Spadek po zmarłym ojcu

• Autor wątku Autor wątku lordcris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeżeli sąd wyda postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, to sprawa się zakończy. W przyszłości, gdyby jakiś wierzyciel chciał dochodzić od was należności, to możecie się uchylić informując, że nabyliście spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Z dokumentów wynika, że dług ten zmarłego Ojca jest od 2004 roku. Później wykupiony przez firmę wierzycielską - która to szuka spadkobierców, którzy to spłacą.
Rozmawiałem z radcą prawnym przez telefon, opisując całą sytuację. Rozmowa ta nie trwała długo, ale Pani mi doradziła by złożył wniosek o uchylenie. Tylko nie wiem co miała na myśli. Stwierdziła, że długi się przedawniły, a przed 2015 rokiem spadek przyjąłem wprost..

Nie mogłeś przyjąć spadku wprost, skoro w momencie otwarcia spadku byłeś małoletni.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Czy powinienem złożyć jakiś wniosek do sądu przed rozprawą? Czy zrobić cokolwiek? Czy po prostu iść na rozprawę, powiedzieć prawdę i czekać na decyzję? Czy podejść do radcy prawnego osobiście, pokazać papierki i ewentualnie działać?

Powrót