Sprzeciw od nakazu zapłaty - Opłata dodatkowa MPK

• Autor wątku Autor wątku rime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rime

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, w maju 2010r. otrzymałem opłatę dodatkową za brak biletu. Pozew przeciwko mnie został złożony w styczniu tego roku. W instrukcji do pozwu dostałem jednorazowe hasło w którym mogłem przejrzeć pozew w wersji elektr. Ten przejrzałem jeszcze raz. Doczytałem również, że mogę założyć konto (i tak też zrobiłem) aby złożyć sprzeciw właśnie poprzez e-sąd. Jest tylko jedno ale: logując się, w żadnej z zakładek nie ma żadnych dokumentów (sic!) a więc jak ja mam złożyć sprzeciw ?. Przy rejestracji nie przypisano mojego konta do istniejącego pozwu ? Dane osobowe są przecież takie same. Normalnie wysyłać pocztą poleconym ?

Ok, wracając do tematu samego pozwu i nakazu zapłaty. Chciałbym mieć pewność czy rzeczywiście roszczenia są przedawnione, przypominam:
- przejazd maj 2010r.
- wezwanie przedsądowe lipiec 2010r.
- pozew styczeń 2012r.
- nakaz zapłaty luty 2012r.

Prosiłbym również o ocenę sprzeciwu:
sprzeciw2.gif

Zasądzenie kosztów wymienionych w pozwie od powoda na rzecz pozwanego - jest ok ? Nie chce się obciążać kosztami.

Witam ponownie, pilnie potrzebuję odpowiedzi do tego wątku - 2 tygodnie mijają pojutrze.

sprzeciw ok, można ewentualnie dodać wniosek o przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność strony pozwanej. Koszy zostaną przyznane jedynie w przypadku, gdy będzie pan korzystal z pomocy fachowego pełnomocnika a więc jak ma pan znajomego prawnika może pan dać mu zarobić.

Popraw XVI na VI. Poza tym bieg terminu, co do zasady ulega zawsze przedawnieniu, przynajmniej tak orzekają SR (w Twojej sprawie nie ma to znaczenia).

Ps. nie wysyłaj załącznika, bo po co?? Tracisz tylko na papier.

Dziękuję, poprawiłem już Sąd, nie zauważyłem że pozew i nakaz zostały złożone w różnych sądach. Nie skorzystałem z pełnomocnika, ale ciekawa ta wizja wyjścia jeszcze na plus, z tym że na zero w zupełności mi wystarczy ;) Wniosku o przeprowadzenie rozprawy pod moją nieobecność nie złożyłem, zresztą sprawa będzie w lokalnym sądzie a ja nie pracuję więc zawsze się znajdzie wolna chwila żeby podjechać... paradoksalnie MPK. Chciałem sprzeciw wysłać przez e-sąd ale moje wnioski o komunikacje elektr. są odrzucane nie wiedzieć czemu. Zaraz idę na pocztę.

w takim razie jezeli wysyłasz poczta tradycyjna to musisz odpis sprzeciwu złożyć, a ponadto sprzeciw na formularzu...

Cypcyk napisał:
w takim razie jezeli wysyłasz poczta tradycyjna to musisz odpis sprzeciwu złożyć, a ponadto sprzeciw na formularzu...

Zauważ, że to epu!!

no a jakie to ma znaczenie? tak czy inaczej odpis pisma (w tym wypadku sprzeciwu) dla strony przeciwnej się należy. Poza tym, jak wniesie sprzeciw, to Sąd wezwie powoda do uzupełnienia pozwu i wniesienia go na formularzu P a pozwanego do wniesienia sprzeciwu na formularzu SP. Tak właśnie wygląda to w praktyce

Panowie to jak w końcu ? Chcę wysłać pocztą ponieważ wniosek o komunikacje elektroniczną jest odrzucany (a w Moich Nakazach nie ma jeszcze dokumentu). Czyli mam wysłać tak jak teraz, po czym sąd odpowie listownie o uzupełnienie sprzeciwu na formularzu, tak ?

Ostatnia edycja:
no to należy dołączyć odpis sprzeciwu dla strony przeciwnej, ponadto złożyłbym na formularzu aby później nie uzupełniać tego braku formalnego sprzeciwu.

Cypcyk napisał:
złożyłbym na formularzu aby później nie uzupełniać tego braku formalnego sprzeciwu.

Teraz to jest to sensowne. Składamy od razu w dwóch egzemplarzach (jeśli są dwa podmioty) na formularzu i formularz uzupełniamy zgodnie z wymogami, oczywiście załączamy w tej samej ilości dowody i opisujemy je na formularzach. No chyba, że sprawa nie nadaje się do postępowania uproszczonego (nie jest z umowy lub przekracza 10.000 zł itp.)

W epu nie wnosimy odpisu dla strony przeciwnej, bowiem sąd stronie przeciwnej nie doręcza jakichkolwiek pism. Doręczenie następuje dopiero na etapie sądu wł. ogólnej, o ile powód sam uzupełni braki (wniesie na formularzu, dołączenie dowodów), co w przypadku podniesienia słusznego zarzutu przedawnienia jest mało prawdopodobne.

