Spam czy powaga?

• Autor wątku Autor wątku xxdrago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej. Tez do dostalam dzis o 4-tej rano. Masakra jakas,myslalam,ze umre,bo skad ja mam wysuplac 500euryszy:o Tulo mnie to przez caly dzien,az znalazlam Was towarzyszy niedoli mej. Co mnie zdziwilo to to,ze wedlug tej organizacji popelnilam przestepstwo na terenie pl,a ja w ojczyznie od dwoch lat nie bylam. Podtrzymaliscie mnie na duchu,bo juz mialam mysli samobojcze:ooo: W zyciu nic nie sciagam z neta,nie gram,nie mam lewego oprogramowania,a tu taki zonk:razz: Pozdrawiam Was wszystkich;)

Też to dostałem i założyłem temat: http://forumprawne.org/prawo-autors...e-sciagania-chyba-od-policji-o-co-chodzi.html , przepraszam, ale w pierwszej chwili bardzo się przestraszyłem i nie myślałem o szukaniu. Do mnie napisali: We know your country - Poland, your IP address, your username (tomciopogromcio), and with this information we can easily identify you, and in case of a court trial you are very well facing imprisonment.
Czyli chyba tylko mi podali mój nick, który by nie zapomnieć używam chyba wszędzie (mało ważne sprawy, fora itd. inne ważniejsze sprawy inaczej oczywiście), za to nie mam miasta i IP, a sam kraj. Mnie dziwiło, właśnie, że nie podali żadnego Art. itp (jak pobieraczek na który się nabrałem i wpłaciłem, kwota nie była wielka, ale tutaj to przesada:/), nie napisali na jakiej podstawie wycenili należność(każdy taką samą ma), co konkretnie pobieraliśmy, kto nas zgłosił itd, itp. Wiele niejasności, tym razem nie zapłacę tak jak pobieraczkowi, ale sprawę będę śledził na tym i na innych forach, wiadomość dostałem dzień później niż większość tutaj więc jak coś kolejnego przyjdzie jak nie zapłacicie proszę o informacje na ten temat :).

Też dostałam "coś takiego" i w pierwszej chwili aż mnie ścięło, ale po namyśle doszłam do wniosku, że nic nie ściągałam, ale za to podpisywałam petycję :confused: Mam jednak nadzieję, że to tylko ściema..

Od: WIPO Police Department <support@wipo.org.pl>
Do: <nianianiu@wp.pl>
Data: Piątek, 12 Listopada 2010 03:07
Temat: Illegal software download

Sweep out the pirates.
November 5th, 2010: An anti-piratical sweep took place in Poland. Several servers were expropriated as a result of such (source: WIPO and Serbia Sign Cooperation Agreement).

The servers contain database regarding Internet users who were downloading forbidden software or unlicensed software.

Such database keeps IP.s and downloading date information and will soon be forwarded to a court.

You received this letter as we have your computer ID details in a database for users loading forbidden or unlicensed content. Such Id details are: e-mail address, IP address.

You have a legal option to pay-out fee for such illegal activity, otherwise you may proceed in court. If you choose "fee pay-out" option - you have 3 days to pay 500 EURO to a license owner. In case you choose "court" option - a criminal case will be launched.

Details if you choose to pay fee (you can pay at any bank):

BENEFICIARY: RCD LEGAL
IBAN: ES8901820254090201541255
BIC: BBVAESMMXXX
BANK: BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A.
48005 BILBAO
PAYMENTS DETAILS: damages on account 58434

We know your city - ........... (Poland), and your IP address - .................., with this information we can easily identify you, and in case of a court trial you are very well facing imprisonment.

Please if you have any questions, feel free to contact: support@wipo.org.pl

Ostrzeżenie ze strony prawdziwego WIPO:
"Warning - Beware of Scams Implying Association with WIPO Including Employment Offers and Offers of Prizes and Awards

Various fraudulent schemes implying association with the World Intellectual Property Organization (WIPO) including fake offers of employment at WIPO, training courses and e-mail prize awards have been detected.

These use not only e-mails but also fake web-sites, faxes and telephone numbers. Some of them even include the name of the Director General of WIPO and names of WIPO staff. Many request detailed information and/or money, in connection with supposed registration fees, hotel reservations, employment opportunities, prizes or awards. They sometimes carry the WIPO logo, a photograph of the WIPO Director General and originate from, or refer to, e-mail addresses that resemble those of WIPO or the United Nations.

These are scams. Recipients are warned not to send any money or any personal or professional information, including bank account details, in response to them.

With regard to employment opportunities, it should be noted that WIPO does not charge a fee at any stage of the recruitment process (application, interview, processing, training before appointment or any other fees). Any requests for such payment or information should be refused and reported to local law enforcement authorities for appropriate action and to WIPO for its information. In case of any doubt, WIPO's Human Resources Management Department should be contacted directly at +41 22 338 91 11.

WIPO would appreciate your help in bringing suspect communications to its attention so that others can be warned. Contact us."

Witam, ja również otrzymałam maila tej treści.
Odpisałam im, a dziś otrzymnałam odpowiedź :
> Firstly please notice that we do not have Polish-speaking email support
> in our company, so all conversations are led in English. If you do not
> know English, please use Google Translator.
>
> You got the message because you are a member of illegal tracker
> Sterowniki, download, pliki sterowniki, programy download. Possessors of the rights made several requests
> to us to withdraw servers and punish users to appear before the court.
> But we insisted to give a chance for people to officially pay off. So
> that's how you recieved your previous letter.
>
> All documents with proofs of your guiltiness will be transfered
> directly to the court after next business week will end (15-19 Nov.) If
> we will not get your money transfer with YOUR PAYMENTS DETAILS (damages
> on account 58434), you will make excuses to the Judge. You will pay
> twice because of concealment - strictly according to Laws of your
> country.
>
> If you have any more questions, please feel free to contact us by
> phone: +48123946211.
>
> Greetings,
> WIPO Support #17.

