sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu towaru

• Autor wątku Autor wątku roxyfoxy86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roxyfoxy86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam mam ogromną prośbę aby ktoś mi podpowiedział jakie mam prawa zwrotu towaru nie zgodnego z opisem otóż zakupiłam na aukcji allegro płaszczyk zdjęcie przedstawiało śliczny elegancki płaszcz za 160zł przyszedł do mnie jakiś bubel chiński od razu po otwarciu paczki napisałam do kobiety od której go otrzymałam że towar jest inny gorszej jakości niż na zdjęciu odpisała mi że ona jako osoba fizyczna nie ma prawa odebrać zwrotu..i płaszcz jest dokładnie taki sam jak zdjęcie na aukcji(wysłałam jej zdjęcie otrzymanego płaszczu do porównania)chciałam odesłać płaszcz ale nie mam jej adresu oczywiście nie chce mi podać..płaszcz był sprowadzany ze specjalnej strony z odzieżą chińską ona wystawia na allegro zdjęcia skopiowane z tej chińskiej strony i po zakupie na allegro zamawia od nich problem w tym że dane do przelewu są na jakiś chiński adres oczywiście próbowała mi wcisnąć kit że mieszka w Chinach ale pieniądze wysyłałam na polskie konto pozatym dane na przesyłce nie były z jej imieniem i nazwiskiem tylko jakiegoś Chińczyka znalazłam też u niej aukcje z wysyłką z polski z Gomunic ale nigdzie szczegółowego adresu nie ma. Jakie mam prawo? Ja chce zwrotu pieniędzy bo ten płaszcz jest dla mnie okropny i w życiu nie będę w nim chodzić. Pozdrawiam Roksana i proszę o pomoc

czy ktoś moze mi udzielić jakiejkolwiek pomocy?

Sprzedawca prowadzi działalnośc gospodarczą, Ty kupiłaś jako konsument.
Masz prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

twierdzi że nie ma działalności gospodarczej a na stronie o mnie nie ma żadnych informacji

roxyfoxy86 napisał:
twierdzi że nie ma działalności gospodarczej
Sklep "Sale_dla_ciebie"?
Czerwona torebka z "S"?
" - użytkownik prowadzi sklep na Allegro (ten znaczek nie pokaże sie przy ukrytej nazwie kupującego na stronie przedmiotu)."
"Dużo sprzedajesz? Oferujesz bogaty asortyment artykułów? Załóż własny sklep - to proste!"
"3. Użytkownik Sklepu zobowiązuje się do przestrzegania przepisów prawa regulujących prowadzenie przez niego działalności w zakresie prowadzenia Sklepu."
Bez działalności?
http://forumprawne.org/prawo-gospodarcze/581187-sklep-na-allegro-dzialalnosc-gospodarcza.html
http://forumprawne.org/nowe-technologie/163209-sklepy-allegro-dzialalnosc-gospodarcza.html

Ostatnia edycja:
to mi odpisała:Zgodnie z regulaminem allegro i obowiązującym prawem zwroty towarów zakupionych nie z konta firma (od osoby prywatnej) nie podlegają zwrotowi.Nie tylko allegro ale i prawo polskie konsumenckie , nie nakazuje osobie prywatnej przyjąć zwrotu , ale może faktycznie najlepiej niech Pani zapłaci i spyta u źródła w końcu ono też z czegoś musi żyć ewentualnie za darmo może Pani w tej sprawie zadzwonić do urzędu konsumentów, nie omieszkałam juz tego zrobić żeby potwierdzić swoje stanowisko

odesłac towaru nie mogę gdyż nie znam jej adresu zgłosiłam to do allegro ale żadnej reakcji czyli pozostaje mi złożenie pozwu cywilnego, z zaznaczeniem wniosku o przeprowadzenie postępowania w trybie uproszczonym, upominawczym.

Zgodnie z art. 2 Ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Sprzedaż tego allegrowicza wykazuje taki właśnie charakter, jeżeli się z tym nie zgadza, poinformuj go, że zwrócisz się do rzecznika i przy okazji zgłosisz do Urzędu skarbowego, aby sprawdzili czy przypadkiem nie mają innego stanowiska.

nie dlatego że podała jakiś chiński adres a konto ma polskie natomiast na paczce były dane jakiegoś chińczyka ponieważ zamawia towar z chin..

też znalazłam jej aukcje z wysyłką z Polski i jest tylko miejscowość podana bo próbowała mi wmówić że mieszka w chinach

Sprzedawca z Allegro o nicku sale_dla _ciebie ma podany w Allegro adres w Chinach?

Dane Sprzedającego sale_dla_ciebie (2):

Anna Konopka
Shenzen 1890
3200000 Guangdong
+48506771956
Chiny
sale_for_you@op.pl
tak przy czym konto bankowe oraz numer polski :)

W takim razie wygląda na to, ze mozesz zapomnieć o odstąpieniu od umowy. Masz lekcję na przyszłość...

Ale ta kobieta mieszka w Polsce nie w Chinach ponieważ ma inne aukcje z Polski

wystawia na allegro ciuchy które zamawia ze strony chińskiej..i one bezpośrednio ida do odbiorcy na przesyłce nie ma jej danych tylko jakiegoś Chińczyka..ona w tym pośredniczy..to można tak ludzi oszukiwać bez żadnych konsekwencji? to może ja też ten płaszcz wystawie na allegro pod tymi zdjęciami lepszymi i mi się pieniadze zwrócą

ychmy czyli połowa jej aukcji ma adres cHIŃSKI I POŁOWA POLSKI tak można sobie wymyślac dane?

Powrót