spadek po mamie

• Autor wątku Autor wątku ksawier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksawier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mama i tato mieli grunty orne, kiedy mama umiera tato żeni się ponownie. Znalazłam akt własności w którym figuruje mój ojciec i jego druga żona. Czy w takiej sytuacji jest sens wszczynać postępowanie spadkowe po mamie?

Moim zdaniem jest sens, bo przy okazji będzie można zbadać, czy wszystkie sprawy własności zostały prawidłowo załatwione.
A gdzie oni (WY) mieszkacie i jakie są prawa własności do lakalu, czy domu, bo przecież gdzieś trzeba mieszkać?
Czy mama nie zostawiła jakiś innych dóbr materialnych (nieruchomości, dom, mieszkanie, ruchomości?)
Przecież jakiś majątek chyba posiadała, czy też nie?
Za mało informacji.
PS
Możliwe, że grunty należały do osobistego (odrębnego) majątku taty i wtedy nic do nich nie macie, przynajmniej za jego życia.
A jeżeli grunt był taty, to wszelkie budowle postawione na nim są z mocy prawa jego własnością.

wyprowadziłam się z dom u w wieku 16 lat ( a raczej macocha mnie wygoniła do cioci). Nie ma żadnych nieruchomości.
W dokumentach w gminie jest informacja iż od 1945 roku właścicielem jest ojciec i jego druga żona. Zaznaczę ze z drugą ożenił się w 1958r a w1945 własnie z babcią. Gospodarstwo dostał w spadku od swojego ojca a mojego dziadka. Jest strasznie pomieszane i nie mogę znaleźć nic gdzie mogłaby istnieć moja mama. Nawet dzwoniłam do archiwum.

[cytat:142aaccl]Gospodarstwo dostał w spadku od swojego ojca a mojego dziadka[/cytat:142aaccl]
To wszystko wyjaśnia.
Nieruchomości weszły do jego osobistego (odrębnego) majątku niezależnie od tego, czy był w tym momencie żonaty, czy też nie.
W tej sytuacji on dysponował swoim majątkiem, wg swego uznania do czego miał pełne prawo.
Twoja matka nic do tego nie miała, no chyba , że można starać się o zwrot nakładów na ten majątek.

Krio stanowi:
[lex:142aaccl]Art. 45. (38) § 1. Każdy z małżonków powinien zwrócić wydatki i nakłady poczynione z majątku wspólnego na jego majątek osobisty, z wyjątkiem wydatków i nakładów koniecznych na przedmioty majątkowe przynoszące dochód. Może żądać zwrotu wydatków i nakładów, które poczynił ze swojego majątku osobistego na majątek wspólny. Nie można żądać zwrotu wydatków i nakładów zużytych w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności.
§ 2. Zwrotu dokonuje się przy podziale majątku wspólnego, jednakże sąd może nakazać wcześniejszy zwrot, jeżeli wymaga tego dobro rodziny.[/lex:142aaccl]

Teraz nie mam pewności jak to przekłada się na spadkobierców danego małżonka, który za życia nie dostał zwrotu tych wydatków.

Powrót