Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku satjow1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

satjow1991

Użytkownik
Odpowiedzi
32
jak we wniosku sprzeciwu sformułować że dowód osobisty okazany przy kontroli biletów nie zgadza się z nr i serią mojego aktualnego dowodu i ten dowód na który jest wystawiony mandat został zgłoszony do urzędu miasta jako zagubiony/skradziony długo przed wystawieniem mandatu... chodzi o pkt. 7 wniosku "7. Zarzuty i wnioski pozwanego
W postępowaniu uproszczonym zarzuty i wnioski niezgłoszone w sprzeciwie (zarzutach) mogą być zgłaszane tylko wówczas, gdy strona wykaże, że nie mogła ich powołać wcześniej, lub gdy potrzeba ich powołania wynikła później."

Opisać dokładnie tak jak to zrobiłeś tutaj.

Dostałeś nakaz - do nakazu są załączone dokumenty /dowody/ przedstawione przez powoda....

Jeśli powód złożył wniosek na specjalnym druku - Ty też musisz /powinieneś/ sprzeciw złożyć w takiej formie - poszukaj druku gdzieś na stronach gov...

Wtedy w tabelce wpisujesz po lewej stronie dowód po prawej co chcesz udowodnić.....

PS wujek google wpisz sprzeciw od nakazu wzór i od razu wyskoczy / nie wiem może tu na forum też jest nie szukałem :)

https://www.google.pl/search?q=sprz...hannel=sb&gfe_rd=cr&ei=YPgWU7y5BKbe8geO94HoCw

wpisujesz "prawdę" - w odpowiedniej kolumnie/okienku nie uznajesz w całości co schsz osiągnąć potem krótki opis uzasadnienia a dalej wpisujesz dowody i jaki cel ich jest /lewa i prawa kolumna/ a na koniec wymieniasz załączniki i je dołączasz.

jak we wzorze :)

Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, kiedy mija termin 14 dni, jeśli nakaz został wystawiony 25 lutego br.? 10 czy 11 jest ostatnim dniem.

szara60 napisał:
Sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, kiedy mija termin 14 dni, jeśli nakaz został wystawiony 25 lutego br.? 10 czy 11 jest ostatnim dniem.
Data wystawienia, nie ma znaczenia. Ważna jest data doręczenia. Jeśli nakaz zapłaty został Ci doręczony np. 1.03, to pierwszym dniem dwutygodniowego terminu na wniesienie sprzeciwu jest 2.03, więc ostatnim 15.03. Czyli, data doręczenia + 14.

25.02 data odebrania na poczcie, czyli rozumiem ze ostatnim dniem na wniesienie sprzeciwu jest 11.03 ?

A co wpisać w miejscu sygnatura akt

Witam.
mam pytanie. dostalam nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym za nie placony w terminie kredyt gotówkowy z Kasy Stefczyka. Nie chcę się wybielać, bo to moja wina ale stracilam pracę i po kilku miesiącach dostałam pismo z Kasy z ządaniem natychmiastowego splacenia całości kredytu z odsetkami. Nie mam szans na jednorazowa spłatę i po rozmowie z pracownicą w siedzibie Kasy gdzie bralam pożyczkę która zasugerowala mi żeby wysłać do siedziby Kasy meila z prośbą o rozlożenie zadlużenia na raty - tak zrobilam. Pól roku nie bylo odpowiedzi a w zeszły piątek dostałam Nakaz zaplaty z sądu. Czy w sprzeciwie od nakazu mogę prosić sąd o rozlożenie mi tego zadłużenia na raty? jestem świadoma tego że muszę to splacić ale całości nie dam rady! co mam robić? pomóżcie1 jak takie pismo ma wyglądać?

no właśnie nie mogę tam tego znaleźć i jeszcze jedno w ilu egzemplarzach mam to wysłać?

satjow1991 napisał:
no właśnie nie mogę tam tego znaleźć
Dostałeś z sądu przesyłkę z nakazem zapłaty? Sygnaturę akt masz napisaną na kopercie, piśmie przewodnim i na samym nakazie zapłaty. Jeśli jej nie znajdziesz, idź do adwokata, bo nie poradzisz sobie ze sprawą sam.
satjow1991 napisał:
w ilu egzemplarzach mam to wysłać?
Jeśli jesteś jedynym pozwanym i powód też jest jeden, to sprzeciw wysyłasz do sądu w dwóch egzemplarzach (jeden dla sądu i jeden dla powoda).

