sprzedawca na allegro

• Autor wątku Autor wątku KASIA_Cies
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KASIA_Cies

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam jestem od niedawna sprzedawco na allegro i jeszcze wszystkich zasad prawnych nie znam. mam jedna nie przyjemna sytuacjie i nie wiem jak powinnam ja rozwiazac. tak zeby było wszystko zgodnie z prawem załatwione. sprzedałam dwie rzeczy jednej pani. przesyłka została wysłana zaraz na drugi dzien po zakupie firma kurierska. po tygodniu pani odeezwala sie ze nie otrzymała przesyłki. skontaktowałam sie z firma kurierska i dostałam powiadomnienie ze beda szukac przesyłki po innych oddziałach. mam potwierdzenie nadania oraz korespondencjie z forma kurierska. na stronie przewoznika w regulaminie jest zapis ze przesylke zaginiona uznaje sie dopiero po 30 dniach nie dostarczenia do odbiorcy. nie wiem jak powinnam postapic. poinformowałam kupujacego ze zgłosiłam problem z przesylo do firmy kurierskiei i o terminie 30 dni. pani zada natychmiastowego zwrotu pieniedz. jak to sie powinno odbyc . czy kupuiacemu zwracam pieniadze dopiero po potwierdzeniu od firmy kurierskiej o zaginieciu przesyłki czy odrazu

Co mowi na ten temat regulamin w/w serwisu?

włanie nic nie mogłam znaleźć
na ten temat

Czy sprzedając obiecałaś konkretny czas dostawy?

kupujacy zgłosil sprawe do allegro ale allegro tez narazie sie nie wypowiedziało

KASIA_Cies napisał:
włanie nic nie mogłam znaleźć
na ten temat

poszukaj dokładnie.
każdy serwis ma swój regulamin

tak sami jak i firmy kurierskie .

dlaczego leniom? przeszukałam cały serwis i nie na taki temat nie znalazłam odpowiedz. nie nie obiecałam konkretnego czasu dostawy. w serwisie wyswietla sie przybliżony czas dostawy

Z tymi leniami to podpis. Nic imiennego.

Skoro nie obiecałaś czasu dostawy to wypada czekać do 30 dni od zakupu i zwrócić kwotę o ile nie dojdzie.

jeszcze raz przeszukałam allegro i nic nie znalazłam na temat swojej sytuacji . tylko wzmianke dla kupujacych ze wrazie nie otrzymani towaru lub otrzymania towaru wadliwego można załozyc dyskusjie

Najlepiej załatwić to po ludzku - zwrócić pieniądze kupującemu, a na paczkę złożyć reklamację, że w przypadku odnalezienia ma wrócić do nadawcy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Nie widzę powodu, żeby pytająca miała dopłacać do sprzedaży.
Po ludzku będzie wywiązać się z umowy czyli dostawa do 30 dni.
Kupujący zaakceptował takie warunki przy zawieraniu umowy.

nie chce nikogo oszukac dlatego moje zapytanie było jak to rozwiazac według prawa.

Odczekać aż minie czas na dostawę i zwrócić środki na konto.

tak ma działalnośc gospodarcza

dzieki za pomoc juz problem został rozwiązany. sprzedawca ma 30 dni na dostarczenie towaru.

Powrót