Sprawdzenie zawartości paczki w obecności kuriera

• Autor wątku Autor wątku peacefrog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślę, że chyba Tobie wiedzy brak.
1.Ostatnio doreczalem felgi w kartonie, pan chciał otworzyć. Kartony były w stanie nieuszkodzonym, żadnego pęknięcia. Strecz którym były owinięte w jednym miejscu odstawal(nie był po prostu dodatkowo przeklejony taśmą) i dla niego było to uszkodzenie przesyłki, co oczywiście jest bzdurą. Przesyłki oczywiście nie otworzył
2. Od dwóch lat w UPS klient musi zadzwonić na centralę i zgłosić uszkodzenie, protokół szkody spisywany jest na drugi dzień bądź później(do 7 dni) nigdy na miejscu

Radzę się doedukowac, albo dopraktykować,b bo wiedzy Ci brakuje

helter skelter napisał:
Ostatnio doreczalem felgi w kartonie,
Nikogo nie obchodzi, co i komu dostarczasz. To nie jest forum kurierów, tylko prawne.

Rozmawiamy o przepisach prawa i uprawnieniach adresata. Rozumiesz treść przytoczonego przepisu?

Wydaję mi się że Ty nie rozumiesz. Jeżeli jest coś uszkodzone to zawsze uprzedzam klienta, albo pozwalam otworzyć przed. Jeżeli przesyłka nie jest uszkodzona w żadnym z miejsc a Ty sobie wymyslisz że jest w kartonie dziura chociaż jej nie ma, nie ma czegoś takiego jak otwieranie paczki, bo tak rzekomo twierdzisz

Czy rozumiesz określenie twierdzi, że jest naruszona? Ona nie musi być uszkodzona...

Poza tym nie za bardzo mnie interesuje, jak Ty postępujesz - rozmawiamy o przepisach prawa, a nie o zachowaniu kurierów. ;-)

helter skelter napisał:
Radzę się doedukowac, albo dopraktykować,b bo wiedzy Ci brakuje

A ja "kurierze z doświadczeniem" kieruję tę słuszna radę do Ciebie.

Witam,
Trochę z innej strony próbuje ugryźć temat(jeśli, to zły wątek, to proszę o wybaczenie). Co w przypadku kiedy mamy wątpliwości, że nadawca wysłał towar w stanie nienaruszonym lub przysłowiową "cegłę", czyli zakładając, że stan paczki jest bez zastrzeżeń w momencie odbioru? Można sprawdzić przy kurierze albo jak taką niezgodność udowodnić nadawcy nadawcy? Bo z tego co rozumiem podpisując odbiór od kuriera oświadczam, że wszystko jest w porządku.

Ostatnia edycja:
Korzystasz z przepisu art. prawa przewozowego powołanego w #20 i jeśli znajdujesz cegłę sporządzasz z kurierem protokół niezgodności.

Chodzi o art. 20? W ustawie widnieje "art. 20 (uchylony)"?
W trakcie rozmowy z firma kurierską powiedziano mi, że mam siedem dni na zgłoszenie reklamacji, ale jeśli towar jest niezgodny, to mam się zgłosić do nadawcy. No niby ok, ale w moim przypadku bardzo możliwe jest, że uszkodzony mechanicznie towar, mógł być wysłany i po odebraniu paczki nadawca będzie twierdził, że to moja wina lub przewoźnika. Firma kurierska będzie się zapierać, że paczka była w dobrym stanie, więc nie ich wina, a ja zostanę z niczym.

Ostatnia edycja:
Mariusz02 napisał:
Chodzi o art. 20? W ustawie widnieje "art. 20 (uchylony)"?
Art. 74. #20 to numer posta napisasnego przez @loco1
Mariusz02 napisał:
W trakcie rozmowy z firma kurierską powiedziano mi, że mam siedem dni na zgłoszenie reklamacji
to prawda, ale musisz udowodnić, że że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem. W związku z tym możliwość skutecznego reklamowania znacznie się zawęża.
Mariusz02 napisał:
jeśli towar jest niezgodny, to mam się zgłosić do nadawcy
to zrozumiałe, przecież przewoźnik nie odpowiada za ewentualna cegłę. Przewoźnik odpowiada za uszkodzenia, które powstaną w trakcie przewozu.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź:)

cedwah napisał:
.
Cytat:
Napisał/a Mariusz02 Zobacz post
jeśli towar jest niezgodny, to mam się zgłosić do nadawcy
to zrozumiałe, przecież przewoźnik nie odpowiada za ewentualna cegłę. Przewoźnik odpowiada za uszkodzenia, które powstaną w trakcie przewozu.
No tak, ale jak mam udowodnić i sprawdzić, że towar doszedł uszkodzony do mnie? Jak paczka będzie uszkodzona, to podejrzenie spada na przewoźnika, a jak nie i nie będę mógł sprawdzić przy kurierze, to będę miał problem, bo nadawca może się wyprzeć.

Przeczytaj ostatnie zdanie art. 74 z posta #20

Filmuj otwieranie i sprawdzanie zawartości, to też w razie czego dowód.

kszym napisał:
Filmuj otwieranie i sprawdzanie zawartości, to też w razie czego dowód.
Taki miałem zamiar.
Kurier przyjechał, zgodził się asystować przy otwieraniu paczki i ewentualnym spisaniu protokołu na miejscu ale dopiero po podpisaniu odbioru, mimo że paczka budziła wątpliwości. Dałem się przekonać(po namowach) i samo jego świadkowanie przy oględzinach wydało mi się wystarczające. Podsumowując, mimo obaw wszystko okazało się w jak najlepszym porządku. Dziękuję za porady i pozdrawiam:)

Mariusz02 napisał:
zgodził się asystować przy otwieraniu paczki i ewentualnym spisaniu protokołu na miejscu ale dopiero po podpisaniu odbioru
Na przyszłość - kurier w takiej sytuacji nie ma nic do powiedzenia - to nie jego prawo, tylko Twoje.

Powrót