O
ORI
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam wszystkich. Mój problem dotyczy spadku po rodzicach. w 2000 roku zmarła moja mama, zostawiła po sobie kredyt, który zaciągnęła wspólnie z tatą.Sprawa spadkowa po niej odbyła się 2002 roku( więc przejęłam po niej spadek poprzez proste przejęcie)Odziedziczyłam po mamie 1/2 jej majątku i tata też 1/2. Czyli ja miałam 1/4 całości a tata 3/4.W 2006 r. zmarł tata. Po nim odziedziczyłam jego 3/4. Po jego śmierci okazało sie że kredyt nie byl spłacany, więc złożyłam oświadczenie o przejęciu z dobrodziejstwem inwentarza. Sprawa spadkowa po tacie odbyła sie w sierpniu tego roku, a ja w czerwcu ( oświadczenie o przejęci z dobrodzijstwem inwent. złożone w marcu) po uprzednich pertraktacjach z bankiem(umożyli mi odsetki- które przy rocznym rozliczeniu moich dochodów za 2006 rok będą stanowiły mój dochód i musze zapłacić od tego podatek- to taka mała paranoja) spłaciłam zadłużenie. Jest zrobiony spis inwentarza z wyceną całej nieruchomości. :-( Dowiedziałam się żę do kwoty 3/4 ze spisu będę odpowiadać za długi taty. Tylko nikt nie potrafi mi wytłumaczyć jaka kwota ze spłaconego przeze mnie kredytu należała do taty czy 1/2, 3/4 czy może 100% całości kredytu. Wg mnie to rodzice zaciągając kredyt byli dłużnikami solidarnymi więc odpowiadali w równym stopniu, ja poprzez przejęcie proste byłam odpowiedziałna za całość kredytu ale tata też . A teraz jak on zmarł to po nim (mogłoby sie wydawać) też mam 100%. ZAGMATWANE wiem o tym. Może ktoś z was jest na tyle zagłębiony w tym temacie , że potafi mi to wyjaśnić. Będę wdzięczna