Sprawa o zapłatę od ULTIMO

• Autor wątku Autor wątku sandersowa89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandersowa89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam
Dziś dostałam zawiadomienie że sądu na sprawe o zapłatę dlugu w ULTIMO,k tory wcześniej miał provident,umowa z providentem była zawarta dn.20.09.2012 r której to pożyczki nie mogłam spłacić gdyż mąż stracił pracę .9.11.2015 r dostałam pismo od ultimo że przejęli sprawę i żądali spłaty całej kwoty,nastepnego dn dostałam propozycję porozumienia z kosmiczną kwota którą w mojej sytuacji była nie do przyjęcia i tak dziś dostałam zawiadomienie z sądu o terminie rozprawy,moje pytanie dotyczy tego czy na tejże rozprawie muszę się stawić,i czy przypadkiem dług ten nie uległ przedawnieniu.dodam ze wcześniej żadnego nakazu zapłaty nie było .dziękuję z góry za odpowiedź

Masz tam w piśmie z Sądu napisane czy stawiennictwo obowiązkowe czy nie.

Na ile tygodni wzięta była ta pożyczka z providenta ?

Sprawdź w pozwie kiedy dokładnie wnieśli pozew do Sądu.

Pożyczka była wzieta na 60 tyg,na pieczatce data wpływu to 07.04.2016,a na podpisie adwokatki wnoszacej pozew 22.02.2016 r a o wstawiennictwie na rozprawie pisze że "nieobecność stron w zasadzie nie tamuje rozpoznania sprawy"

Korzystając z zapisów umowy, można bronić się zarzutem przedawnia. Ale w papierach z sądu masz pozew wraz z dokumentami. Od kogo ultimo kupiło dług? Jeżeli to są te zakupy co myślę to brakuje ciągłości przelewów wierzytelności. Ale to musisz przeanalizować lub dać komuś. Oprócz stawiennictwa warto napisać odpowiedź na pozew.

Na sprawę lepiej iść i tam podnieść zarzut przedawnienia. Nic o przedawnieniu nie pisać w odpowiedzi na pozew bo wycofają się i spróbują za jakiś czas ponownie.

Pozew mam od ultimo,a odpowiedz na pozew muszę obowiązkowo pisać? Będę mieć jakieś prawne konsekwencje jeżeli się nie stawie oprócz zapewne nakazu zapłaty i pokrycia kosztów sądowych? A co by było gdyby przed terminem rozprawy udało mi się spłacić zadłużenie? Wycofają wtedy pozew?

innych konsekwencji nie będzie. Jeżeli chcesz to spłacić teraz to koszty i tak zapłacisz. Jak wycofaja pozew to i tak obciąża cie kosztami zastępstwa procesowego. Nie chcesz walczyć?

sandersowa89 napisał:
Pozew mam od ultimo,a odpowiedz na pozew muszę obowiązkowo pisać? Będę mieć jakieś prawne konsekwencje jeżeli się nie stawie oprócz zapewne nakazu zapłaty i pokrycia kosztów sądowych? A co by było gdyby przed terminem rozprawy udało mi się spłacić zadłużenie? Wycofają wtedy pozew?

Sama napisałaś że chcieli od ciebie więcej niż wynikało by to ze spłat. Sprawe masz praktycznie wygraną ale jak olejesz sobie to tylko stracisz na tym.

Sądy i sędziowie nie gryzą , a na sprawie będziesz tylko ty bo z Ultimo nikt nie przyjdzie.Nie ma się czego bać.

Oni właśnie żerują na takich jak TY , którzy są chętni do płacenia choć nie muszą.

Na pozwie i w papierach pisze że ultimo upowaznilo jakiegoś adwokata który złożył pozew w ich imieniu i jeżeli on będzie na sprawie to ja nie mam szans bo się nie znam na tym prawniczym gadaniu

sandersowa89 napisał:
Na pozwie i w papierach pisze że ultimo upowaznilo jakiegoś adwokata który złożył pozew w ich imieniu i jeżeli on będzie na sprawie to ja nie mam szans bo się nie znam na tym prawniczym gadaniu

Nie bedzie go, oni składają poprzez takich adwokatów setki spraw myślisz ze by jeździli wszędzie? ONi tylko się podpisuja pod tym , wygrają sprawę to mają łatwe pieniądze od ciebie za zwrot ich usług.

Kurde ja nawet nigdy w sądzie nie byłam i nie mam pojęcia co zrobić ale serdecznie dziękuję za odpowiedzi,rozprawa i tak ma być dopiero wrześniu

sandersowa89 napisał:
Kurde ja nawet nigdy w sądzie nie byłam i nie mam pojęcia co zrobić ale serdecznie dziękuję za odpowiedzi,rozprawa i tak ma być dopiero wrześniu

Przeczytaj prywatna wiadomosc .

Nie mam pojęcia to było dawno temu i jak mi listy nie przychodziły polecone to wstyd się przyznać ale olewalam i wyrzucalam z tej pożyczki to ponad połowę splacilam a potem się już posypało długo się nie odzywali więc pomyślałam że dali sobie spokój z tym

Na uzasadnieniu pozwu pisze że jakaś dziwna firma z siedzibą w Walii dn.25.09.2015 dokonała przelewy wierzytelności więc nie wiem o co chodzi

korf napisał:
Masz coś do powiedzenia?
Pytanie zasadnicze. Kiedy Umowa została wypowiedziana?

Nie wiem za bardzo o co ci chodzi, nie wolno tu pisac prywatnych wiadomości ?

A co do wypowiedzenia to Ultimo nie dysponuje czymś takim, widziałem już kilka ich pozwów i w żadnym nie było świstka od prowidenta o wypowiedzeniu umowy.

skoro tam jest o firmie z Walii to sprawa jest z tych wygranych. Bo nie ma w papierach śladu po tym że ta firma z Walii kupila cos od PROVIDENTA. Prawda?

Chyba tak napisałam wiadomość prywatną do ciebie digiton

Ultimo nie kupiło zapewne twojego długu od Providenta , tylko od IPF Financjal Serwices Limited , zgadza się ?
Druga sprawa kiedy została dokonana wpłata ostatniej raty ? pamiętasz ?
Jeszcze jedno, Provident raczej nie wypowiada umowy, przynajmniej nie słyszałem o wypowiadaniu.

Powrót