spadek komu się należy

• Autor wątku Autor wątku AnnaLokida300
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaLokida300

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o poradę. Kilka dni temu nagle zmarł mój mąż :sad: Nie zostawił testamentu. Nie utrzymywaliśmy kontaktu z rodziną męża. Jego matka i brat mieli go całe życie głęboko w nosie. Mąż w zasadzie odciął się od nich. Teraz jednak wszyscy sobie przypomnieli o jego istnieniu i nagle każdy chce jakąś część spadku.:mad: W chwili jego śmierci żyłam ja - jego żona i dwójka dorosłych dzieci (21 i 27 lat). Żyje również brat spadkodawcy, który ma dwie również dorosłe córki oraz matka spadkodawcy. Brat męża i teściowa maltretują mnie telefonami z pytaniem kiedy się rozliczymy i że mi nic nie zostawią. Kto dziedziczy i ile? Czy z racji tego, że mąż nie utrzymywał z nimi żadnych relacji mogą coś w ogóle dostać :wow: Spotkanie z prawnikiem dopiero w środę. Do tego czasu chyba zwariuję. Proszę o pomoc :help:

Spadek po zmarłym w pierwszej kolejności dziedziczą jego żona i dzieci.
Zakładam, że mąż nie miał innych dzieci, które go nie przeżyły pozostawiając potomstwo?

W takim razie dziedziczycie w równych częściach (po 1/3) - Ty jako żona, oraz dwójka waszych dzieci.

Rodzeństwo i rodzice męża nie dziedziczą po nim w tej sytuacji.

Poniżej znajdziesz poradnik spadkobiercy:
https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html#post1732621

Powrót