Sposób na celowe i złośliwe spóźnienia w płaceniu alimentów

• Autor wątku Autor wątku mmonika_2198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmonika_2198

Witam serdecznie.
Mam do Państwa wielką prośbę. Nie wiem już gdzie mam się udać. Mam poprostu problem. I jeżeli ktoś nie chce pomóc tylko krytykowac to niech lepiej sie zamknie. Nie jestem tu po to zeby ktos mnie opierdzielal.
Sprawa polega na tym ze moj eks (nie mielismy slubu) ma zasądzone alimenty. Sprawa odbyla sie 09.07.2012 roku. Do tamtego czasu regularnie płacił, wyplate ma 10 a termin -placenia alimentow do 15.Od dwoch miesiecy UMYSLNIE i ZLOSLIWIE spoznia sie w platnosciach. W zeszlym miesiacu spoznienie wynosilo 7 dni, o odsetkach nie wspominam. Mniejsza o to. Wiem ze robi to umyslnie. Chodzi o to czy istnieje jakis sposob na to zeby NIE MOGL SIE SPOZNIAC?????? Dodam ze zawarlismy ugode. Czego teraz zaluje, bo wyrok bylby korzystniejszy. Bylam u komornika, ale ten mnie pogonil i wysmial, bo dopiero z miesiecznym spoznieniem moge sie zglosci. Czy jest jakas mozliwosc lub sposob zeby zamienic ugode na wyrok? Zebym mogla zawiezc do pracodawcy jego i spac spokojnie? Corcia ma 15 miesiecy, jest chora, rehabilitacja kosztuje 800zl miesiecznie, nie moge sobie pzowolic na spoznienia:-(((((( czy gdybym ugode zaniosla do niego do zakladu czy to by cos dalo? Czy komornik nie moglby go jakos chociaz postraszyc albo wyegsekfowac terminowosc?? Blagam o pomoc!!!!!!!!!!

Zgodnie z Art. 88. kodeksu pracy

§ 1. Przy zachowaniu zasad określonych w art. 87 (do wysokosci 3/5 wynagrodzenia)potrąceń na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych pracodawca dokonuje również bez postępowania egzekucyjnego, z wyjątkiem przypadków gdy:

1) świadczenia alimentacyjne mają być potrącane na rzecz kilku wierzycieli, a łączna suma, która może być potrącona, nie wystarcza na pełne pokrycie wszystkich należności alimentacyjnych,

2) wynagrodzenie za pracę zostało zajęte w trybie egzekucji sądowej lub administracyjnej.

§ 2. Potrąceń, o których mowa w § 1, pracodawca dokonuje na wniosek wierzyciela na podstawie przedłożonego przez niego tytułu wykonawczego.

Proszę złożyć wniosek do pracodawcy wraz z tytułem wykonawczym i wtedy pracodawca powinien dokonywać potrąceń bezpośrednio w wynagrodzenia dłużnika.

A na jakiej podstawie komornik odmówił Pani przyjęcia wniosku egzekucyjnego?? Wystarczy dzień zalegości tzn. jeśli alimenty są płatne do 10 dnia miesiaca i 10 nie ma Pani tych alimentów to 11 dnia miesiaca może Pani złożyć wniosek u komornika. Rozumiem, że ta odmowa przyjęcia wniosku to była tylko ustna??

Życie nam Pani ratuje. Tak wlasnie bylo, ustnie mi odmówił. Wyśmiał mnie i powiedział ze jak spóźni sie miesiąc to wtedy mam do niego przyjsc, kilka dni jak sie spóźni jest nietykalny. Straaasznie Pani dziękuję. Jakbym tylko jeszcze mogła Pani takim prostszym jezykiem. Chodzi mi o to czy mający tylko ugodę, mogę ją zawieżć do jego pracodawcy? Wspomniała Pani również o wniosku, jak mniej więcej miałaby wyglądać jego tresc? Jak ja sie Pani odwdzięcze:-(

A jeszcze proszę mi powiedzieć czy nie ma mozliwosci zeby zamiast tej ugody byl wyrok? Jakbym np. podala go od podwyzszenie zalozmy o 200zl, on by sie nie zgodzil i zaproponowal mniej lub nic, ja rowniez bym nie przystala na jego propozycje, czy sedzia wydalby wtedy wyrok? Bardzo mi na tym zalezy bo boje sie ze jak zmieni prace to znowu beda problemy, z wyrokiem moglabym byc spokojniejsza. W naszej sytuacji jeden dzien jest poprostu traumą:-(((((

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ugoda posiada klauzulę wykonalności??
Jest to taka duża pieczęć sądowa,która brzmi mniej więcej tak:

Sąd Rejonowy w ...(miejscowość) dnia...(data) stwierdza, że niniejszy tytuł egzekucyjny uprawnia do egzekucji w całości/ w zakresie...* jedno z dwóch do wyboru oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć , aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały a gdy bedą o to prawnie wezwane, udzieliły pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne/natychmiast wykonalne *jedno z dwóch skreslone.
podpis sędziego ( bądź referendarza sądowego).

