Socjal w DE

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiatm ,
chialabym prosic o kilka rad i wskazowek. Minaowicie moj przypadek wyglada nastepujaco . Jestem mezatka z kiku miesiecznym dzieckiem ( ja i dziecko mamy pochodzenie niemieckie). Mamy zamiar wyjechac do Niemiec na stale . Chcialabym sie dowiedziec na jaka pomoc od panstwa mozemy liczyc aby stanac na nogi ? Czy moj maz ma szanse na kurs jezyka ?

to zalezy czy macie tylko pochodzenie ,czy obywatelstwo niemieckie potwierdzone

staatsangeh_rigkeitsausweis_250x360.jpg

Jaka roznica jest miedzy pochodzeniem a obywatelstwem ? I co zapewnia jeda a druga rzezcz ?

Obywatelstwo prawo do pełnego dostępu socjalu dla ciebie i dziecka (zasiłek, kurs językowy itd).
Pochodzenie daje prawo do ubiegania się o obywatelstwo- a na to trzeba trochę poczekać.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie co z moim mezem (nie posiada pochodzenia) w tamtym roku pracowal w Niemczech od konca czerwca do poczatku grudnia. Czy jest szansa na kurs jezyka ? Co wchodzi w sklad pelnego socjalu ?

Izabela2014
Co posiadasz żółtą kartkę czy paszport niemiecki.
sprawdz e-meila

Izabela2014 napisał:
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie co z moim mezem (nie posiada pochodzenia) w tamtym roku pracowal w Niemczech od konca czerwca do poczatku grudnia. Czy jest szansa na kurs jezyka ? Co wchodzi w sklad pelnego socjalu ?

na samo pochodzenie nic ani tobie ani mezowi nie przysluguje na dzien dobry

Posiadam żólta kartke , wiec co teraz ?

Czyli aby otzrmac pomoc socjalna od Panstwa musze wyrobic dowod i paszport ? I wtedy na jakie swiadczenia moge liczyc ?

wystarczy dowod lub paszport ,dowod niemiecki mozna wyrobic w Polsce w Konsulacie niemieckim bez zameldowania

RE: Socjal w DE -prawo do zasiłku

Niedawno straciłam pracę. Do 18.01.14r trwał mój okres wypowiedzenia, zostałam zwolniona w czasie trwania okresu próbnego. Do dzisiejszego dnia nigdzie się nie zarejestrowałam jako bezrobotna itd. w nadziei, że samodzielnie znajdę pracę.
Mam przepracowane 18 miesięcy ciągiem, w ostatniej pracy byłam zatrudniona przez okres 4 miesięcy.
Mam kilka pytań i proszę o poważne odpowiedzi.
1) Czy po terminie 18.01.14 wciąż mogę korzystać z usług lekarskich skoro nigdzie nie jestem zarejestrowana? (15.02.14 dostanę ostatnie wynagrodzenie za okres do 18.01.14)
2) Czy jeśli zarejestruję się w Arbeitsamt to dostanę jakieś prawo do zasiłku? Jeśli tak to na jakich zasadach.
3) Słyszałam, że Arbeitsamt proponuję pracę i można odmówić, ale tylko trzy razy. Czy nie mogę wykorzystać (o ile przysługuję prawo) z całego okresu "bezrobotnego"
4) Czy Arbeitsamt wysyła na kursy j. niemieckiego tzw. intensywne i jeśli tak to na jakich zasadach się to odbywa? Ile trwa taki kurs?

Pracowałam wcześniej jako hausekeeping, ale dłużej już tak nie chcę, chcę się rozwijać. W Polsce mam ukończoną szkołę średnią z tytułem technika geodezji. Tutaj miałabym okazję podjąć nieodpłatny staż związany z moim wykształceniem. Niestety mój niemiecki jest w stopniu komunikatywnym. Chciałabym np. pobierać zasiłek bezrobotny i uczestniczyć w takim kursie. Po zakończeniu /bądź w tym okresie odbyć w/w staż i pracować w zawodzie ;)

jak najszybciej powinnas sie zarejestrowac w urzedzie pracy ,przysluguje Ci zasilek ALGI,o kursy mozesz popytac na miejscu ,jest taka mozliwosc ;moga Cie wyslac jak chcesz

Ale co dalej? Mam jakieś ubezpieczenie? Wyślą mnie na kurs? Bardzo by mi zależało żeby posiadać jakiś certyfikat i umieć jezyk w mowie i piśmie.
Przepraszam, nie doczytałam do końca Twojej odp

Ostatnia edycja:
A jeszcze jedno czy moje wykształcenie jest tutaj "honorowane", słyszałam cos o stawkach dla każdego zawodu. Co to jest ten zasiłek ALGI?
Dziękuję za szybką odp

Mam jakieś ubezpieczenie?
w tej chwili nie masz ,jak sie zglosisz do Urzedu to otrzymasz zasilek i opłacą skladki na ubezpieczenie

Ostatnia edycja:
Okres WYPŁACANIA BEZROBOTNEGO datuję się od dnia rejestracji? Czy działa "wstecz" -od dnia utracenia pracy?
Mam jeszcze taki kłopot, obecnie podlegam pod urząd w innym landzie, a planuję przeprowadzkę do Hamburga. Wtedy prawo przyznane w jednym urzędzie automatycznie jest transwerowane do drugiego urzędu, czy będę zmuszona do kolejnej rejestracji w kolejnym landzie?
Jeszcze nie mam dokumentów od ostatniego pracodawcy, czy to problem? Mam tylko kundundigung.
Boję się, że się z nimi "nie dogadam" :(

A czy będąc na ALGI mogę pracować na basis? 60% wynagrodzenia to trochę mało, a może udałoby mi się coś znaleśc wieczorowo po tych kursach...

Powrót