Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Rozumiem, że odpowiedź już padła jednak chciałbym się upewnić z tego względu, że dzwoniąc na infolinię krajowej informacji skarbowej (zanim jeszcze trafiłem tutaj) uzyskałem informację, że OC nie mogę wliczyć w koszta...
Żeby zobrazować mój przypadek: zakupiłem pojazd za 2400zł, po niecałych 2 miesiącach sprzedałem za kwotę 2850zł. Opłaty: skarbowa, koszt rejestracji, ubezpieczenie OC na cały rok (kupione niespełna 2 tyg. przed sprzedażą) wyniosły mnie ok. 520zł więc finalnie poniosłem stratę. Ubezpieczenie OC przekazane jest kupującemu tj. nie będzie z niego rezygnował a ja nie otrzymam zwrotu.
Rozumiem, że niezależnie od tego czy podatek muszę zapłacić czy nie należy na Pit rocznym to wpisać. Czy jeśli zgodnie z tym (co było tutaj napisane wcześniej) nie powinienem płacić podatku jak należy ująć to przy wypełnianiu Pit'a tj. te poniesione koszta powyżej wymienione. Oczywiście posiadam potwierdzenia tych zapłaconych kwot.