Wszystko super fajnie, ładnie, pięknie, tylko problem w tym, że ja na 90% nic nie ściągałam z tamtej strony, a jeżeli już to wersję trialową danego programu.
Jestem w kropce, już sama nie wiem co sadzić. Zostałam uspokojona wczoraj po przeczytaniu wypowiedzi na forum, a tu dziś takie COŚ. Wiem, że powielam temat, ale proszę o pomoc/ wypowiedź, cokolwiek.

Ostatnia edycja:
Przestańcie się nawzajem nakręcać! Przecież to zwykłe naciąganie i maile te nie mają nic wspólnego z WIPO.
Dla mnie ten temat jest do zamknięcia - po co wypisywać w kółko to samo? - jak ktoś dostanie takiego maila i pogoogla, to powinien dotrzeć do zwięzłego i krótkiego tematu na FP, wyjaśniającego, że to oszustwo, a nie do rozwlekłych dywagacji o, tak naprawdę, niczym.
Chodzi o to, by pomagać, a nie podkręcać niepotrzebnie atmosferę.

Znalazłam coś takiego:

Tłumaczenie (słowacki > polski)
WebNotes

Co się dzieje w internecie

* Strona główna
* Archiwum
* Kontakt

oszuści Internet w Polska nadużywa tożsamości WIPO.
13. 11. 2010 | z pe7er |

Wczoraj rano, kilkudziesięciu polskich internautów przeszkadza mail w skrzynce pocztowej. Sender, dalej WIPO policji, poprosił pod groźbą oskarżenia do zapłaty w ciągu trzech dni, grzywna w wysokości 500 € za nielegalne pliki do pobrania.

Fine przez WIPO

WIPO, czyli Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO) jest wyspecjalizowaną agendą Organizacji Narodów Zjednoczonych na rzecz ochrony własności przemysłowej i praw autorskich. Nic dziwnego, że Dodgers użyty do odzyskania pieniędzy jest ich tożsamość.

Nawet rzut oka na e-mail na horyzoncie wiele niespójności. Wystarczy, aby pozwolić odbiorcy, aby zobaczyć szczegóły e-mail, i stwierdził, że mail został wysłany z english18.ru sortowania To wystarczy, aby dowiedzieć się, że jest to oszustwa
Jeszcze bardziej uderzające są dane rozliczeniowe - trudno uwierzyć, że organizacja z siedzibą w Szwajcarii otworzył konto bankowe w Argentynie ... WIPO Mimochdom ma konto w banku Credit Suisse i konta e-mail w Swiss Post.

Więc, po prostu innego oszustwa, nadużycia tożsamości osoby trzeciej (tak jak np. TNT). Co więcej, dość jasne. Ofiar, jednak spowodowane bardzo przestraszony reakcji. Żaden z nich nie została jeszcze spotkać przestępczości internetowej i strach przed opletačiek prawa nie jego. Dodgers pytanie, czy mniejsze kwoty (np. 50 €), być może udało im się dla wielu zaskoczeniem. Ale kto ma już 500 € ... bezużyteczne? Chociaż kto wie, może im ktoś jeszcze siedział na klej ...

nadużycie WIPO na ich nazwę i kute w internecie już wie, to chyba nie jest pierwszy przypadek. Drawn do niego na swojej stronie.

Ja, po lekturze forum, odpisałam im krótko i na temat czystą angielszczyzną, że na ich miejscu przeczytałabym to - i wkleiłąm ostrzeżenie WIPO przed oszustami. Nie omieszkałam dodać, że mail od nich został już przesłany Policji ;)

Nie wiem jakie macie poczty, ale np. w gmail'u jest opcja oznaczenia jako SPAM. Zróbcie to, a oszczędzicie co niektórym strachu :)

Jak mówię, nie macie obowiązku znać angielskiego, tym bardziej coś płacić. Jeśli ktoś by chciał dochodzić zapłaty za udostępnianie w sieci czegoś, do czego posiada prawa autorskiego to na pewno nie w takiej formie.

Czy ktoś a Was posiada jakieś nowe wiadomości dotyczące e-maila którego znaczna grupa inernautów otrzymała na swoja poczte od rzekomo WIPO Police Department z nakazem zapłaty 500 euro za niby nielegalnie ściągnięcie jakichś materiałów z internetu? Cała ta akcja wydawała sie mocno wątpliwa, żeby nie rzec, że wyglądała poprostu na próbę oszustwa i wyłudzenia. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na forum na ten temat. Informuje, że również dostałem na swoją pocztę tego e-maila.Pozdrawam.

Przeczytaj poprzednie 5 stron tego tematu. Są na nich wszelkie informacje, jakie kiedykolwiek będą Ci potrzebne w tej sprawie.

Można prosić o usunięcie mojego emaila z pierwszego postu ponieważ boty teraz mi spamują na emaila.

Dziekuje i przepraszam za odświeżanie.

No wiec robaczki króciutko: ten mail to nic innego jak spam-próba wyłudzenia pieniedzy cos a'la szwindel nigeryjski. Druga sprawa to nauczcie sie analizowac nagłówki wiadomości.

Powrót