Spadek / wyszczególnienie spadkobierców ?

• Autor wątku Autor wątku ixinsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ixinsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zmarła pozostawiła w spadku niewielkie mieszkanie w bloku i prawdopodobnie jakieś pieniądze na koncie bankowym.
Kilka lat przed śmiercią sporządziła testament w którym zapisała spadek w całości wnukowi swej przyrodniej siostry.
Może inaczej:
Moja prababcia miała trzech mężów i w ostatnim małżeństwie urodziła się właśnie spadkobierczyni o której piszę.
W tym małżeństwe była jedynym dzieckiem i do śmierci pozostała panną nie pozostawiając po sobie potomstwa.
Jej matka zmarła gdy miała ona 8 lat a ojca podobno nigdy nie widziała.
Większość jej przyrodniego rodzeństwa zmarła zanim ja się urodziłem.
Ja jako spadkobierca testamentowy mam wyszczególnić na wniosku spadkobierców.
Nie jestem w stanie ogarnąć pamięcią całe to drzewo genealogiczne.
Na pogrzeb przyjechało kilka osób które nie widziały zmarłej od wielu lat.
Wydaje mi się że nie mogę na wniosku pisać czegoś czego nie jestem pewien.
Nie mogę jednej osoby wpisać a innej nie bo nie znałem.
Wydawało mi się że osoby zmarłe przed otwarciem spadku nie są uwzględniane w postępowaniu spadkowym.
Na wniosku jest pozycja:

Po zmarłym(ej) pozostali następujący spadkobiercy:
(należy podać dokładne adresy wszystkich spadkobierców łacznie z kodami pocztowymi)

Jak można podawać niepewne dane osób zmarłych gdy nawet nie wiem gdzie mają nagrobki ?

Proszę o radę.

Jezeli ta pani nie miala dzieci, meza, jej rodzice i rodzenstwo nie zyli, to spadek po niej dziedziczyc moga dzieci lub wnuki tego rodzenstwa - te osoby, ktore zyly w chwili smierci tej pani i to wlasnie te osoby powinien Pan wskazac we wniosku.
Prosze wpisac te osoby, o ktorych istnieniu Pan wie. Potem na rozprawie te osoby moga wskazac pozostalych, a jezeli nadal nie bedzie pewnosci, ze o postepowaniu zostali zawiadomieni juz wszyscy, sad wezwie spadkobiercow poprzez ogloszenia. To przedluzy postepowanie o szesc miesiecy, ale jest jedynym sposobem, jezeli nie wszyscy spadkobiercy sa znani.

Czyli w tym przypadku pomimo sporządzenia przez zmarłą testamentu w całości na jedną osobę może być kilkadziesiąt spadkobierców ?
Czyli spadkobiercami mogą być również wnuki przyrodniego rodzeństwa i ich małżonków z trzech małzeństw ?
Jeśli w końcowym efekcie i tak trzeba będzie dać ogłoszenie do prasy na mój koszt to może lepiej nie wskazywać nikogi lecz dać od razu ogłoszenie do prasy ?
Szkoda czasu sądu i moich pieniędzy (których nie mam).
Poradzcie proszę.

Nie, jezeli testament jest wazny to dziedziczyc bedzie tylko spadkobierca w nim wskazany. Ale jezeli ten testament jest niewazny, to ten spadkobierca nie bedzie chcial tego sadowi udowadniac, prawda? Dlatego w postepowaniu udzial biora tez te osoby, ktore by dziedziczyly, gdyby testamentu nie bylo.
Najlepiej jednak wskazac tych spadkobiercow o ktorych sie wie, i tak bedzie Pan musial w sadzie powiedziec, kto zgodnie z Pana wiedza jest spadkobierca ustawowym. Zas te osoby moga wskazac kolejne i byc moze nawet obejdzie sie bez ogloszenia.
Od wniosku o stwierdzenie nabycia spadku pobierana jest oplata stala 50 zl.

[cytat="mayia"]Jezeli ta pani nie miala dzieci, meza, jej rodzice i rodzenstwo nie zyli, to spadek po niej dziedziczyc moga dzieci lub wnuki tego rodzenstwa - te osoby, ktore zyly w chwili smierci tej pani i to wlasnie te osoby powinien Pan wskazac we wniosku. [/cytat]
Przepraszam że jeszcze raz zapytam.
Czy małżonkowie nieżyjących już dzieci jej rodzeństwa też mają prawo i trzeba wpisać ?
Czy dzieci jej matki z porzednich małzeństw to też rodzeństwo ?
Bardzo to skomplikowane.

[cytat="ixinsky"]
Czy małżonkowie nieżyjących już dzieci jej rodzeństwa też mają prawo i trzeba wpisać ?[/cytat]
Nie, tylko dzieci rodzenstwa.
[cytat="ixinsky"]
Czy dzieci jej matki z porzednich małzeństw to też rodzeństwo ?
[/cytat]
Tak, to tez rodzenstwo.

W większości pozostały już tylko wnuki zmarłego rodzeństwa spadkobierczyni (tak jak ja).
Pytanie.
Jeśli jeden siostrzeniec zmarłej żyje to czy muszę wpisywać do wniosku również jego dzieci ?
Jeśli inny siostrzeniec nie żyje to nie wpisuję jego żyjącej żony ale wpisuje jego dzieci ?
Bardzo pilne. Proszę o odpowiedź.

Jezeli dany spadkobierca zyje, nie wpisuje sie juz jego dzieci.

Czy ten inny siostrzeniec zmarl przed czy po spadkodawczyni?

[cytat="mayia"]Czy ten inny siostrzeniec zmarl przed czy po spadkodawczyni?[/cytat]
Zmarł po spadkodawczyni.
Zresztą było ich więcej ale nie wszystkich znam i nie nie mogę zmyślać na wniosku.
Słyszałem o imionach rodzeństwa zmarłej ale nazwisk nie znam bo były z trzech małżeństw mojej "obrotnej" prababci :)

Jezeli zmarl po spadkodawczyni to prosze wpisac i dzieci i malzonka.

Niech Pan po prostu napisze to, co Pan wie na pewno, sad z urzedu bada, kto jest spadkobierca, najwazniejsze to oczywiscie nie klamac :) i tez niczego nie zatajac.

Powrót