Sprostowanie omyłki pisarskiej w umowie o prace

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
524
W jakich sytuacjach można zastosować sprostowanie omyłki pisarskiej w umowie o prace? Czy to tylko literówki np. w imieniu lub nazwisku?

Przy tworzeniu umowy o prace pomyliliśmy się w dacie do, zamiast 2026 wpisaliśmy 2027. Czy tutaj musi być porozumienie stron (jeśli pracownik się zgadza) lub wypowiedzenie zmieniające czy możemy przygotować sprostowanie omylki pisarskiej? We wczesniejszech mailach oraz liscie ofertowym jest podana poprawna data do (2026).

Wskazana w umowie data do jest zdecydowanie zbyt istotnym jej elementem, żeby można było podnieść tu kwestię omyłki pisarskiej (gdyby to była kwestia wpisania daty ewidentnie błędnej np. do 2016 w przypadku umowy zawieranej 2025, lub 3026 to wtedy tak, ale nie jest to taki przypadek).

Na jakiej podstawie wartościujesz pomyłki pisarskie? WSZYSTKIE podane przykłady mają te same źródło: pomyłkowe naciśniecie klawisza obok innego klawisza. Jak korzystasz z klawiarury: czynisz to regularnie. A ponieważ warunki mieli ustalane nikomu nie rzuciła się ta omyłka.

Jeżeli chodzi o pytanie to osobiście nie wiem jak postąpić.

Pan_robotnik napisał:
pomyłkowe naciśniecie klawisza obok innego
U mnie 7 jest o rząd wyżej niż 6.
Gdyby to była umowa na okres próbny to można mówić o ewidentnej pomyłce pisarskiej.
Jeżeli jest to umowa na czas określony to bardziej przekonuje mnie tłumaczenie @kama.1988

Też nie wiem jak postąpić

victor.jan napisał:
U mnie 7 jest o rząd wyżej niż 6.
Jo cie proszaaaa.... też korzystam do wprowadzania cyfr tylko na numerycznej, ale nie masz pojęcia ile ludzi się męczy codzienną pracą tylko na laptopie i wprowadza dane bez numerycznej.
Spójrz na górę swojej klawiatury i napisz mi jak daleko od siebie są cyfry 6 i 7. Czekam na odpowiedź. ;-)

O klawiaturze to było dla żartu. (ps. na laptopie mam też numeryczną)
Jeżeli piszemy umowę to daty są bardzo ważne i należy sprawdzać.
Nadal podtrzymuję "wykładnię" @kama.1988
Nie podejrzewam kombinacji przy umowie, jednak zmiana raczej za porozumieniem stron.
Moim zdaniem to nie omyłka pisarska lecz istotny błąd w umowie

dyni napisał:
Czy tutaj musi być porozumienie stron
Też uważam tak jak wyżej napisała kama.1988 - zbyt ważny element = porozumienie stron , dopuszczalna będzie też wersja poprawy na dokumentach i opatrzenie podpisami stron
to ,że w korespondencji jest dobra data o niczym nie świadczy - strony mogą zmienić zdanie w każdym czasie

Powrót