spadek- odpowiedzialność za długi

• Autor wątku Autor wątku ORI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ORI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich. Mój problem dotyczy spadku po rodzicach. w 2000 roku zmarła moja mama, zostawiła po sobie kredyt, który zaciągnęła wspólnie z tatą.Sprawa spadkowa po niej odbyła się 2002 roku( więc przejęłam po niej spadek poprzez proste przejęcie)Odziedziczyłam po mamie 1/2 jej majątku i tata też 1/2. Czyli ja miałam 1/4 całości a tata 3/4.W 2006 r. zmarł tata. Po nim odziedziczyłam jego 3/4. Po jego śmierci okazało sie że kredyt nie byl spłacany, więc złożyłam oświadczenie o przejęciu z dobrodziejstwem inwentarza. Sprawa spadkowa po tacie odbyła sie w sierpniu tego roku, a ja w czerwcu ( oświadczenie o przejęci z dobrodzijstwem inwent. złożone w marcu) po uprzednich pertraktacjach z bankiem(umożyli mi odsetki- które przy rocznym rozliczeniu moich dochodów za 2006 rok będą stanowiły mój dochód i musze zapłacić od tego podatek- to taka mała paranoja) spłaciłam zadłużenie. Jest zrobiony spis inwentarza z wyceną całej nieruchomości. :-( Dowiedziałam się żę do kwoty 3/4 ze spisu będę odpowiadać za długi taty. Tylko nikt nie potrafi mi wytłumaczyć jaka kwota ze spłaconego przeze mnie kredytu należała do taty czy 1/2, 3/4 czy może 100% całości kredytu. Wg mnie to rodzice zaciągając kredyt byli dłużnikami solidarnymi więc odpowiadali w równym stopniu, ja poprzez przejęcie proste byłam odpowiedziałna za całość kredytu ale tata też . A teraz jak on zmarł to po nim (mogłoby sie wydawać) też mam 100%. ZAGMATWANE wiem o tym. Może ktoś z was jest na tyle zagłębiony w tym temacie , że potafi mi to wyjaśnić. Będę wdzięczna

Ja nie jestem "zglebiony" w tym temacie, ale z mojej wiedzy wynika ze odpowiedzialnosc za kredyt bankowy ponosza solidarnie malzonkowie. W duzym skrocie chodzi o to ze bedzie musiala Pani splacic caly kredyt niezaleznie od zrodla dziedziczenia.

Moge sie mylic, ale logika podpowiada taka odpowiedz:))

Dzięki za odpowiedź.Ja już spłaciłam te długi. tylko interesuje mnie ile w tym spłaconym było taty długów? Chodzi mi o sytuację w której okazałoby sie że tata był jeszcze gdzieś zadłużony (miał firmę do 2003 r a ja nie wiem co sie w niej działo) Jeśli spis inwentarza wyniósł np.100 tys zł (całość spadku) a ja oddałam np. 80 tys zł kredytu rodziców- 3/4 spadku jest po tacie czyli 75 tys zł. Ile długów dostałam w spadku po tacie- 1/2, 3/4 czy można powiedzieć że nawet 100%?

jezeli pomimo dołożenia nalezytej staranności nie miał pani wiedzy o innych długach ojca to nie ma sie pani czego obawiać

Mimo wszystko trochę się obawiam i wolałabym wiedzieć " na czym stoję". Gdyby ktoś mógłby odpowiedziec mi na zadane wcześniej pytanie będę wdzięczna.

1. Kredyt wziety na oboje malzonkow obciaza ich po polowie. Solidarna odpowiedzialnosc oznacza tyle ze wierzyciel moze zadac zaspokojenia calosci kredytu od kazdego z malzonkow, a malzonek ktory zaspokoil wierzyciela moze zadac splaty polowy wartosci kredytu.
2. Skoro kredyt jako zobowiazanie weszlo z sklad spadku po mamie to Pani odziedziczyla 1/4 tego kredytu, a tata pozostala 1/4. Na tym etapie (pomiedzy smiercia jednego rodzica a smiercia drugiego) odpowiada Pani za kredyt do 1/4 wysokosci.
3. Po smierci taty jest Pani jedyna spadkobierczynia, dlatego dziedziczy Pani 3/4 kredytu. Skoro przyjela Pani spadek po ojcu z dobrodziejstwem to odpowiada Pani za kredyt tylko do wysokosci aktywow spadku. Po ojcu wiec bedzie odpowiadac Pani za 3/4 kredytu.

Cala trudnosc polega na oddzieleniu udzialow spadkowych od zobowiazania solidarnego.

Moze Pani powie w jakim konkretnie celu chce Pani znac odpowiedz na to pytanie?

O tym pisałam już wyżej.Długi z kredytu spłaciłam już całe ale ( niestety obawy moje były słuczne) U.S. odezwał sie do mnie jako spadkobiercy, że tata miał tam zadłużenie i w tej sytuacji ja muszę wiedzieć dokładnie do jakiej kwoty odpowiadam za długi taty.Proszę o odpowiedź

Przejęłam spadek z dobrodziejstwem ponieważ długi w banku przekraczały wartość spadku ale bank umorzył mi jego dużą część, choć od umorzonej części będę musiała zapąłcić podatek w U.S.

[cytat:esxbvhqi]
i w tej sytuacji ja muszę wiedzieć dokładnie do jakiej kwoty odpowiadam za długi taty
[/cytat:esxbvhqi]
Pani odpowiada do wartosci aktywow spadku. Trzeba by policzyc. Jesli chodzi opartycypacje w kredycie to po ojcu 3/4.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Resztę policzę sobie sama. A czy w razie czego jest to gdzieś zapisane czarno na białym żebym mogła sie powołać?

Proszę wrzućcie tu kawałek prawa :tuptup:

Powrót