Sprawa karna oparta na kłamstwach!

• Autor wątku Autor wątku Xenomorph
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xenomorph

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!

Właśnie toczy się sprawa mojego 16-letniego Brata i jego kolegi, a dotyczy rzekomego pobicia, którego... nie było. Przed sądem Brat przyznał się jedynie do popchnięcia owego poszkodowanego i "pomazania" jego zeszytu, co jest prawdą. Tylko i aż tyle... Poszkodowany został pobity przez kogoś innego, ale w związku z zastraszaniem poszkodowanego przez sprawców, padło na mojego Brata, który z natury jest spokojnym człowiekiem. Znam Brata i RĘCZĘ SWOJĄ GŁOWĄ, że jest niewinny! Rodzice i sam poszkodowany wymyślają niestworzone historie, tylko po to, aby ktokolwiek odpowiedział za pobicie. Sami powoli się już gubią w zeznaniach. Samo pobicie było zupełnie nieszkodliwe. Ja wielokrotnie byłem gorzej pobity, ale sprawy nie zakładałem. Po prostu rozumiem, że pewien wiek w życiu młodego człowieka rządzi się swoimi prawami. Wszyscy byliśmy młodzi i pewnie niektórzy robili gorsze rzeczy...

Sprawa trwa już rok. Końca nie widać. Jak udało mi się zaobserwować, rodzice poszkodowanego też mają dość. Chyba dociera do nich, że przez "popchnięcie i pomazanie" pisakiem zeszytu, rujnują komuś życie. Przy tym wszystkim najbardziej cierpi nasza Mama, która przeżywa to wszystko najmocniej. Szczerze mówiąc boję się o jej zdrowie...

Mam do Was kilka pytań:

1. Co powinienem zrobić po zakończeniu sprawy (jakkolwiek się skończy)?
2. Czy założyć im sprawę o składanie fałszywych zeznań?
3. Jakim posłużyć się pozwem i ewentualnie gdzie go szukać (wzór)?
4. Jakimi aspektami prawnymi powinienem się sugerować?
5. Co im grozi w momencie uniewinnienia Brata i wygraniu sprawy przeze mnie?

Jeśli macie inne pomysły, napiszcie proszę. Z niecierpliwością czekam na Wasze rady.

Dziękuję za czas, który poświęciliście na przeczytanie mojego posta.

Pozdrawiam, Xenomorph

witam

jeżeli złożą fałszywe zeznania, to jest to w protokole sądowym jak i tym z postępowania przygotowawczego - sąd wtedy z urzędu zawiadomi prokuraturę o tym, względnie sama prokuratura wystąpi o kserokopie protokołów i postawi im zarzuty;
po zakończeniu sprawy, jeżeli brat zostanie uznany za winnego, brat musi złożyć wniosek o uzasadnienie w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku (chyba że ma obrońcę to obrońca w jego imieniu) i potem od dnia doręczenia uzasadnienia apelację w ciągu 14 dni; jak zostanie uniewinniony, to niech się spodziewa że taką apelację złoży prokurator;
w razie skazania rodziców i pokrzywdzonego za fałszywe zeznania, może twój brat i twoja mama, którzy bezpośrednio ucierpieli, złożyć pozew do sądu o zapłatę zadośćuczynienia za krzywdy i cierpienia w trybie art.444kc w zw. z art.445kc - rozstrój zdrowia psychicznego wskutek sprawy karnej brata i związany z tym rozpad zdrowia psychicznego; wzór ciężko będzie znaleźć, jak nie dysponuję takowym, w praktyce wzory takie nie do końca się przydają, ale spróbuj na tym forum znaleźć

pzdr
k

Xenomorph radziłbym zaczekać z rzucaniem oskarżeń do czasu prawomocnego zakończenia sprawy brata.

Powrót