Sprzedawca zwleka ze zwrotem pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Talerzyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Talerzyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć wszystkim!

2.02 kupiłem na Allegro (Kup Teraz) karmę dla psa, który niestety zmarł zanim paczka do mnie dotarła. Wysłałem maila z pytaniem o zwrot towaru, ale nie dostałem odpowiedzi. 6.02 zadzwonił do mnie kurier z przesyłką, więc poprosiłem go o odesłanie towaru do sprzedawcy. Następnego dnia zadzwoniła do mnie pani z InPostu, żebym potwierdził, że paczka ma być odesłana. Wysyłałem jeszcze kilka maili do sprzedawcy, ale bez skutku. 16.02 zadzwoniłem do sklepu: pan, który odebrał, potwierdził, że paczka przyszła, przeprosił za zwłokę i obiecał, że przeleje pieniądze. Przez następnie dwa tygodnie dzwoniłem wielokrotnie, ale za każdym razem pan z obsługi mówił, że zaraz to załatwi, musi podejść do komputera, później oddzwoni itd., ale pieniędzy dalej nie ma. Mam wrażenie, że gdyby sklep zamierzał przelać te pieniądze, to zrobiłby to już dawno temu. 2.03 mijają 2 tygodnie, od kiedy sklep potwierdził, że towar wrócił. Niestety nie mam pisemnego potwierdzenia od InPostu, że paczka została odesłana (ale może da się je zdobyć), a cały zwrot był omawiany przez telefon.

Czy mam szykować pozew, wysyłać wezwanie do zapłaty?
Czy fakt, że sprzedawca nie odpisał na prośbę o zwrot towaru, ale uzgodniliśmy wszystko telefonicznie, może utrudnić wyegzekwowanie pieniędzy?
Dzięki z góry za odpowiedzi.

Dla formalności: Kupiłeś prywatnie, nie na cele związane z jakąś działalnością (gospodarczą)?

Tak, kupiłem od firmy jako osoba fizyczna.

Zatem pozostaje wezwanie sprzedawcy do zwrotu środków pismem poleconym ZPO. Wskaż strony, przedmiot umowy, datę jej zawarcia, datę odstąpienia od umowy oraz dla pewności numer konta i wyznacz termin przykładowo 3 dni od dnia otrzymania pisma w związku z przekroczeniem terminu 14 dni na zwrot środków przez sprzedawcę.

Talerzyk napisał:
Czy mam szykować pozew, wysyłać wezwanie do zapłaty?
Z Twojego opisu wynika, że nie odstąpiłeś skutecznie od umowy.

Wydaje mi się, że odesłanie towaru z powrotem jest wystarczającym wyrażeniem woli odstąpienia od umowy.

Wysłałem sklepowi informację o tym, że zwracam paczkę. Wiem też, że sprzedawca maila przeczytał i przyjął towar, chociaż sam nie wysłał żadnej odpowiedzi. Raczej nie powinien się kłócić, że potraktował to jako prezent niespodziankę.

gryffinian napisał:
Wydaje mi się, że odesłanie towaru z powrotem jest wystarczającym wyrażeniem woli odstąpienia od umowy
Tak, ale ciężar dowodu na złożenie takiego oświadczenia spoczywa na konsumencie

Powrót