Ok, wysłałem pocztą ale w takiej formie jak w pierwszym poście (tzn. poprawiłem sąd oraz kwotę sporu - początkowo nie zsumowałem wszystkich kosztów z nakazu) w dwóch podpisanych przeze mnie egzemplarzach. Nie wiem czy to ważne ale pozew nie był składany na formularzu, ale rozumiem z Państwa wypowiedzi że, obie strony zostaną poproszone przez sąd o uzupełnienie takiego braku formalnego. Nie rozumiem tylko dlaczego moje wnioski o komunikacje elektroniczną w EPU są odrzucane, ale to chyba nie będzie miało teraz wpływu na przyjęcie listu poczt. przez sąd (skoro komunikacja elektr. nie została przyznana) ? Dziękuję za dotychczasowe rady.

W przedmiocie zaległych należności za faktury wystawione przez firmę „POLKOMTEL” dla Biura Projektów i ekspertyz
„ARCHIKON” w roku: 1999, 2000 i 2001, pragnę podnieść , iż roszczenie o zapłatę
za przedmiotowe faktury uległy przedawnieniu. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art.118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się z upływem lat trzech.
Powszechnie przyjmuje się, że mowa tu o” roszczeniach przysługujących osobom fizycznym lub prawnym, które profesjonalnie i zarobkowo trudnią się działalnością gospodarczą. Charakter osoby zobowiązanej do zaspokojenia wierzyciela nie ma doniosłości prawnej.(...) Ustawodawca wyszedł bowiem z założenia, że profesjonalista powinien sprawnie i szybko realizować swoje roszczenia
czego wymaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki rynkowej” ( tak K.Pietrzykowski w Komentarzu do Kodeksu Cywilnego, tom I, tezy 3 i 5 do art.118 K.C.).Stąd też bez wątpienia roszczenia o zapłatę za wspomniane faktury uznać należy za związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przez firmę „POLKOMTEL”.
Zatem w przypadku ewentualnego wystąpienia z powództwem o zapłatę należnosci za przedmiotowe faktury skutecznie zostałby podniesiony – jako całkowicie uzasadniony na mocy art.118 KC – zarzut przedawnienia roszczenia, co spowodowałoby oddalenie powództwa i naraziło powoda na dalsze koszty.

Uniwersalny wzór tylko pozmieniać dane.

wago,
a jak myślisz, jak napiszesz sądowi tylko, że "roszczenia uległy przedawnieniu", to coś zmieni?

komunikacja el. to kwestie systemowe, trzeba dokładnie krok po kroku działać, w przeciwnym razie, nie uda się;D

Postępowałem krok po kroku, ważniejsze jest dla mnie to czy zwykły list zostanie teraz przyjęty w kwestii tego odrzuconego wniosku o komunikację elektr.

Ostatnia edycja:
rime napisał:
Postępowałem krok po kroku, ważniejsze jest dla mnie to czy zwykły list zostanie teraz przyjęty w kwestii tego odrzuconego wniosku o komunikację elektr.

Jeśli nie złożyłeś skutecznie wniosku o ustanowienie komunikacji, to oczywiście. Nadto praktyka w esądzie jest taka, że żaden z sędziów (ref. może i tak) nie stwierdzi bezskuteczności pisma papierowego, jeśli w aktach jest tylko sam wniosek o ustanowienie komunikacji elektronicznej. Swego czasu użytkownicy wklejali w tej materii postanowienia.

Nie mniej. Warto sądowi wskazać, że były problemy z kom. elektroniczną.

Skuteczne złożenie wniosku mam rozumieć jako pozytywne jego rozpatrzenie czy jako moment w którym go podpisałem elektr. ? Jego odrzucenie przecież nie powinno być wiążące (nie zyskuję funkcji pozwalającej na złożenie sprzeciwu poprzez EPU) i nie powinno blokować stronie możliwości składania pism pocztą - to by było nielogiczne. W jaki sposób wskazać sądowi, że próbowałem lecz wnioski zostały odrzucone (biorąc pod uwagę fakt, że wysłałem już sprzeciw) ?

rime napisał:
Skuteczne złożenie wniosku mam rozumieć jako pozytywne jego rozpatrzenie czy jako moment w którym go podpisałem elektr. ? Jego odrzucenie przecież nie powinno być wiążące (nie zyskuję funkcji pozwalającej na złożenie sprzeciwu poprzez EPU) i nie powinno blokować stronie możliwości składania pism pocztą - to by było nielogiczne. W jaki sposób wskazać sądowi, że próbowałem lecz wnioski zostały odrzucone (biorąc pod uwagę fakt, że wysłałem już sprzeciw) ?

1. wniosku nikt nierozpatruje; jest to kwestia systemu;
2. gdyby okazało się, że sprzeciw nie wywołał skutków, wtedy w skardze na orzeczenie referendarza to opiszesz;

rafal_26 powiem tak składałam sprzeciw do nakazu zapłaty w e-sądzie Lublin, podniosłam w tym sprzeciwie zarzut przedawnienia roszczenia , dało to tyle,że otrzymałam z e-sądu że sąd postanawia.... stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości oraz przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego dla.....(miejsce mojego zamieszkania).
Teraz czekam na wezwanie z Sądu w moim miescie i tam na rozprawie znowu podniosę zarzut przedawnienia roszczenia.
Sprzeciw składałam w formie papierowej na druku SP i wysłałam listem poleconym do Lublina.
Pozdrawiam.

A co miałoby dać więcej? Zmierzam do tego, że sąd zna prawo i nie musisz mu wskazywać przepisów, to oczywiste. Przepisy są ważne, jeśli temat jest szczególnie skomplikowany itp. W tej sprawie nawet Krystyna z mięsnego wie ile wynosi okres przedawnienia...

Powrót