Ostatnia edycja:
Do pracodawcy proszę napisać wniosek wg poniższego wzoru:

- dane (imię, nazwisko, adres) pełnomocnika ustawowego dzieci czyli w tym przypadku matki, która będzie odbierać alimenty.
- dane małoletnich dzieci, na które zasądzone są alimenty, podając ich daty urodzenia i numery PESEL
-dane dłużnika, czyli w tym przypadku ojca (imię i nazwisko, adres, NIP, PESEL, nr dowodu osobistego, data i miejsce urodzenia)

Do .....(nazwa i adres pracodawcy)

Powołując się na ..........(wskazać wyrok, ugodę sądu i sąd, który go wydał) o sygnaturze........(wskazać sygnaturę wyroku, ugody)z dnia ..........(data wydania wyroku, ugody) zaopatrzonego w klauzulę wykonalnosci w dniu.....................(data klauzuli) na podstawie art. 88 § 1 i 2 kodeksu pracy wnoszę o dokonywanie z potrąceń z wynagrodzenia dłużnika ...(imię i nazwisko, adres, nip, PESEL)
w celu zaspokajania świadczeń alimentacyjnych, w tym:
- alimentów zaległych za okres od............... do............ w łącznej kwocie...........zł wraz z naleznymi odsetkami ustawowymi od dnia.........(data - pierwszy dzień po dniu, w którym miała być zapłacona pierwsza zaległa rata, np jeśli alimenty sa płatne do 10 dnia każdego miesiąca i w miesiącu styczniu 2012 dłużnik nie zapłacił to jako alimenty zaległe liczy się ratę za styczeń, luty, marzec a odsetki od dnia 11 stycznia 2012)

- alimentów bieżacych w kwocie .........zł od miesiąca.......(następny miesiąc po zaległych, czyli w tym przykładzie kwiecień) z odsetkami ustawowymi od dnia ........(następny dzień po dniu płatności, czyli w tym przypadku od 11 kwietnia 2012r.) w razie zwłoki w płatności
(Żeby żądać odsetek ustawowych muszą one być zasądzone przez sąd!!!)

Proszę o przekazywanie kwot potrąconych z wynagrodzenia dłużnika na mój rachunek bankowy :

.........................................(podać bank i nr konta)

Jednocześnie zobowiązuję sie do kazdorazowego informowania pracodawcy o wpłatach dokonanych bezpośrednio do moich rąk przez dłużnika
................
podpis

w załaczeniu:
ugoda sądu....

Warunkiem złożenia wniosku wraz z tytułem bezpośrednio do pracodawcy jest nieprowadzenie jakiejkowiek egzekucji przez komornika czy administrację(urząd skabowy) z wynagrodzenia dłużnika. Jesli już jakiś komornik zajął dłuznikowi wynagrodzenie to niestety wniosek trzeba składac do komornika, nie ma wtedy możliwoścoi do pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Jak mogę się Pani odzwdzięczyć? Straaaasznie dziękuję. Mam nadzieje ze to pomoże. A czy ma znaczenie to, że firma w której on pracuje, ma np. siedzibe główną w Warszawie czy Lublinie i kilka oddziałów mniejszych w Polsce. Jeden własnie mniejszy zakład jest tutaj, gdzie mieszkamy i on tu właśnie pracuje. Mogę to zrobić tutaj czy wywsyłać to gdzieś dalej? Ugoda ma być w oryginale? Mam tylko jeden egzemplarz. A co jak go z tsmta zwolnią lub sam się zwolni, powiadomią mnie o tym?

Proszę udać się najlepiej do oddziału firmy, do którego ma Pani najbliżej i tam powinna otrzymać Pani informację czy wniosek trzeba kierowac np. do Warszawy. Musi Pani razem z wnioskiem załączyć oryginał ugody. Jesli dłużnik zwolni się z pracy to pracodawca zwroci Pani ugodę.

Zawsze może Pani wystąpić do sądu, który wydal ugodę, o wydanie drugiego egzemplarza.

Może też Pani zamiast iść do pracodawcy, napisac wniosek egzekucyjny do komornika i wysłać mu to pocztą, a wtedy nie będzie mógł ustnie odmówic przyjęcia wniosku.

Potrącenia od pracodawcy będą z pewnością szybciej na Pani koncie niż przez komornika, bo zaksiegowanie może zając mu kilka dni - ma na to 4 dni ale bywa róznie.

