Sprzeciw złożony po terminie

• Autor wątku Autor wątku marzen46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzen46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Spóźniłam się jeden dzień ze złożeniem sprzeciwu do sądu od nakazu zapłaty. Sąd odrzucił sprzeciw. Pozew wytoczyła firma windykacyjna na podstawie fałszywej ( podrobiony mój podpis) umowy kredytu , który się notabene przedawnił. Czy mam jakieś szanse wejśc z ta firmą na drogę postępowania procesowego? Na zażelenieo odrzucenie sprzeciwu mam tylko 7 dni, lecz nie bardzo mam czym argumentować przekroczenie terminu, ewentualnie choroba dziecka ( złamana noga i karta informacyjna z izby przyjęć). Czy powinnam zgłosić do prokuratury podejrzenie przestępstwa wyłudzania roszczeń na podst. fałszywej umowy? Czy to powstrzymało by wystawienie tytułu wykonawczego jeśli nakaz się uprawomocni? A może powództwo przeciwegzekucyjnei wniosek o zabezbieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego z art. 840kpc. Poczytałam trochę o tych możliwościach ale nie wiem jaką drogę obrać.
Proszę serdecznie o pomoc, jestem w trudnej sytuacji materialnej, sama wychowuje dwóch synów i nie jestem w stanie zapłacić nie mojego długu. Jak to udowodnić?
Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź

Jeśli ktoś podrobił twój podpis na umowie 20 lat temu to na czym polegać miało by przestępstwo firmy windykacyjnej (nie uwierzyli ci na słowo że to nie twój podpis?) i jak chciała byś to wykazać po 20-tu latach? Oświadczysz że tak było, a wszyscy uwierzą, przeproszą, pocałują w policzek i zajmą się swoimi sprawami?

A odpowiadając na pytanie, żadne ze wskazanych rozwiązań nie będzie skuteczne. Ale jesli chcesz to oczywiście próbuj.

Ostatnia edycja:
Około roku 1999 było prowadzone w tym temacie śledztwo i badanie biegłego grafologa jednak o wynikach tego śledztwa nie zostałam powiadomiona. Jednak mam nadzieję dotrzeć do tej dokumentacji jako osoba pokrzywdzona lub zażądać nowe badanie biegłego grafologa.
A może jakieś inne rozwiązanie , proszę o radę...

Sprzeciw należało złożyć z wnioskiem o przywrócenie terminu, wniosek o przywrócenie terminu trzeba uzasadnić (przedstawić dowody, że zwłoka nie nastąpiła z naszej winy). Jeżeli są jakieś dokumenty w prokuraturze lub na policji, to należy je przejrzeć, najważniejsza może być opinia biegłego tzw. grafologa (biegłego z zakresu pisma ręcznego) zawierająca wnioski co do tego kto jest lub kto nie jest autorem odręcznych zapisów (np. podpisu). Należy uzyskać odpis opinii, a na "już" mieć przynajmniej kopie pisma o wydanie kopii opinii z dowodem jego złożenia w prokuraturze lub na policji.
Wniosek o przywrócenie terminu można złożyć nawet teraz. Jeżeli Twoim zdaniem roszczenie jest np. przedawnione, należy to w piśmie procesowym napisać.

Jestem wdzięczna wszystkim za rady.
Proszę jeszcze powiedzieć czy dowodem że zwłoka nastąpiła nie z mojej winy może być kserokopia dowodu osobistego z adresem mojego stałego miejsca zameldowania innego niż adres na który wpłynęła przesyłka z nakazem zapłaty a odebrała go moja mama?

Moim zdaniem niedopełnienie obowiązku meldunkowego, jeśli o to Ci chodzi jest zawsze wina tego, kto powinien go dopełnić. A to jakie masz kontakty z mamą jest tylko Twoją sprawą.

Powrót