Sprzeciw od Nakazu Zapłaty

• Autor wątku Autor wątku sztosik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sztosik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień Dobry
Dzisiaj odebrałem Nakaz Zapłaty w Postępowaniu Upominawczym.
Chodzi o czesne z byłej uczelni (UE Katowice). Problem stary jak świat- chcą pieniędzy za dni między złożeniem rezygnacji ze studiów, a wejściem jej w życie (pismo złożone 15-go, weszło w życie ostatniego dnia miesiąca). Mają prawo zgodnie z umową o naukę.
Ja chcę się bronić dwojako-
1) Uczelnia sama nie wywiązała się z umowy o naukę (nie zapewniła podstawowych narzędzi kształcenia, jakim są komputery i oprogramowanie na Wydziale Informatyki), a podpierając się tą samą umową chcą pieniędzy. Znalazłem też inne kruczki w ich umowie, regulaminie i informatorze studenckim, które również bezlitośnie obnażają Uniwersytet.
2) Kwota, którą mam zapłacić jest wzięta "z sufitu"- miesiąc czesnego kosztował 400 zł, a mi każą płacić 600 zł za pół miesiąca (okres świąteczny, w którym nie było żadnych zajęć). Oczywiście wyliczeń brak- tylko przysłali gołą kwotę do zapłaty bez żadnego uzasadnienia.

I teraz moje pytanie:
W sprzeciwie muszę napisać, czy zaskarżam nakaz zapłaty w całości, czy częściowo. Co zrobić? Nakaz wg mnie jest nielegalny w całości (punkt 1), ale też kwota jest "podejrzana" (punkt 2). Co robić ?

pozdrawiam

sztosik napisał:
W sprzeciwie muszę napisać, czy zaskarżam nakaz zapłaty w całości, czy częściowo. Co zrobić? Nakaz wg mnie jest nielegalny w całości (punkt 1), ale też kwota jest "podejrzana" (punkt 2). Co robić ?
W części niezaskarżonej nakaz się uprawomocni i zapewne trafi do komornika. Druga strona medalu, wygląda tak, że koszty postępowania ponosi strona przegrana, względnie są one stosunkowo rozdzielone jeżeli żądanie zostanie uwzględnione częściowo (art. 98-110 kpc).

Dzięki za odpowiedź.
Podważę cała umowę o naukę jako nielegalną.
Mam jeszcze pytania:

Paragraf z umowy o naukę: " Uniwersytet zapewnia warunki do nauki poprzez: realizowanie programu nauczania zgodnego z obowiązującymi w tym zakresie wymogami, organizację i obsługę administracyjną procesu kształcenia".
Pytanie: Czy niezapewnienie studentom należytej liczby komputerów (Wydział Informatyki, przedmioty typowo programistyczne) - tak, że siedzieliśmy po 2-5 osób przy jednym komputerze (nigdy jedna osoba przy komputerze) może być argumentem w sądzie?

Pytanie 2 : Czy Uniwersytet może żądać ode mnie zapłaty za czas świąteczny, w którym nie odbyły się żadne zajęcia? Wypowiedziałem umowę 15 grudnia, skreślono mnie ostatniego dnia miesiąca - w sylwestra i każą płacić za dni między 15 a 31 grudnia, gdy uczelnia była nieczynna. W Ustawie o Szkolnictwie Wyższym art. 99 pkt. 1 są wypisane przypadki, gdy uczelnia może żądać opłaty i takiego przypadku tam nie znalazłem.

Pytanie 3: Umowa o Naukę jest integralną częścią Regulaminu Studiów. W tymże Regulaminie jest rozdział "Kodeks Etyczny". Uczelnia złamała jakieś 70% punktów tego kodeksu, czy mogę też podpierać się tym w sądzie? W regulaminie jest zdanie:"Kodeks Etyczny obowiązuje wszystkich studentów oraz pracowników Uczelni".

Powrót