Socjal w DE

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Okres WYPŁACANIA BEZROBOTNEGO datuję się od dnia rejestracji?

mialas sie tam udac najpóźniej w tym samym dniu co otrzymałaś wypowiedzenie,idź zarejestruj sie to zobaczysz co Ci powiedza teraz

mozesz dorobic do 165€ wtedy nie tracisz zasilku

ja z mezem mamy polskie obywatelstwo ale tesciu do ktorego jedziemy jest niemcem

angel1649
witam za 3 tygodnie wyjzezdzam do niemiec do tescia maz juz tam przebywa poki co nie pracuje jeszcze mamy 3 letniego syna co nam sie nalezy? o co mozemy sie starac?
Na początek nie masz pomocy socjalnej.
Jak długo mąż jest już zameldowany.

Ostatnia edycja:
angel1649 napisał:
ja z mezem mamy polskie obywatelstwo ale tesciu do ktorego jedziemy jest niemcem

nic Ci nie przysluguje jezeli zadne z was nie pracuje

Ja się podepnę do tematu bo całkiem podobna sytuacja.

Udało mi się zameldować w Niemczech i właśnie mija 3 miesiące od tego faktu. Czy teraz będę mógł sie starać o językowy kurs niemieckiego? A może i o jakiś socjal... puki nie zdobędę jakieś pracy.
Jestem obywatelem niemieckim. Mam Staatsangehörigkeitausweis i na jego podstawie wyrobiony Personalausweis w konsulacie w Opolu. Oczywiście teraz juz z naklejką zameldowania w Monachium.

Wszystko co wiem i co udało mi sie do tej pory osiągnąć w sprawie startu w Niemczech udało mi się zrobić dzięki ludziom z tego forum. Mam więc nadzieję, że po raz kolejny obdarzycie mnie dobrymi radami. Za wszystkie będę wdzięczny.

Udało mi się zameldować w Niemczech i właśnie mija 3 miesiące od tego faktu. Czy teraz będę mógł sie starać o językowy kurs niemieckiego? A może i o jakiś socjal... puki nie zdobędę jakieś pracy.
Posiadając obywatelstwo i meldunek nie czekasz żadne 3 miesiąc
Powodzenia

wzdryngiwacz napisał:

a po co czekales az 3 miesiące ?

Czy teraz będę mógł sie starać o językowy kurs niemieckiego? A może i o jakiś socjal... puki nie zdobędę jakieś pracy.

mogłeś starac sie o to juz w dniu zameldowania

Prosze o rade !
Ja i moja corka ma dowod niem moj maz nie. Chcemy wyjechac do de natomiast nie mamy na tyle srodkow finansowych aby wynajac mieszkanie .

Izabela2014
Temat wielokrotnie wałkowany
U góry po prawej jest funkcja Szukaj i Prywatne Wiadomości.
powodzenia.

Witam!
Jestem tu nowa:D piszę na forum bo nikt nie jest w stanie za bardzo mi pomóc albo wymyśla i wprowadza mnie w błąd albo zwyczajnie nie wie.

Jestem polką z niemieckim pochodzeniem.
Posiadam paszport i dowód niemiecki wraz z obywatelstwem.
W Niemczech nigdy nie mieszkałam.
Wychowałam się i pracuje przez całe życie w Polsce.
Pół roku temu wyszłam za mąż i teraz jestem w 3 miesiącu ciąży.
Postanowiliśmy z mężem spróbować szczęścia w Niemczech ( dokładnie koło Koeln ).
Mąż rzecz jasna będzie od razu szukał pracy.
Moje pytanie brzmi:

1. Czy na samym początku będę mogła liczyć na jakąkolwiek pomoc ze strony Państwa Niemieckiego?
2. Czy mogę pobierać macierzyński (lub zasiłek dla bezrobotnych) w Niemczech zapracowany w Polsce?
3. Kiedy mam się zwolnić w Polsce?
4. Co z ubezpieczeniem?

Co mam zrobić po kolei?
Proszę o poradę. Będę bardzo wdzięczna!!!

