A
Ania Szczecin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Bardzo proszę o poradę w sprawie spadku, a konkretnie chodzi o dom. Właściciele zmarli wiele lat temu. Dziadek w roku 1977, a babcia w 1998. Pozostało czworo dzieci,moja mama, dwie ciocie i wujek który jest tam zameldowany i mieszka. Chcemy przeprowadzić sprawę spadkową, ale boimy się ponieważ wujek jest strasznie zadłużony, nie pracuje i komornik nie ma jak wyegzekwować należności. W związku z powyższym moje pytanie. Czy jeżeli wujek nie przyjmie spadku to czy sąd tego nie zakwestionuje i wiedząc o jego długach będzie nakazał przyjąć mu swoją część spadku. Lub inaczej czy komornik może bez pozwolenia wujka zlicytować jego część spadku? Czy może go zmusić do przyjęcia spadku (zaznaczam , że wujek nie chce przyjąć swojej części). Proszę o porade poniwaz chce sprzedac swoje mieszkanie, spłacic ciocie(ich czesc spadku) a wujka bede utrzymywac i niewiem czy mam sie w to pakowac, poniewaz nie bedzie mnie stac jeszcze na spłate wujka zadłuzenia. Bardzo prosze o porade. Juz raz mi pomogliscie za co jestem bardzo wdzięczna i bardzo dziękuje. Serdecznie pozdrawiam Ania