M
modulator
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
kiedy mija 6 miesięcy?
co znaczy nabycie?
co znaczy nabycie?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ppiotrppernal napisał:początkiem roku sprowadziłem sobie auto z USA, znajomy jest zainteresowany odkupieniem i tu jest moje pytanie. Pół roku posiadania pojazdu do czasu sprzedaży liczy się od:
- daty na fakturze zakupu
- dokonania opłat celno-skarbowych (jest to kilka dni różnicy ale przeskok na kolejny miesiąc)
patipatipati napisał:HALOSZKI!a co w przypadku, gdy dochodzi do sprzedaży auta, przed upływem 6 miesięcy, ale nie przerejestrowanego ? (auto kupione za 900 pln i za tyle sprzedane).
dawid0105 napisał:A co jeśli sprzedałem auto przed upływem pół roku ale straciłem na nim?
Kwota zakupu 5700
Kwota sprzedaży 3000
Pytanie 2. Czy dokument który wypełniałem w US PCC odnośnie podatku 2% od kwoty 5700 dostanę u nich? Jak to rozliczyć dobrze w PIT rocznym?
Jeśli jest uszkodzone to napisz to w umowie.mam też umieścić wpis że auto uszkodzone ??
Przy sprzedaży cena rynkowa Cię nie interesuje, tylko to ile pieniędzy otrzymałeś za sprzedaż - czyli cena z umowy.Chodzi mi o to żeby ktoś nie zarzucił mi wyższej ceny rynkowej z tabel