S
Sombres
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 72
Kupiłem na Allegro telefon, który Sprzedający oferował jako "nowy", tylko że z wysyłką z Chin. Samej aukcji już w serwisie nie ma, gdyż została przez Allegro usunięta. Telefon szedł niemożliwie długo (a Sprzedający podał niewłaściwy numer paczki, więc nie wiedziałem co się z paczką dzieje, ale mniejsza z tym). Jak się okazało, Sprzedający tak naprawdę zamówił tę paczkę u innej firmy, ale na moje dane osobowe, nie informując mnie o tym w żaden sposób. I tu pierwsze pytanie: czy takie coś jest dozwolone? Paczka została zatrzymana na cle, cło opłaciłem. Telefon w końcu przyszedł, ale jak się okazało, nie był to telefon nowy, a co najwyżej odnawiany, co widać po wymienionych, nieoryginalnych elementach. Od razu wysłałem do Sprzedającego maila z reklamacją (zwrot kosztów, towar niezgodny z umową) i pytaniem, czy zwrócą mi również koszt opłaty celnej. Dostałem odpowiedź, abym przesłał zdjęcia usterek (i nic więcej, żadnej odpowiedzi na moje pytania). Zdjęcia przesłałem i... kontakt się urwał. Zwróciłem się z tym problemem do Allegro i udało im się zmusić Sprzedającego do odezwu, jednak Sprzedający... znowu poprosił o zdjęcia, tylko że w nowym mailu. Więc ponownie wysłałem zdjęcia i dostałem odpowiedź... abym wysłał jeszcze więcej zdjęć. Kolokwialnie pisząc: Gość leci sobie w kulki. Telefon podobno jest objęty gwarancją (chińską), aczkolwiek nie wiem na czym ta gwarancja polega, niemniej nie powołuję się na gwarancję a na rękojmię oraz na niezgodność towaru z opisem. Chciałbym zatem poprosić Was o radę i zadać kilka pytań:
- czy sprzedawca jest zobowiązany do zwrócenia mi wszystkich kosztów zakupu, tj. koszt telefonu, wysyłki oraz opłaty celnej?
- jak mogę zmusić sprzedawcę do zwrócenia mi moich pieniędzy?
- czy sprzedawca jest zobowiązany do zwrócenia mi wszystkich kosztów zakupu, tj. koszt telefonu, wysyłki oraz opłaty celnej?
- jak mogę zmusić sprzedawcę do zwrócenia mi moich pieniędzy?