Jesli będzie Pani cokolwiek wysyłac pocztą to tylko za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki:)

Ostatnia edycja:
Skladajac oryginal ugody warto samemu pomyslec o zrobieniu kopii i potwierdzeniu na niej przez zaklad przyjecia oryginalu.Wydanie drugiego,to nie blahostka,bo ja mialam kilka spraw ,a sprawa toczyla sie rok.Lepiej sie zabezpieczyc.Niestety nie jest Pani odosobnionym przypadkiem nieprzyjecia przez komornika wniosku egzekucyjnego.

Witam serdecznie!
Bardzo porosze o pomoc..kloejny raz:-(juz nie mam sił do tego. Jak to sie traktuje i zastawia na pastwe losu samotne matki w tym karaju..rece opadaja. Chodzi o to ze zrobiłam tak jak Pani radziła, napisałam ten wniosek, złozylam ugode z kaluzulą wykonalności w jego zakladzie pracy. Za potwierdzeniem odbioru. Dzwonie tam dzisiaj (do jego zakladu) w celu poinformaowania jak sie zobowiazalam w pismie ze za grudzien alimenty sa przelane. A kobieta z dzialu kadr mowi mi ze ona nic z tym moim pisemnkiem nie moze zrobic. Po pierwsze-bo zalegle kwoty moze sciagac tylko przy pomocy komornika-ok-tu sie zgadzam,ale sa juz uegulowane. Ale zabila mnie tym, iz ten wniosek i ta ugoda zlozona u nich nic nie da. Bo to ugoda tylko-i ona wnioskuje ze my sie dobrowolnie dogadalismy i on sie dobrowolnie bedzie z tego wywiazywal. Przytaknelam jej. Ale on sie przestal wywiazywac i bylam i w sadzie i u komornika i oni mi kazalai tak jak Pani wyslac ugode (bo ponoc dzieki klauzuli ma moc prawna wyroku) do jego zakladu. Ona na to ze nie, nigdy nie miala takiego przypadku i przepisy scisle okreslaja takie postepowania. Zapytala mnie czy wyrazam zgode na to zeby ona zadzwonila do sadu w moim miescie itp dopytac sie jak wyglada ta sytuacja i czy faktycznie ugoda z klauzula ma jakas moc prawna. zgodzilam sie oczywiscie. Dodala na koniec tylko tyle ze ona bedzie co miesiac 10-tego dzwonic do niego i przypominac mu o tym ze ma placic bo u nich termin rozliczeniowy to 10 a ja mam w ugodzie termin do 15 (chyba baba pomylila slowa-tam jedt DO a nie W dniu 15. czyli rownie dobrze to moze byc 10,11,12,13 itd) i jezeli ona mu przypomni a on nie przeleje to mam sie wtedy zglosic do niej. to jest jakas paranoja!!!!!!!!!!!!!!

W takim razie proszę tej Pani powiedzieć, żeby ze zrozumieniem przeczytała art. 88 § 2 kp oraz art. 776 kp i art. 777 § 1 pkt.1 kpc.
Przepis prawny:
Art. 88. Kodeksu Pracy
§ 1. Przy zachowaniu zasad określonych w art. 87 potrąceń na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych pracodawca dokonuje również bez postępowania egzekucyjnego, z wyjątkiem przypadków gdy:
1) świadczenia alimentacyjne mają być potrącane na rzecz kilku wierzycieli, a łączna suma, która może być potrącona, nie wystarcza na pełne pokrycie wszystkich należności alimentacyjnych,
2) wynagrodzenie za pracę zostało zajęte w trybie egzekucji sądowej lub administracyjnej.
§ 2. Potrąceń, o których mowa w § 1, pracodawca dokonuje na wniosek wierzyciela na podstawie przedłożonego przez niego tytułu wykonawczego.

Przepis prawny:
Art. 776 kpc
Podstawą egzekucji jest tytuł wykonawczy. Tytułem wykonawczym jest tytuł egzekucyjny zaopatrzony w klauzulę wykonalności, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Przepis prawny:
Art. 777 kpc
§ 1. Tytułami egzekucyjnymi są:
1) orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem;
1(1)) orzeczenie referendarza sądowego prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu,
2) (uchylony);
2(1)) (uchylony),
3) inne orzeczenia, ugody i akty, które z mocy ustawy podlegają wykonaniu w drodze egzekucji sądowej;
4) akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej lub wydania rzeczy oznaczonych co do gatunku, ilościowo w akcie określonych, albo też wydania rzeczy indywidualnie oznaczonej, gdy w akcie wskazano termin wykonania obowiązku lub zdarzenie, od którego uzależnione jest wykonanie;
5) akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej do wysokości w akcie wprost określonej albo oznaczonej za pomocą klauzuli waloryzacyjnej, gdy w akcie wskazano zdarzenie, od którego uzależnione jest wykonanie obowiązku, jak również termin, do którego wierzyciel może wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności;
6) akt notarialny określony w pkt 4 lub 5, w którym niebędąca dłużnikiem osobistym osoba, której rzecz, wierzytelność lub prawo obciążone jest hipoteką lub zastawem, poddała się egzekucji z obciążonego przedmiotu w celu zaspokojenia wierzytelności pieniężnej przysługującej zabezpieczonemu wierzycielowi.
§ 2. Oświadczenie dłużnika o poddaniu się egzekucji może być złożone także w odrębnym akcie notarialnym.
§ 3. (uchylony).