Przepraszam, że wcinam się w wątek, ale mam problem. Miałam umowę zawartą z Orange jako podmiot gospodarczy. PTK rozwiązało ze mną umowę ze względu na niepłacenie rachunków (tak naprawdę to jak wielu innych użytkowników zostałam nabita w butelkę z umową, odwoływałam się kilka razy ale nic to nie dało gdyż umowa była na firmę a nie na osobę prywatną jako konsument).
Kilka dni temu odezwała się do mnie firma windykacyjna, a w poniedziałek otrzymałam nakaz z e-sądu z Lublina.
Tak patrze na ten nakaz i jest na nim wskazany pozwany (czyli ja) ale imię i nazwisko, a nie wskazana nazwa firmy. Czy mogę w takim przypadku odwołać się od pozwu? Wydaje mi się, że jako pozwany winna być wskazana nazwa firmy i NIP.

wiolek73 napisał:
winna być wskazana nazwa firmy
Nie musi. Ty jesteś dłużnikiem i wystarczy Twoje imię i nazwisko. A NIP lub PESEL musi byś wskazany w klauzuli wykonalności, aby komornik mógł prowadzić egzekucję.

Robilee napisał:
Nie musi. Ty jesteś dłużnikiem i wystarczy Twoje imię i nazwisko. A NIP lub PESEL musi byś wskazany w klauzuli wykonalności, aby komornik mógł prowadzić egzekucję.

Czy komornik musi się zwrócić do mnie przed rozpoczęciem egzekucji?

Czy przy składaniu sprzeciwu muszę uzasadnić go? tak naprawdę chcę zyskać na czasie. Teraz chciałabym ułożyć się z firmą windykacyjną i zacząć spłacać zadłużenie, co już zaczęłam robić.

wiolek73 napisał:
Czy przy składaniu sprzeciwu muszę uzasadnić go?
W EPU nie musisz uzasadniać.
wiolek73 napisał:
Teraz chciałabym ułożyć się z firmą windykacyjną
Jakbym był wierzycielem i dłużnik (pozwany) złożyłby bezzasadny sprzeciw do nakazu zapłaty, tylko po to aby przedłużyć postępowanie, to na pewno bym z nim już nigdy nie rozmawiał o żadnej ugodzie. Przeciwnie, po zakończeniu tego przewlekłego postępowania, dopilnowałbym aby komornik zrobił z egzekucji jesień średniowiecza.
wiolek73 napisał:
co już zaczęłam robić.
Jeśli będziesz płacić sensowne kwoty (bez cwaniakowania), to wierzyciel nie skieruje sprawy do komornika (bo po co?).

dziękuje za odpowiedź. Nie oceniaj jednak pochopnie mojego postępowania, gdyż nie wszystkie fakty są opisane w moim zapytaniu. To PTK jest nieuczciwe, gdyż ich pracownik wprowadził mnie błąd, a gdy chciałam aby udostępniono mi rozmowę "zlali" mnie równo, klienta, który był u nich ponad 10 lat! A co firm windykacyjnych, które za bezcen skupują długi i ściągają kasę nie mam żadnych sentymentów! Szczególnie jak się czyta w jaki sposób ściągają pieniądze z ludzi, którzy już spłacili swoje zobowiązania.
Tak, czy siak dziękuję jeszcze raz.

Powrót