Spadek po Ojcu Kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Oliwia1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oliwia1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam Serdecznie jak nowa osoba na forum.

Mam pytanie Ponieważ Ja i mój brat otrzymaliśmy W spadku po zmarłym ojcu mieszkanie własnościowe - testament spisany ręcznie jeszcze nie byliśmy u notariusza dopiero będziemy to załatwiać (jesteśmy jedynymi spadkobiercami- ojca żona zmarła wcześniej) ojciec nam zapisał mieszkanie w równych częściach po połowie (dodam że jest czyste nie ma ojciec żadnych długów ani obciążeń) ale sprawa wygląda tak że brat ma zadłużenie i ma już kilku komorników których spłaca - potrącają mu z wynagrodzenia -zostaje mu kwota minimalna nie uchyla się od płacenia i nie są to długi alimentacyjne nawet stara się z tej minimalnej kwoty coś dopłacać żeby wyjść na prostą (dług około 160tyś zł)
Oboje jesteśmy zameldowani w tym mieszkaniu póki co jest na ojca bo zmarł 3 tyg temu,co my jako rodzeństwo bezpieczniej mamy zrobić przyjąć spadek po połowie?czy sąd może zlicytować jego połowe za długi czy bezpieczniej aby odrzucił spadek i ja przejeła całe mieszkanie a on dożywotnio mieszkał jak lepiej? czy można ewentualnie przy przyjęcie spadku zrobić zapis aby dożywotnio mógł tam mieszkać aby nie został bez dachu nad głową?
Jak to najlepiej ugryźć ponieważ to dobry chłopak chce wyjść na prostą i nawet pracuje czasem na dwa etaty aby pozbyć się zadłużenia ale szukamy rozwiązania aby mieć dach nad głową,wiem że można zlicytować połowę mieszkania chodź to ciężko ponieważ mogą tylko brata połowę ale czy ktoś kupi połowę mieszkania to raczej ciężki temat proszę o radę jak to najlepiej załatwić?

Oliwia1985 napisał:
odrzucił spadek i ja przejeła całe mieszkanie
Jeżeli pani brat złoży oświadczenie o odrzuceniu spadku to w pierwszej kolejności w jego miejsce wejdą jego zstępni (dzieci, wnuki) a dopiero odrzucenie spadku przez te osoby może skutkować zwiększeniem przysługującego Pani udziału w spadku.
Oliwia1985 napisał:
czy można ewentualnie przy przyjęcie spadku zrobić zapis aby dożywotnio mógł tam mieszkać aby nie został bez dachu nad głową?
Jako właściciel nieruchomości może Pani obciążyć tę nieruchomość służebnością osobistą mieszkania na rzecz brata.

czy bezpieczniej aby odrzucił spadek
Przeczytaj zapis art. 1024 kc.
czy ktoś kupi połowę mieszkania to raczej ciężki temat
Nawet jak nie sprzeda się podczas pierwszej czy drugiej licytacji, to istnieje możliwość przejęcia nieruchomości na własność przez wierzyciela z zaliczeniem własnej wierzytelności.
ewentualnie przy przyjęcie spadku zrobić zapis aby dożywotnio mógł tam mieszkać
Sam dla siebie nie może. Najpierw musi nabyć majątek spadkowy, potem go zbyć i nabywca może ustanowić służebność mieszkania. Z tym, że skarga pauliańska jest możliwa (zbycie majątku z pokrzywdzeniem wierzycieli). Czytaj art. 527 kc i dalsze.

Właśnie brat nie ma ani żony ani dzieci jest kawalerem,więc teraz nie wiem czy to najlepsze wyjście z tej sytuacji? Czy mamy przyjąć spadek po połowie i liczyć na to że nikt nie podejmie się próby zajęcia jego połowy i jej sprzedaży bo ma tylko pół nieruchomości a nie uchyla się od spłat tylko czy komornik nie będzie szukał innych źródeł jak mieszkanie znaczy jego część do zaspokojenia egzekucji trudno powiedzieć.

nie uchyla się od spłat
Jakby nie uchylał się od spłat, to nie było by tytułu do prowadzenia egzekucji i komornika prowadzącego egzekucję. Egzekucja to przymus i ostateczność a nie dobra wola dłużnika.
czy komornik nie będzie szukał innych źródeł
To zależy od wierzycieli, nie od komornika. Co zleci wierzyciel - komornik zrealizuje.

dobrze to teraz pytanie czy jeśli już są komornicy i już sprawy z nimi mają kilka lat i ściągają zadłużenie z wynagrodzenia to czy po wpisie dowiedzą się odrazu że ma część mieszkania czy jeśli wcześniej wiedzą że nie miał to nie sprawdzają tego na bieżąco, oczywiście jeśli wierzyciel nic o tym nie wie?

