A
andy2024
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 108
- Autor Autor
Policjant ten na psach się nie zna i zwierzęcia nigdy nie miał żadnego - tak koledze przekazał.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
andy2024 napisał:A więc idę do sądu. Mało tego, pan policjant odmówił przyjęcia zgłoszenia o popełnieniu wykroczenia przez pana A. mówiąc że mogę dopisać to do protokołu z zeznania a wniosku nie przyjmie bo pan A miał psa na smyczy ignorując moje stwierdzenie, że skoro stanowił zagrożenie dla właściciela to mógł stanowić zagrożenie również dla mnie. Mało tego, zdziwiłem się że nie mogę dostać kopii moich zeznań, tylko muszę składać wniosek do komendanta o udostępnienie. Zeznałem, że miejsce zdarzenia było inne niż podane przez skarżącego, że zdarzenie wywołał pies ujadający i gryzący, że spowodowało to reakcję pozostałych psów, co może podlegać pod art. 78 oraz że nie zrozumiałem zarzutu![]()
w Polsce przyjęło się, że jak jest ta smycz, kaganiec, to jest gitara. A czy gdzieś art. 77 wskazuje, że to jest wystarczające, a tym bardziej po linii ZWYKŁEGO środka który jest zależny od sytuacji ??. A co, jak poprzednio chyba podałem sytuacje tj. piesek pierdolnie kagańcem (siniak, przerwanie naskórka, a może nawet pękniecie kości) lub podrapie pazurkami ?. Zostały dochowane wszystkie środki, a przynajmniej te ZWYKŁE mając na uwadze treść paragrafu 2 w 77 kw ?. Dla zabawy to takim zwykłem mogą być np. buciki dla piesków gdy właściciel wie że piesek sie podpala wobec piesków i ludzi, haha. Podrapie wtedy czy nie ?. Czy 77 wyklucza buciki jako ZWYKŁY środek ??.andy2024 napisał:pan policjant odmówił przyjęcia zgłoszenia o popełnieniu wykroczenia przez pana A.
czyli zachodzą realne przesłanki, że ta smycz jako środek ... była nie wystarczająca. Doszło przecież do stworzenia zagrożenia, ale na szczęście bezskutkowe a swojego pana jednak dziabnął, jak wcześniej napisałeś. Gdyby nie ten piesek, to wasze dalej by biegały i się bawiły. Ooooo ..... Czy dostaliście zarzut z paragrafu 1, bo przecież biegały luzem, a sama i tylko smycz - wg. tego policjanta - w tej konkretnej sytuacji załatwia temat choćby nie wiadomo jak psiak by zareagował na inne lub wobec obcego człowieka ? hahah. A wiadomo, że prawo dopuszcza.Art. 77.
§ 1. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, ...
§ 2. Kto dopuszcza się czynu określonego w § 1 przy trzymaniu zwierzęcia, które swoim zachowaniem stwarza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia człowieka ...
to złóż i tutaj także w dwóch egzemplarzach. Żaden problem. Forma pisemna nawet lepsza. Nawet możesz podać art., ale jako "Kowalski" nie masz obowiązku. Podaj tylko nr sprawy. Powinieneś go mieć na druku Pouczenia. Będzie to albo "l.dz. ....", albo "Rsow....". Ty WYJAŚNIASZ !!!. Nie myl tych pojęć !!!.andy2024 napisał:Mało tego, zdziwiłem się że nie mogę dostać kopii moich zeznań, tylko muszę składać wniosek do komendanta o udostępnienie.
to się przygotuj ze znajomym na sąd, a na bieżąco jak uznasz, to wnioski dowodowe i inne. Dwa egzemplarze. Składasz u tego prowadzącego lub w okienku u dyżurnego. Kwestia jak to mają u ciebie ustalone. Poszperaj neta np. co do podobnych spraw i wyroków wpisując dane frazy.andy2024 napisał:Wyjaśniałem, wcześniej była gadka że kolega się przyznał, że on nie ma wyboru, że albo przyjmuję mandat z 77 par 2, albo kieruje sprawę do sądu więc stwierdziłem żeby kierował.
tylko musi mieć ten prowadzący świadomość ciążącego na nim obowiązku.andy2024 napisał:Wyjaśniałem, ... on nie ma wyboru, .... kieruje sprawę do sądu .....
i jak po zapoznaniu się z "dorobkiem w sprawie" nie doczytasz nic co i jak co do tych art., to możesz rozważyć w sądzie Wniosek o to jego przesłuchanieArt. 8. kpw
W postępowaniu uregulowanym w niniejszym kodeksie stosuje się odpowiednio przepisy (...) art. 4 (...) Kodeksu postępowania karnego.
I to jako odpowiednie stosowanie:
Art. 4. kpk
Organy prowadzące postępowanie karne są obowiązane badać oraz uwzględniać okoliczności przemawiające zarówno na korzyść, jak i na niekorzyść oskarżonego.
Art. 5. kpk
§ 2. Niedające się usunąć wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego.
jeszcze na tym etapie masz prawo składać różnego rodzaju wnioski dowodowe. W linkowanej stronie policyjnej gdzie masz druki jest tam to Pouczenie dla sprawcy wykroczenia. Tam jest dłuższa głupia nazwa która jest treścią art. 56 i chyba ust. 6 kpw, ale "prawnicy mundurowi" uznali że to nazwa i określenie osoby czyli tego sprawcy wykroczenia. Wnioski typu; przesłuchanie twojego znajomego jako świadka. Jak były inne osoby, to także.andy2024 napisał:Dziś tylko złożyłem wniosek o fotokopię akt na dyżurce i zostawiam emocje, bo glina mnie nieco wkurzył. Od weekendu biorę się za to wg wytycznych. I tak pewnie sprawa nim ruszy to zejdzie z miesiąc czasu przynajmniej.
orazUstawa (...)
Art. 10a.
3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
Art. 37.
1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w (...) art. 10a ust. 1–3, (...) podlega karze aresztu albo grzywny.
i tutaj odszukaj na necie na stronie swojego urzędu tę Uchwałę aby poczytać.Ustawa (...)
Art. 3.
2. Gminy zapewniają czystość i porządek na swoim terenie i tworzą warunki niezbędne do ich utrzymania, a w szczególności:
13) określają wymagania wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe w zakresie bezpieczeństwa i czystości w miejscach publicznych;
Art. 4.
1. Rada gminy, po zasięgnięciu opinii państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, uchwala regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie gminy, zwany dalej „regulaminem”; regulamin jest aktem prawa miejscowego.
2. Regulamin określa szczegółowe zasady utrzymania czystości i porządku na terenie gminy dotyczące:
6) obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe, mających na celu ochronę przed zagrożeniem lub uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do wspólnego użytku;
Art. 10.
2. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1 lub 1a
– podlega karze grzywny.
2a. Karze określonej w ust. 2 podlega także ten, kto nie wykonuje obowiązków określonych w regulaminie.
3. Postępowanie w sprawach, o których mowa w ust. 1–2d, toczy się według przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.