Śmieszne ubezpieczenie AOK

• Autor wątku Autor wątku dawidoseq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidoseq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam otóż mam taki problem. w 2015 roku przyjechałem do taty do pracy (legalnie , firma płaciła składki itp.) Przepracowałem czerwiec i lipiec wymeldowałem się i wróciłem do polski. Zaczeły przychodzić listy od AOK że mam zapłacić za składki (od 1 sierpnia 2015 do 15 maja 2016 ponieważ od 16 maja 2016 jestem zameldowany ponownie a tamten okres byłem wymeldowany i byłem w polsce. teraz to już sie uzbierało prawie 6tyś euro. Z dniem wyjazdu 1 Sierpnia mam wymeldowanie co potwierdza papierek. Ubiegaja się o ten papier to im wysłałem(listy dalej przychodza) + chcą papier z nfz ze byłem ubezpieczony w polsce. Mama wzieła mnie pod ubezpieczenie do prawie konca lutego co sie okazało że nie mogła(dowiedzielismy sie jak pojechalismy po kwit ze miałem ubezpieczenie aby wysłać do niemieckiego AOK)wiec teorytycznie byłem od 1 sierpnia bez ubezpieczenia w polsce aż do polowy,końca stycznia 2016. Potem zameldowałem sie w urzedzie pracy. Jestem aktualnie tutaj od polowy lutego 2016 ta sama firma wszystko ok . Listy ciagle przychodzą , teraz napisali że do 25maja 2016 mam oddać karte ubezpieczeniowa,groźby sankcjami. JAKIE ONI MAJA PRAWO ZEBY NALICZAC MI UBEZPIECZENIE SKORO SIE WYMELDOWALEM Z TEGO PAŃSTWA i co ich powinno obchodzić czy w polsce mam czy niemam ubezpieczenia jak do lekarza i tak bym nie poszedl z ich ubezpieczeniem -.- Jak to teraz mogę odkręcić , bo nie chce mi się wyjeżdżać do polski ale jak bedzie mus to mus :)

Ostatnia edycja:
Po pierwsze, przed wyjazdem powinieneś rozwiązać z AOK umowę, która podpisałes przystępując do nich. W związku z tym, że tego nie zrobiłeś, naliczają Ci wciąz składki, bo ubezp. w De jest obowiązkowe nawet gdy się nie pracuje!!!!
Ubezpieczenie w Pl ma znaczenie i to duże, bo obowiązuje Cie ciagłość ubezpieczenia.
Spróbuj porozmawiać w AOK i zapytać co masz zrobić. Czasami jak dobrze pójdzie i w okresie, w którym byłeś w Pl i przedstawisz im takowe zaswiadczenie z NFZ, że byłeś wtedy ubezpieczony, to moze uda się anulować składki niemieckie za ten okres. Dużo odkręcania przed tobą a bez wyjazdu do PL też się nie obędzie, bo NFZ na odległość nie załatwi z Tobą prawdopodobnie nic. Jeśli Twoje ubezpieczenie w Pl między 1 sierpnia 2015 a końcem stycznia 2016 było nieważne, to będziesz musiał niestety za ten czas oddać pieniądze AOK. Mogą Ci pójść na rękę i rozłożyć na raty.
A na przyszłość pamiętaj, że przed wyjazdem na dłużej należy poinformować pisemnie wszelkie wiążące Cię instytucje!!!

WYSTARCZy to ze byłem wymeldowany z KRAJU !!! wiec skad maja wiedziec czy pracowalem czy nie skoro tam nie istnialem ?? juz pani mi odpowiedziala na pw starsza miła nic nie bede musiał płacić wystarczy że okaże wymeldowanie od 1 sierpnia bo miala to samo i jej syn też i ma spokój pozdrawiam

Krzykiem na tym forum nic nie zalatwisz. Podobnie jak w Polsce ZUS i urzad meldunkowy w urzedzie miasta to dwie rozne instytucje, ktore nie maja ze soba nic wspolnego, tak i Einwohnermeldeamt i AOK to w Niemczech dwie rozne instytucje, ktore nie maja ze soba nic wspolnego i nie przekazuja sobie nawzajem danych. Trzeba bylo sie dodatkowo przy wyjezdzie wymeldowac z AOK, to nie mialbys teraz problemow.

Wymedowywujac się z Niemiec trzeba załatwić wszystkie formalności.Tak jak mówili przedmówcy.Chyba,ze masz dobra księgową albo adwokata wtedy oni zrobia to za Ciebie.
A w Polsce i tak Cie namierza a jeszcze gorzej jak odezwa się po latach i wtedy procenty będą kosmiczne.

ale wy jestescie smieszni ile mam powtarzac. byłem w firmie która sie podobnymi sprawami zajmuja i z dniem wymeldowania z de automatycznie z aok sie wymeldowujesz i zalatwili tych spraw juz mnóstwo wiec macie złe informacje :)

W taki razie powodzenia i jak najmniej kłopotów.

dawidoseq napisał:
ale wy jestescie smieszni ile mam powtarzac. byłem w firmie która sie podobnymi sprawami zajmuja i z dniem wymeldowania z de automatycznie z aok sie wymeldowujesz i zalatwili tych spraw juz mnóstwo wiec macie złe informacje :)

Tak, tak, oni Ci załatwią całe mnóstwo spraw, a za to załatwienie skasują grubą kaskę:) I załatwią Ci nawet brak możliwości ponownego przyjazdu do DE bo na każdym kroku będzie się ta sprawa za tobą ciagnęła. Zwłaszcza, jeśli w tej cudownej firmie pracują Polacy. Kolejnym razem jak o De się otrzesz to będziesz tak wyrolowany, że nie będziesz wiedział co z czym i do czego!!! Ale to się okaże oczywiście po czasie.
I wtedy ty nam tu za jakiś czas załozysz nowy temat pt. " Ratunku, zostałem oszukany".
Powodzenia i pamiętaj, że Ci co dają Ci odpowiedź na zadane na forum pytanie mieszkają w De od lat a nie tylko przelotem i troszkę się znają na tym co mówią. Ale skoro Ty wiesz lepiej, to po co pytasz???

Ostatnia edycja:
Mówiłem że wy się gówno znacie . BYŁEM DZIS W AOK OSOBISCIE i z dniem wymeldowania z DE AUTOMATYCZNIE NIEISTEJE AOK tak było i jest a że nie poinformowałem aok to naliczali bo niemieli o tym pojęcia . Po przedstawieniu wymeldowania nic nie mam do płacenia sprawa zlikwidowana . Następnym razem tylko wysłać skan wymeldowania lub przyniesc osobiscie . I co łyso wam tak się przeciesz znacie :)) a wszystko dzięki polskiej pomocy i polskiej firmie u której nic nie zapłaciłem za podpowiedz co mam zrobić :)) pozdrawiam wszechwiedzących :)

Powrót