Nikt tu nie przewiduje przyszłości ani działań wierzycieli. Z automatu nie są o niczym powiadamiani. Mądry wierzyciel zawsze szuka majątku. Istnieje możliwość, że komornik wezwie dłużnika do złożenia wykazu posiadanego majątku. Potwierdzi czy nie potwierdzi posiadanie nieruchomości?

już na początku składał oświedczenie o wykazie majątku i był zbieg egzekcji i jeden komornik wszystko prowadzi i do tej pory nikt nie zażądał ponownego wykazu majątku,nie wiem czy to ma znaczenie ale jeszcze jest zameldowany mój niepełnosprawny syn w tym mieszkaniu więc myślę że najlepiej będzie się bronić...dziękuje za odpowiedzi.

do tej pory nikt nie zażądał ponownego wykazu majątku
Co wcale nie oznaczą, że może o to wnieść wniosek. Zarówno wierzyciel który prowadzi egzekucję czy nowym z chwilą złożenia wniosku. Taka możliwość istnieje.
czy to ma znaczenie ale jeszcze jest zameldowany mój niepełnosprawny syn w tym mieszkaniu
Twojego majątku ani syna nikt nie ruszy. Nie będziecie też stroną postepowania.
najlepiej będzie się bronić
Na razie nie ma przed czym.
Nie piszę tego, żeby Cię straszyć, tylko uświadomić jak prawnie wygląda sytuacja.

dziękuje za szybkie odpowiedzi,rozumiem że Nie chce mnie Pan straszyć i dobrze znać jakie są opcje i możliwości mam nadzieje że nie będę musiała z bratem przez to przechodzić dobrze poradzić się mądrych głów.jeszcze raz serdecznie dziękuje.

Mam jeszcze jedno pytanie jeżeli Ojciec w testamencie napisał że daje w spadku mi połowę mieszkania i drugą połowę bratu i tylko w testamencie jest napisane o mieszkaniu ,jak to ma się do tego że jest jeszcze konto bankowe ojca na którym jest jakaś kwota czy jeśli sąd wyda poświadczenie dziedziczenia to automatycznie na tej podstawie ja i mój brat będziemy mogli to wypłacić? czy we wniosku do sądu muszę też napisać że nie tylko mieszkanie ale też pieniądze są na koncie? Jak to wygląda bo będę chciała złożyć wniosek do sądu i nie wiem czy takie poświadczenie działa na wszystko czy tylko będzie dotyczyło to co było wpisane w testament czyli mieszkania? (może zadaje głupie pytania i oczywiste ale nie znam się a tym więc wybaczcie)

Ostatnia edycja:
Oliwia1985 napisał:
Ojciec w testamencie napisał że daje w spadku mi połowę mieszkania i drugą połowę bratu i tylko w testamencie jest napisane o mieszkaniu ,jak to ma się do tego że jest jeszcze konto bankowe ojca na którym jest jakaś kwota czy jeśli sąd wyda poświadczenie dziedziczenia to automatycznie na tej podstawie ja i mój brat będziemy mogli to wypłacić?
W postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku sąd nie wymienia składników spadku a tylko abstrakcyjne udziały ułamkowe nabywane przez spadkobierców w całości spadku czyli że stwierdzenie nabycia spadku dotyczy wszystkich możliwych składników majątku spadkowego w tym nawet takich o których jeszcze nic nie wiecie.

Jeśli sąd przyjmie że Twój ojciec w testamencie ustanowił tylko zapis zwykły wtedy sąd stwierdzi nabycie całości spadku przez Ciebie i brata na podstawie ustawy po 1/2 części spadku każde z Was. Następnie będziecie mogli zawrzeć umowę o wykonanie zapisu zwykłego chociaż w tym przypadku było by to niecelowe (zbędne koszty notarialne) ponieważ samo dziedziczenie spowodowało już skutek identyczny z wykonaniem zapisu skoro każde z Was nabyło udział 1/2 w mieszkaniu.

Sąd będzie miał jednak prawo pytać się Was na rozprawie o wartość mieszkania oraz wartość pozostałych składników majątku spadkowego jeżeli będzie miał wątpliwości co do charakteru powołania Was w testamencie (jako zapisobiercy czy jako spadkobiercy). Jeśli sąd zastosuje art. 961 kc i przyjmie że Twój ojciec powołał Was w testamencie jako spadkobierców wtedy stwierdzi nabycie całości spadku przez Ciebie i brata na podstawie testamentu po 1/2 części spadku każde z Was.

Zauważyłem jedną ciekawostkę. Otóż art. 1024 kc ma zastosowanie do spadku i do zapisu windykacyjnego (art. 1024 w związku z art. 981 (5) kc).
Natomiast, art. 1024 kc nie ma w ogóle zastosowania do zapisu zwykłego ponieważ do zapisu zwykłego nie stosuje się przepisów o przyjęciu i odrzuceniu spadku (art. 972 kc).
Czyli że, gdyby Twój brat nie chciał być zapisobiercą mieszkania (art. 965 kc), wtedy Tobie na zasadzie przyrostu przypada całość zapisu zwykłego mieszkania a wierzyciele brata nie mogą żądać uznania odrzucenia ("odechcenia" haha) zapisu zwykłego za bezskuteczne względem nich. Art. 965 kc ma zastosowanie do zapisu zwykłego ponieważ znajduje się w rozdziale "Powołanie spadkobiercy" do którego odwołuje się art. 972 kc.

Teraz mam pytanie do jakiegoś eksperta albo kogoś dysponującego komentarzem do art. 961 kc. :
Czy przyjęcie przez sąd że nabycie spadku następuje na podstawie testamentu zinterpretowanego według art. 961 kc prowadzi do unieważnienia tych zapisów zwykłych wyczerpujących prawie cały spadek czy może spadkobiercy nadal mają prawo wykonać te zapisy będąc spadkobiercami testamentowymi? Czy po zinterpretowaniu testamentu przez sąd według art. 961 kc są to już tylko "rzekome zapisy" czy są to wciąż pełnoprawne zapisy?

Ostatnia edycja:
Powrót