R
Ripper
Moderator globalny
- Odpowiedzi
- 18 838
Jak sobie własny leżak przyniosę na Rynek i się na nim wyłożę, to też będę mógł piwko na nim doić?cashmoney napisał:Wnętrze samochodu nie jest miejscem publicznym, tylko prywatnym, ludzie obcy nie mają dostępu do wnętrza samochodu.
Przepis jest po to, żeby ludzie kupowali piwo w pubach za 8PLN zamiast w sklepach za 2,5.cashmoney napisał:Po drugie wydaje mi się że ustawa ta miała dać Policji narzędzie do walki z pijusami przesiadującymi godzinami na murkach a nie zezwalać na polowania typu pije piwo - zawijamy, mandat, grzywna, niech wie kto tu rządzi.
A policjant ma wystarczająco dużo spraw na głowie - jest od tego by prawo egzekwować wedle jego litery, a nie zastanawiać się nad intencją ustawodawcy.
Wybór policjanta - może przymandacić albo pouczyć.cashmoney napisał:A po trzecie to już kilkukrotnie podczas policyjnej kontroli gdy spożywałem alkohol w miejscu publicznym nie dostałem za to mandatu - bo niby za co mam dostać mandat? Za to że pije piwo? Trzeba znać granice dobrego smaku a nie uczepić sie zakazu jak małpa.
Mi też się nigdy nie zdarzyło zapłacić za to mandatu. Zawsze było uprzejme zwrócenie uwagi i grzeczny nakaz zaprzestania. Policjant też człowiek i potraktowany z kulturą, najczęściej tym samym odpowiada.