie.
Każda porada jest dla mnie bardzo cenna i ważna!

Jak macie jeszcze jakieś pomysły, albo kontakty -piszcie.

co do postu : Kamila Kowala, dodam jeszcze, że w tym miejscu ograniczenie prędkości jest do 50. a ten motocyklista napewno nie jechał 50, bo przecież nie spowodował by śmiertelnego wypadku.

Ada.

Z tego co się orientuję to następiło naruszenie regulaminu forum poprzez podanie danych teleadresowych. Rada dla Adrianny20. Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję zastanów się 10 razy i nie podpisuj żadnych umów na jakiekolwiek pośrednictwo. Odnośnie porady możesz udać się do kancelarii adwokackiej i wszystkiego się dowiesz. Jak nie jesteś z powodu sytuacji sama tego ogarnąć to poproś znajomych. Nie działaj pochopnie.

Powrót