Sprzedane "dzieło sztuki" zatrzymał Urząd Celny

• Autor wątku Autor wątku archei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

archei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Bardzo proszę o pomoc, jakieś 4 lata temu kupiłem za 500$ mały obrazek podpisany Kossak obrazek był zapakowany w ramkę oklejony z tylu szarym papierem z pieczątkami oryginał itp. Itd. Z tylu był również przyklejony certyfikat. Niedawno postanowiłem go sprzedać, wystawiłem wiec go na aukcje internetową, w aukcji zaznaczyłem ze sprzedaje taki jaki jest z tymi dokumentami które sa, zaznaczyłem ze ocena i wycena należy do kupującego i zaznaczyłem ze zgodnie z regułami internetowej aukcji sprzedaje jako namalowane z maniera Kossaka, kupił go ktoś z Tajlandii za 900$, wysłałem paczkę do Tajlandii i kilka dni temu skontaktował się ze mną Pan z pocztex ze moja paczka została zarekwirowana przez Urząd Celny ze względu na zawartość "falsyfikat". Urząd trzyma moja przesyłkę już miesiąc i nikt się do mnie nie odezwał, próbowałem sie do nich dodzwonić ale nikt nie odbiera . Proszę o informacje osoby które w praktyce spotkały się z takim przypadkiem
- jakie jest postępowanie Urzędu Celnego w takich sprawach
- czy mogą mnie oskarżyć o handel fałszywym obrazem i co w praktyce za to grozi.

Niewiem jak jest z falsyfikatami i skad urzad celny mogl to wiedziec (Gupie tumaczenie osoby niekompetentnej)
Urzad celny mial obowiazek zatrzymac przesylke na podstawie Ustawy o Ochronie Zabytków i Opiece nad Zabytkami (z 23 lipca 2003) zabytki (w tym dzieła sztuki)
w ustawie tej jest mowa o przewozeniu dziel sztuki nie zarejestrowanych starszych niz 55lat okres tworczosci Kossaka od 1877 do1942 .Aby wywiesc taki obraz nalezy przedstawic specjalne zezwolenie

przepraszam za post pod postem
Konsekwencje nielegalnego wywozu dzieł sztuki za granice określa Art. 109 cytowanej ustawy – „Kto bez pozwolenia wywozi zabytek za granicę lub po wywiezieniu nie sprowadza do kraju w okresie ważności pozwolenia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5”. Sąd może, w wypadku skazania za to przestępstwo, orzec nawiązkę na wskazany cel społeczny związany z opieką nad zabytkami oraz przepadek przedmiotu, bez względu na to kto jest jego właścicielem. Zatrzymane przez służby celne przedmioty na mocy Art. 100§ 3 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 roku o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mogą być oddane państwowej instytucji kultury.

Witam dziękuje za odpowiedz, dotarłem również do tych artykułów, Proszę jednak kogoś kto miał podobne doświadczenie i o poradę, co w takiej sytuacji możne się wydarzyć w praktyce

Powrót