B
basia.ostra
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
Dzień dobry. Może na początku opiszę moją sytuację . Jesteśmy z mężem w trakcie rozwodu. W trakcie małżeństwa kupiliśmy dom na kredyt ( wspólnie ) Mąż pół roku temu wyprowadził się do kochanki. Po rozstaniu podpisaliśmy u notariusz umowę rozdzielności majątkowej oraz mąż przekazał swoją część domu na syna - syn jest pełnoletni, uczy się , mieszka ze mną , mąż płaci na niego alimenty 1000zł. Oprócz kredytu pod hipotekę , mamy z mężem dwa kredyty gotówkowe wspólne ( z jednego z tych kredytów został kupiony samochód , którym obecnie jeździ mąż) , od czasu wyprowadzki mąż do żadnego z nich nie dokłada ani grosz , twierdząc, że skoro dostałam dom to mam wszystko spłacać ( tylko połowa domu była moja a on swoją podarował nie mi ale synowi ). Czy ja mam mogę wystąpić do sądu o to , aby mąż spłacił połowę wartości dotychczas spłaconych przeze mnie rat kredytów ? Jak to zrobić ? Czy to prawda, że jeśli będę chciała spłatę połowę raty za kredyt za hipoteke to mąż może cofnąć umowę darowizny swoje części domu którą dał synowi?