Pozdrawiam
Ala

olcia003
Temat wielokrotnie wałkowany
U góry po prawej jest funkcja Szukaj i Prywatne Wiadomości.
Masz pełne prawo do pełnej pomocy państwa od dnia zameldowania w Niemczech.

powodzenia.

olcia003 napisał:
Czy mogę pobierać macierzyński (lub zasiłek dla bezrobotnych) w Niemczech zapracowany w Polsce?

tak, ale wtedy bedziesz podlegała pod ustawodawstwo polskie ,czyli polskie ubezpieczenie itd
tu
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

nie lepiej pobierać w Niemczech 300€ przez 12 miesiecy plus Kindegreld a z polskiech zrezygnować ,zwolnic sie ?

Czy mogę pobierać macierzyński (lub zasiłek dla bezrobotnych) w Niemczech zapracowany w Polsce?

zasilek z Polski mozna transferować do DE

Ostatnia edycja:
Witam. Podepne sie pod temat. A mianowicie planuje wyjechac z rodzina do niemiec na stale 13.04.2014 roku. Mam tam sporo rodziny i wiem ze pomoga mi zalatwic formalnosci. Mam pytanie dla znajacych temat. Napewno bede sie w niemczech meldowal i dlatego pytam czy juz po zameldowaniu nalezy mi sie socjal i kindergeld? Mam juz rowniez zlozone papiery do arbeitsamptu. Prosze o odpowiedz bardzo dziekuje. Pozdrawiam

Ciechan90 napisał:
Witam. Podepne sie pod temat. A mianowicie planuje wyjechac z rodzina do niemiec na stale 13.04.2014 roku. Mam tam sporo rodziny i wiem ze pomoga mi zalatwic formalnosci. Mam pytanie dla znajacych temat. Napewno bede sie w niemczech meldowal i dlatego pytam czy juz po zameldowaniu nalezy mi sie socjal i kindergeld? Mam juz rowniez zlozone papiery do arbeitsamptu. Prosze o odpowiedz bardzo dziekuje. Pozdrawiam

Jakie macie obywatelstwo?

Mamy polskie obywatelstwo. Jest możliwosc wyrobienia niemieckiego poniewaz Babcia mieszka w niemczech i ma obywatelstwo niemieckie. Dopisze również że meldunek bede mial w Kassel. A pisze to dlatego bo slyszslem ze co land to inacze na to patrza. Pozdrawiam

nic wam nie przysługuje .po zameldowaniu musisz sobie oplacic ubezpieczenie obowiazkowe

obywatelstwo po babci ??chyba zartujesz

A czemu niby nie??? Prawo sie zmienilo i mozna dostac pochodzenie w kazdej lini Ojciec mial mozliwosc dostac ale nie chcial...po cholere te idiotyczne odzywki? Chce sie cos dowiedziec s Ty tak piszesz daruj se

a kiedy sie to prawo zmienilo ?

Ważna data urodzenia

To, czy prawo do obywatelstwa udowadniamy na podstawie pochodzenia ojca lub matki zależy od naszej daty urodzenia.
Urodzeni przed 1 stycznia 1975 roku muszą udowodnić niemieckie pochodzenie swego ojca. Nie mogą oni dziedziczyć obywatelstwa od strony matki.

Natomiast osoby, które przyszły na świat po 1 stycznia 1975 roku mogą wystąpić o obywatelstwo po obojgu rodzicach. Wystarczy, że jedno z nich posiadało niemiecki paszport, lub też potrafimy przedstawić dokumenty potwierdzające ich pochodzenie. Wspomnian e wyżej przypadki dotyczą osób urodzonych w małżeństwie.

http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

pochodzenia sie nie dostaje ,je sie ma albo nie

Dobra kit o to. W takim razie napisz mi czy dostane kindergeld? I po jakim okresie od meldunku moge starac sie o dofinansowanie na mieszkanie? Doplate do czynszu i medii?

a pracujesz w DE ?

jezeli nie, to nic wam nie przysluguje ,zadne dofinansowanie bo niby do czego

Powrót