SPADEK Bardzo proszę o rade !

• Autor wątku Autor wątku Ania Szczecin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania Szczecin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Bardzo proszę o poradę w sprawie spadku, a konkretnie chodzi o dom. Właściciele zmarli wiele lat temu. Dziadek w roku 1977, a babcia w 1998. Pozostało czworo dzieci,moja mama, dwie ciocie i wujek który jest tam zameldowany i mieszka. Chcemy przeprowadzić sprawę spadkową, ale boimy się ponieważ wujek jest strasznie zadłużony, nie pracuje i komornik nie ma jak wyegzekwować należności. W związku z powyższym moje pytanie. Czy jeżeli wujek nie przyjmie spadku to czy sąd tego nie zakwestionuje i wiedząc o jego długach będzie nakazał przyjąć mu swoją część spadku. Lub inaczej czy komornik może bez pozwolenia wujka zlicytować jego część spadku? Czy może go zmusić do przyjęcia spadku (zaznaczam , że wujek nie chce przyjąć swojej części). Proszę o porade poniwaz chce sprzedac swoje mieszkanie, spłacic ciocie(ich czesc spadku) a wujka bede utrzymywac i niewiem czy mam sie w to pakowac, poniewaz nie bedzie mnie stac jeszcze na spłate wujka zadłuzenia. Bardzo prosze o porade. Juz raz mi pomogliscie za co jestem bardzo wdzięczna i bardzo dziękuje. Serdecznie pozdrawiam Ania :)

Sąd nie może zmusić wujka do przyjęcia spadku.
Wierzyciele wujka będa mogli dochodzić swoich roszczeń tylko w stosunku do jego udziału w spadku.

Jeżeli nie przyjmie od spadku ...

[lex:t6i7q53f]Art. 527. k.c.
§ 1. Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć.
§ 2. Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności.
§ 3. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli uzyskała korzyść majątkową osoba będąca w bliskim z nim stosunku, domniemywa się, że osoba ta wiedziała, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.
§ 4. Jeżeli wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli korzyść majątkową uzyskał przedsiębiorca pozostający z dłużnikiem w stałych stosunkach gospodarczych, domniemywa się, że było mu wiadome, iż dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli.[/lex:t6i7q53f]

Lomax; spadkodawcy zmarli już dość dawno temu, więc wujek już nie może odrzucić spadku, bo:

[cytat:1iv34cag]Art. 1015. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.[/cytat:1iv34cag]

Bardzo dziękuje za porade!. Jeszcze mam ostatnie pytanie.Juz wiemy ze kazde dziecko dziadka i babci musi przyjąc spadek. Na sprawie spadkowej moja mama, dwie ciocie przekazą swoj spadek na mnie. Przyjme je, ale wujka nie, ze względu na jego ogromne zadłuzenie. Więc mam pytanie; Czy wujka komornik zlicytuje dom w którym bede miała 3/4 własnosci?, czy bede zagrozona? Boje sie poniewaz sprzedaje swoje mieszkanie zeby spłacic dwie ciocie. Bardzo prosze o porade bo nie wiem czy mam sie w to pakowac, troszke sie boje. Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? Bardzo proszę poradzcie :) Gorąco pozdrawiam . Ania

Powrót