Ostatnia edycja:
Witam ponownie. Bardzo dziękuję Pani/Panu za tak szybką i rzetelną odpowiedź. Proszę sobie wyobrazić ze zadzwoniłam, wskazałam tej kobiecie te artykuły, paragrafy itp, poprosiłam zeby przeczytała ze zrozumieniem i mimo to ona nadal mnie wyśmiewa i mówi że nie ma podstaw. Nie wie co z tym zrobić, nie miała takiej sytuacji nigdy i koniec. Dalej bedzie dzwonić i węszyć po sądach zeby sie dowiedziec co i jak. Nie wiem juz co mam robić. Tak przecież nie moze byc że oni tego nie uznają czy nie honorują. :-(((((

A z zajęciem komorniczym też by nie wiedziała co zrobić?? Pewnie nie miała jeszcze takiej sytuacji, żeby potrącać z wynagrodzenia dla komornika.

Widzi Pani jak to jest. Ona wlasnie zaslania sie tym, ze z zajeciem komorniczym ma prawo mu trącić z pensji a z czyms takim nie.Powiedziala mi ze poczekamy do 15, i jak nie zaplaci dobrowolnie to mam zadzwonic do niej i ona na poczet przyszlej wyplaty przeleje mi pieniadze. ale raz ze znowu bede spoznienia (plus odsetki) i ja jeszcze mam co miesiac dzwonic i sie upominac. Pytam sie jej a jak n ie daj Boze zwolni sie z dnia na dzien za porozumieniem stron albo szlag go trafi to jak ona na poczet przyszlej wyplaty cos sciagnie? Ja juz tego nie rozumiem, nie wiem gdzie i do kogo sie udac zeby mi ktos pomogl. Nie moge sobie pozwolic na spoznienia, corka musi byc rehabilitowana, robie to prywatnie bo na fundusz jest dwa razy w roku tylko. ostatnio byla 9cio dniowa przerwa bo hrabia sie spoznil. ja juz nie weim:-((((((((((((((((((((((((((((((

Może po prostu porozmawiać z przełożonym tej pani? Może on lepiej czyta ze zrozumieniem? ;)

Próbowałam. Prosiłam o połączenie z jakimś przełożonym, ksiegową chpćby nawet bo ona moze bylaby bardziej zorientowana ale niestety, dmówiono mi. jak juz dzwonie tam, najpierw odbiera tel sekretarka, wypytuje kto i w jakiej sprawie, potem z laska mnie laczy albo nie laczy bo i tak sie zdarzylo. Najlepsze jest to, zapomnialam o tym wspomniec, dzisiaj ta Pani powiedziala ze jej przeszkadzam bo ona wlansie robi rozliczenia proacownikow, to ja jej mowie zeby przy tej wyplacie uwzglednila te pisma ktore ma ode mnie. a ona mowi ze ona 10-tego nie moze mi przelac bo zlamalaby prawo i warunki ugody (termina alimentow mam do 15). zalamana jestem:-(((((((((((

Ja juuz nie wiem co mam robic. nie wiem do kogo isc zeby nie wiem, moze ktos tam zadzwonil, jakis prawnik, adwokat, zeby sie wstawil za mna, postraszyl albo wyedukowal ta Pania, nie mam pojecia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mmonika_2198 napisał:
Ja juuz nie wiem co mam robic.

Iść z tytułem do komornika. Jak komornik Cię będzie "zbywał", zgłoś to Prezesowi SR właściwemu danemu komornikowi.

Ale ja juz tak zrobilam. Komornik mnie pogonil, bo nie mogl zaczac postepowania bo nie minelo 30 dni. wg niego po miesiacu mozna cokolwiek zaczac, czyly ten moj ******** eks ma prawo sie spoznic o miesiac. Poszlam rowniez z tym do sadu i niestety, tez mnie pogonili bo prazepisy. straszne to jest jak w tym kraju traktuje sie samotnych rodziców

Powrót