spadek

• Autor wątku Autor wątku nero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobrze to mam jescze jedno pytanie splacę część taty ..po remoncie znacznie podniosę wartość mieszkania ....po odejściu mamy liczy się cena mieszkania po remoncie czy przed....?

Noż kurcze, przecież mama ma Ci darować swój udział.

A jeśli chodzi Ci o zaliczenie na schedę to wartość mieszkania będzie się liczyła sprzed remontu

ach właśnie ona już sama nie wie co ma zrobić ma teraz ataki ze strony rodzeństwa
i ją podkręcają obiecała że weżmie bratu spory kredyt i go bedzie spłacać a ja oczywiście też go muszę spłacić ...i mamą sie opiekować piszę aby przyspieszyc ten proces i nie obudzić się z ręką w nocniku

Mama 1 propocyzje dała taką 180 na 4 części ...ale czy to jest ok.?

Spadek należy:
1 - przyjąć;
2 - wycenić i podzielić (w zależności od tego, czy było rodziców, czy ojca);
3 - postanowić, co dalej: czy mama zostawia swoją część sobie, czy robi darowiznę.
W kwestii wyceny: w US są specjalne ksiązki-informatory, na podstawie których można mniej-więcej oszacować cenę nieruchomosci w zależnosci od tego, gdzie się znajduje,czym jest, kiedy została zbudowana, z jakich materiałów i w jakiej technologii, w jakim jest stanie. Pracownicy US posługują się nimi, gdy sprawdzają prawidłowość zadeklarowanej przez spadkobierców wartości dziedziczonych nieruchomości.Można poprosić o mozliwość skorzystania, tym bardziej, że będziecie musieli złożyć odpowiednią deklarację.

Do jakiego US składa się deklarację od spadku czy w/g miejsca danej nieruchomości czy miejsca zameldowania -zamieszkania (jeśli są w innych US)?

W US w miejscowości, w której jesteś zamelkowana, czyli w US, w którym się rozliczasz.

co jest dla mnie bardziej korzystne ..rodzeństwo godzi sie na spłate po smierci taty -połowa będzie moja ,połowa mamy i część mamy spłacam po jej odejściu ...
czy spłacam od razu 1/4 każdemu mama daje darowiznę
-dopóki mieszkanie ma małą wartość bez remontu....

nero a ja Ci jeszcze raz sugeruję, udaj się do po fachową pomoc prawną.... nie czytasz odpowiedzi na Twoje pytania albo czytasz i nie rozumiesz lub nie przyjmujesz do wiadomości

jak długo czeka się stwierdezenie nabycia spadku,gdzie to się załatwia ....ile to kosztuje ?

splaciłam część taty swojemu rodzeństwu .
jęśli kupie część od mamy po śmierci mamy muszę zapłacićrodzeństwu jescze jakieś pieniądze?

jak długo czeka się stwierdezenie nabycia spadku,gdzie to się załatwia ....ile to kosztuje ?
U notariusza - w obecności wszystkich spadkobierców ustawowych - od ręki. W sądzie - trzeba złożyć poprawnie wniosek, i czeka się różnie: w zależności od sądu, od referatu sędziego do którego sprawa trafi. Koszt założenia sprawy - 50 zł.

Powrót