spłata kredytów po rozstaniu

• Autor wątku Autor wątku basia.ostra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia.ostra

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry. Może na początku opiszę moją sytuację . Jesteśmy z mężem w trakcie rozwodu. W trakcie małżeństwa kupiliśmy dom na kredyt ( wspólnie ) Mąż pół roku temu wyprowadził się do kochanki. Po rozstaniu podpisaliśmy u notariusz umowę rozdzielności majątkowej oraz mąż przekazał swoją część domu na syna - syn jest pełnoletni, uczy się , mieszka ze mną , mąż płaci na niego alimenty 1000zł. Oprócz kredytu pod hipotekę , mamy z mężem dwa kredyty gotówkowe wspólne ( z jednego z tych kredytów został kupiony samochód , którym obecnie jeździ mąż) , od czasu wyprowadzki mąż do żadnego z nich nie dokłada ani grosz , twierdząc, że skoro dostałam dom to mam wszystko spłacać ( tylko połowa domu była moja a on swoją podarował nie mi ale synowi ). Czy ja mam mogę wystąpić do sądu o to , aby mąż spłacił połowę wartości dotychczas spłaconych przeze mnie rat kredytów ? Jak to zrobić ? Czy to prawda, że jeśli będę chciała spłatę połowę raty za kredyt za hipoteke to mąż może cofnąć umowę darowizny swoje części domu którą dał synowi?

Tak, masz regres w stosunku do męża o to co spełniłaś za niego. Składasz cywilny pozew o zapłatę. Możesz też rozliczyć spłacony kredyt przy podziale majątku wspólnego (by nie składać kilku pozwów do czasu podziału). Macie rozdzielność, możecie majątek dzielić już, nie czekając na prawomocne przeczenie rozwodu.
Czy to prawda, że jeśli będę chciała spłatę połowę raty za kredyt za hipoteke to mąż może cofnąć umowę darowizny swoje części domu którą dał synowi?
Tylko ze względu na rażącą niewdzięczność syna (poczytaj w sieci co to jest).

Dziękuję. Nie będzie podziału majątku . Jedyny nasz majątek to był dom i dwa auta. Każde z nas miało auto na siebie a dom przy rozdzielności majątkowej u notariusza każdy dostał po połowie a mąż swoją część umową darowizny przekazał synowi. Więc nie ma już czego dzielić , chyba , że się mylę??

Auta to majątek wspólny (nabyte w czasie trwania ustroju wspólności majątkowej). Inne ruchomości też by się pewnie znalazły. Roszczenie o podział nigdy nie przedawnia się.

Inne ruchomości w sensie meble , pralka , lodówka itd ? Jak mąż wyprowadził się z domu i zabrał swoje rzeczy osobiste to ja pisałam do niego czy zabiera coś jeszcze z domu np. pralkę czy lodówkę to napisał mi sms że jestem śmieszna i mam te graty zachować dla siebie. Czy to jest wiążące ?

Czy wystarczy , że napisze oświadczenie ich wszystkie ruchomości, które zostały w domu i zostały zakupione w trakcie małżeństwa przechodzą na własność syna?

Spisać umowę darowizny i wymienić co daruje.

dziękuję bardzo za pomoc

Powrót