Spłata długów za mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku artur.belkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur.belkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam problem ze spłatą długu, którego powstanie spowodowali mój dziadek i ojciec. Dziadek był głównym najemcą lokalu, niestety zmarł i głównym najemcą automatycznie został mój ojciec. Jak się okazało dziadek nie płacił przez dłuższy czas za mieszkanie, a później mój ojciec poszedł w jego ślady... Jak mieszkałem z ojcem (po rozwodzie rodziców zostałem z nim i byłem na jego utrzymaniu, gdyż się uczyłem w szkole średniej) nie miałem pojęcia, że nie płaci za mieszkanie. Po szkole średniej miałem rok przerwy w nauce, a następnie zacząłem studia i nadal jestem studentem (teoretycznie na utrzymaniu ojca). Krótko przed rozpoczęciem studiów byłem zmuszony wyprowadzić się od ojca i zamieszkałem z matką. Jednak dopiero rok temu (jak się dowiedziałem o długach ojca) zgłosiłem w ADM, że już nie mieszkam z ojcem, jednak nadal jestem tam zameldowany. Ojciec uciekł gdzieś do innego miasta i wiem tylko w jakim mieście mieszka. Nie mam z nim żadnego kontaktu. ADM wysyła pisma, w których jestem razem z ojcem ujęty jako dłużnik. Moje pytanie brzmi następująco: Czy jestem faktycznie zobowiązany do spłaty długu oraz czy mogę w tej sytuacji zostać zgłoszony do KRD?

Od czasu osiągnięcia przez Pana pełnoleności ADM formalnie mogło kierować do Pana żadanie pokrycia długu za lokal, domniemując, że mieszka Pan pod tym adresem (bo jest zameldowany ), ale jeżeli jest Pan w stanie udowodnić, że fakycznie tam nie mieszkał (umowa najmu innego lokalu, świadkowie itp.) i od kiedy, można wnioskować o zmniejszenie kwoty długu. Poza tym, jeżeli jest Pan na utrzymaniu rodziców/rodzica z powodu nauki i nie osiąga własnych dochodów, nie ma podstaw, by żądać od Pana spłaty długu. Należy to wszystko wyjaśnić w ADM. No i liczyć się z tym, że utraciliście prawo do mieszkania: na pewno umowa najmu została wypowiedziana.

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Gdzie mogę szukać jakieś podstawy prawnej, żeby móc ją przedstawić na rozmowie z przedstawicielami ADM?

natalie-s1959 napisał:
Poza tym, jeżeli jest Pan na utrzymaniu rodziców/rodzica z powodu nauki i nie osiąga własnych dochodów, nie ma podstaw, by żądać od Pana spłaty długu.

A jakaś podstawa na to? Pełnoletni dłużnicy odpowiadają solidarnie za długi mieszkaniowe.

artur.belkowski napisał:
Gdzie mogę szukać jakieś podstawy prawnej, żeby móc ją przedstawić na rozmowie z przedstawicielami ADM?

KC art.688*1:
§ 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z
najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości
czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Czyli rozumiem, że i tak muszę zapłacić przynajmniej za tą część długu, która narosła po ukończeniu przeze mnie 18 lat do momentu zgłoszenia, że już tam nie mieszkam? O solidarnej spłacie tu raczej nie ma mowy.. :/

1. Nie do momentu zgłoszenia. Za okres zamieszkiwania.
2. Dług solidarny - poszukaj na forum lub wklep w wyszukiwarkę i bedziesz wiedział co to takiego.

Powrót