Socjal w DE

• Autor wątku Autor wątku bobej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam przepracowalem legalnie na umowe w niemczech 4 miesiace i wlasnie zostalem zwolniny ,czy mam prawo do jakis swiadczen badz szanse zalapania na kurs jezyka czy za bardzo nie mam na nic szans teraz.

mariusz870
Po przepracowaniu 1 roku.
Spróbować zawsze można za to nie biją.

Witam, nie mam kogo się zbytnio poradzić może mógł by mi ktoś podpowiedzieć w mojej kwestia na kilka pytań. Mój chłopak mieszka (zameldowanie jest) i pracuje w De (ma swoją działalność). Ja jestem po rozwodzie z maloletnia córka. Chciałabym wyjechać do De do niego ,zamieszkać tam,pracować i córkę posłać do przedszkola.Co w mojej sytuacji powinnam zrobić pokolei żeby dostać jakieś pieniądze na start z urzędów w niemczech. Dodam że pracuje w Pl od 1 roku i mam umowę do 31.08.2015 bez możliwości przedłużenia.
Pozdrawiam

Witam
Juz tyle razy bylo to "walkowane"...W NIEMCZECH NA START SIE NIC NIE DOSTAJE !!! Trzeba przepracowac rok i wtedy dostaje sie zasilek.Jezeli zameldujesz sie u chlopaka, to od tego mometu musisz oplacac obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne(polski NFZ) Chyba ze znajdziesz odrazu prace i wtedy pracodawca odprowadza skladki.

Dziękuję za odp, a ile takie ubezpieczenie kosztuje?

Najtańsze ok. 150 E ale i za dzieciaka płacić musisz. Ale nie panikuj. Jak będziesz miała w Polsce prawo do zasiłku dla bezrobotnych, to możesz ten zasiłek przetransferować do Niemiec, a tym samym masz ubezpieczenie dla siebie i dziecka. To już jakiś początek, a później brać się do roboty, bo czasu mało, a ten zasiłek tu chyba tylko 3 miesiące trwa. W tym czasie musisz znaleźć pracę. Powodzenia!

Ja rownież zglaszam się tutaj do państwa z ogromną prośbą o udzielenie mi informacji.
Moja sytuacja wyglada nastepujaco:
Do niemiec przyjechalam 20 maja 2013 roku po czym na nastepny dzien zaczelam prace w tzw life firmie moja umowa wiec trwala od 21.05.2013 do 28.02.2014 po czym dostalam kolejna umowe roczna od 01.03.2014 do 28.02.2015 a nastepnie kolejna umowe roczna ktora konczy sie 29.02.2016r odpowiednio wczesnie tj w listopadzie zglosilam ten fakt w arbeitsamcie.Jednakze firma w ktorej pracuje nie wymagala ode mnie znajomosci jezyka niemieckiego.Majstrowa jest polka ktora w razie niejasnosci tlumaczy.Szef zagrozil iz umowy w tym roku nie beda przedluzane tym ktorzy maja prywatne mieszkania (nie korzystaja z jego firmowych). Ja od niecalych 5 miesiecy zameldowana jestem na prywatnym mieszkaniu...wczesniejsze meldunki byly na mieszkaniach firmowych
Pytania do was:
1) Czy jesli niemam niemieckiego obywatelstwa ani nawet pochodzenia arbeitsamt jest w stanie zaoferowac mi jakis zasilek na czas poszukiwan pracy?
2) Bardzo chcialabym isc na kurs jezyka niemieckiego najlepiej w czasie mojego bezrobocia by nie kolidowalo to z praca nadmiernie.Czy mam taka mozliwosc? Jesli tak jak moge ubiegac sie o taki sprachkurs w arbeitsamcie i czy bede musiala doplacac do niego?
3)Czy w czasie uczeszczania na kurs z arbeitsamtu moge dorabiac w formie basis a takze czy to iz wyrazam chec uczestnictwa w kursie nie zmniejszy mojego ewentualnego zasilku?

ad1
Jeśli umowa nie zostanie przedłużona, to ma Pani 3 dni na zgłoszenie tego faktu w AfA. Prawdopodobnie zostanie Pani też przez nich skierowana na kurs językowy, ale ten załatwia się w VHS. Po takim okresie przepracowanym przysługuje pani zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 60% średniego wynagrodzenia przez 1 rok.
ad2
Kurs można robić do południa, po południu lub wieczorem. Nie koniecznie musi to kolidować z pracą, jeśli ta jest na jedną zmianę. A oferty otrzymanej w AfA nie może Pani odrzucić, gdyż zasiłek zostanie zablokowany. W pierwszej kolejności jest zawsze praca, a dopiero później kursy. Jeśli będzie Pani bezrobotna, to za kurs nie trzeba płacić.
ad3
Bedac na bezrobociu i pobierając Arbeitslosengeld 1 moze Pani dorabiać ale nie więcej niz 15 godzin w tygodniu, a kazde zarobione euro ponad 160E pomniejszy Pani zasiłek dla bezrobotnych.

Powrót