sprzedaż auta przed upływem 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku fazer84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nabycie to nabycie. Zbycie to zbycie. Co jeszcze?
Co do terminu - nie leniuchować, czytać wątek.

to napisz jak jestes taki mądry - od kiedy liczy sie nabycie - a co za tym idzie liczy sie 6 miesięcy

A przeczytaj sobie - jeśli jesteś taki mądry - w wątku, do którego się przykleiłeś.
Postawa roszczeniowa nie jest tu mile widziana.

czytałem i nie widzę - prosze o wskazanie - chyba że to cięzko?

Art.924 kc. Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy.
Art.925 kc. Spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku.

teraz ok

we wcześniejszych postach tego nie było

06 października mija półroku - jezeli wcześniej sprzedam to ile zaplacę podatku?

jeżeli płaci sie podatek to od jakiej kwoty - ja nie mam żadnej umowy

No jakoś czytam i nie widzę wyjaśnienia na powyższe pytanie. Widać znowu problem aby napisać odpowiedz.

rws-92, już nie musisz udzielać konkretnych informacji, poradzilem sobie. Jesteś dobrym do odpowiedzi.

początkiem roku sprowadziłem sobie auto z USA, znajomy jest zainteresowany odkupieniem i tu jest moje pytanie. Pół roku posiadania pojazdu do czasu sprzedaży liczy się od:
- daty na fakturze zakupu
- dokonania opłat celno-skarbowych (jest to kilka dni różnicy ale przeskok na kolejny miesiąc)

HALOSZKI! ;) a co w przypadku, gdy dochodzi do sprzedaży auta, przed upływem 6 miesięcy, ale nie przerejestrowanego ? (auto kupione za 900 pln i za tyle sprzedane).

A co jeśli sprzedałem auto przed upływem pół roku ale straciłem na nim?
Kwota zakupu 5700
Kwota sprzedaży 3000

Pytanie 2. Czy dokument który wypełniałem w US PCC odnośnie podatku 2% od kwoty 5700 dostanę u nich? Jak to rozliczyć dobrze w PIT rocznym?

ppiotrppernal napisał:
początkiem roku sprowadziłem sobie auto z USA, znajomy jest zainteresowany odkupieniem i tu jest moje pytanie. Pół roku posiadania pojazdu do czasu sprzedaży liczy się od:
- daty na fakturze zakupu
- dokonania opłat celno-skarbowych (jest to kilka dni różnicy ale przeskok na kolejny miesiąc)

Od momentu kiedy stałeś się właścicielem samochodu - czyli data z faktury/umowy zakupu.

patipatipati napisał:
HALOSZKI! ;) a co w przypadku, gdy dochodzi do sprzedaży auta, przed upływem 6 miesięcy, ale nie przerejestrowanego ? (auto kupione za 900 pln i za tyle sprzedane).

J.w.

dawid0105 napisał:
A co jeśli sprzedałem auto przed upływem pół roku ale straciłem na nim?
Kwota zakupu 5700
Kwota sprzedaży 3000

Pytanie 2. Czy dokument który wypełniałem w US PCC odnośnie podatku 2% od kwoty 5700 dostanę u nich? Jak to rozliczyć dobrze w PIT rocznym?

Jeśli na sprzedaży jest strata to i tak masz obowiązek ująć tę transakcję w PIT rocznym , podatku od tego nie będzie.
A po co masz dostawać z powrotem deklarację PCC? Jak chciałeś mieć egzemplarz dla siebie to trzeba było zrobić kopię.

Witam, mam problem. Otóż pod koniec stycznia kupiłem auto za kwotę 8400. Niestety w aucie po ok 3 tyg. padł silnik. Części kosztowały mnie prawie 3000 zł. Do tego lakiernik, gdyż auto potrzebowało odświeżenia i łącznie auto wyszło mnie prawie 14 tyś. Po 2 miesiącach od zakupu sytuacja materialna zmusiła mnie do sprzedaży, auto sprzedałem za kwotę 12700 zł. Teoretycznie zarobiłem 4300, w praktyce straciłem. Na części nie mam żadnych faktur, kupione na allegro od osób prywatnych. Auto robiłem sam, bo po prostu się tym interesuje i mam takie umiejętności, więc nie mam też rachunku od mechanika. Więc czy do tego wszystkiego muszę teraz zapłacić ponad 800zł podatku tak naprawdę za nic? Czy da się to jakoś ominąć?

Witam
Z racji że informacji z tego tematu nie mogę do końca zrozumieć
W grudniu kupiłem auto za kwotę 12 tyś opłaciłem podatek PCC zarejestrowałem .
Dwa tygodnie temu poważnie został uszkodzony silnik (zatarcie)
Nie mam funduszy na naprawę , do tego koszty utrzymania auta mnie przerastają i postanowiłem je wystawić za około 9 tyś . Jako uszkodzone z opisem usterki może ktoś będzie chciał takie do naprawy . I teraz w przypadku kiedy sprzedam na umowie wpiszę te 9 tyś mam też umieścić wpis że auto uszkodzone ?? Chodzi mi o to żeby ktoś nie zarzucił mi wyższej ceny rynkowej z tabel
Dzięki za odp

mam też umieścić wpis że auto uszkodzone ??
Jeśli jest uszkodzone to napisz to w umowie.
Chodzi mi o to żeby ktoś nie zarzucił mi wyższej ceny rynkowej z tabel
Przy sprzedaży cena rynkowa Cię nie interesuje, tylko to ile pieniędzy otrzymałeś za sprzedaż - czyli cena z umowy.

Powrót