Spam czy powaga?

• Autor wątku Autor wątku xxdrago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Nie jestem odosobniona w tym przypadku jak widzę...dzisiaj dostałam identycznego maila i nie wiem jak mam to rozumieć,czy jest to jakieś naciągarstwo czy faktycznie poważna sprawa? Przesyłam do oceny treść maila:

Sweep out the pirates.

November 5th, 2010: An anti-piratical sweep took place in Poland. Several servers were expropriated as a result of such (source: WIPO and Serbia Sign Cooperation Agreement).

The servers contain database regarding Internet users who were downloading forbidden software or unlicensed software.

Such database keeps IP.s and downloading date information and will soon be forwarded to a court.

You received this letter as we have your computer ID details in a database for users loading forbidden or unlicensed content. Such Id details are: e-mail address, IP address.

You have a legal option to pay-out fee for such illegal activity, otherwise you may proceed in court. If you choose "fee pay-out" option - you have 3 days to pay 500 EURO to a license owner. In case you choose "court" option - a criminal case will be launched.

Details if you choose to pay fee (you can pay at any bank):

BENEFICIARY: RCD LEGAL
IBAN: ES8901820254090201541255
BIC: BBVAESMMXXX
BANK: BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A.
48005 BILBAO
PAYMENTS DETAILS: damages on account 58434

We know your country - Poland, your IP address, your username (skorkas), and with this information we can easily identify you, and in case of a court trial you are very well facing imprisonment.

Please if you have any questions, feel free to contact: support@wipo.org.pl

Połączył nas jeden mail problem jest w tym , ze bardzo dużo ludzi go dostało ... i jeden powiedzmy na 100 ludzi na pewno wpłaci kase proponuje napisac do tvn 24 ;)

Czy możecie mi wyjaśnić skąd oni mają mój email ?

wiem czytalem o tym.
Ja na razie nie chce zgłaszać na policje bo nie chce się "ujawniać"
Co to się porobiło z tym internetem, teraz trzeba uważać bardziej w internecie niż w realu...

madik napisał:
Czy możecie mi wyjaśnić skąd oni mają mój email ?
Wystarczy ze kliknąłeś w to "stat4you"
Jestem pewien, że on miał ztąd moje wszystkie dane, sam kiedyś się tym bawiłem więc wiem ile może danych "wyciągnąć" z kompa...

Ostatnia edycja:
Dla mnie jest to równie interesujące...skąd posiadają takie dane,kto to udostępnia. Zastanawiam się jak do tego podejść...Podpowiedzcie co Wy o tym myślicie.
Pozdrawiam

Chłopaki:
Podczas rejestracji zostawiasz ip a emaila wpisujesz
Whoisip sprawdzisz dzieki temu lokalizacje ip

Ja tez dzis dostalam ta wiadomosc niezgadza sie jednak miejscowosc. Troche sie wystraszylam bo nie pobieram nic.

Dodajcie to na tvn24.pl zaraz nam odpowiedzą;)

I myślicie, że co z tym zrobią? Policje nasłać ... na kogo? Zachowujecie się jakbyście pierwszy raz takiego maila dostali :wow: Nikt Wam wcześniej nie proponował, udziału ze spadku po zmarłym wujku z Chin, który pozostawił 15 mln, ale nie można ich od tak pobrać tylko trzeba przelać - prowizja za udostępnienie konta 50% ;)

Potraktujcie to jako nauczkę ...

Pozdrawiam :cool:

tylko jeszcze zeby wiedział jaki servis to by bylo ok

Skąd skulim masz pewność że to spam,szczerze powiem,że mnie ten email przestraszył,chociaż nie przypominam sobie abym cokolwiek ściągała...

Witam,

wystarczy przyjrzeć się danym rejestrowym dla domeny wipo.org.pl, żeby stwierdzić, że coś jest nie tak (są to dane jawne):

NAZWA DOMENY: wipo.org.pl
id abonenta: eds_r4306552 (osoba fizyczna)
serwery nazw: ns33.hostlife.net.
ns34.hostlife.net.
utworzona: 2010.10.15 11:29:02
ostatnia modyfikacja: 2010.10.16 12:18:39

opcja: brak

ABONENT: dane niedostępne

KONTAKT TECHNICZNY:
osoba: Jensen Angie
ulica: Adama Mickiewicza 30
miasto: 87100 Torun
telefon: +48.618294060
ostatnia modyfikacja: 2010.10.16

REJESTRATOR:
EuroDNS S.A.
2, rue Léon Laval
L-3372 Leudelange
+352 26 37 25 25
support@support.eurodns.com
Domain Name Registration, Domain Transfers. Search and register European Domains and domain names of the world. Free domain DNS and free Email services included. EuroDNS SA

Strona wipo.org.pl (która nie odpowiada) utrzymywana jest na rosyjskich serwerach hostlife.net - pachnie to jednak spamem.

Pozdrawiam

no dobra dzięń sie kończy to może juz zakończymy tą pogadankę na ten temat niech każdy kto dostał takiego maila napisze 3 ostatnie cyfry adresu ip ktory to znajduje sie w otrzymanym mailu i niby z tego adresu było hakowane a jak je napiszecie to coś zauważycie pozdrawiam moja koncówka to 139:D

Witam.
Dostałem taki sam mail, jak Wy.
Moja końcówka to 131

Ja także wczoraj o 08.22 otrzymałem to badziewie i bardzo się zdenerwowałem.
Jako osoba starsza (senior, ale nie internetowy) poczułem się bezradny, dopiero
wyjadacze internetowi czyli moje wnuki wyjaśniły mi "dziadku to spam, nie przejmuj się" i dały mi linki do tej strony i strony gry-online. Tam znalazłem wypowiedzi innych i w zupełności podzielam zdanie większości internautów. Jeżeli będzie taka konieczność i możliwość ja też poprę ściganie tych "dowcipasów". Gdyby to było 50 ojro to może nałapaliby naiwnych, ale 500 EU to w Polsce średnio 1700 PLN. czyli tyle kasy za co ? Za połowę kompa ?
Pozdrawiam

Fajnie, teraz będziecie się chwalić że dostaliście takiego emaila? Super...

Usuńcie, dodajcie do spamów i zapomnijcie że przyszedł. A jak będziecie spamować tutaj to temat zamknę.

Powrót