R
rafał90
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
Witam .ok miesiąca temu sprzedalem samochod mozna powiedzieć za śmieszne pieniadze gdyż technicznie tj zawieszeniowo samochod byl w pełni sprawny .kupującego poinformowałem przed zakupem że przeważnie każdy kto kupuje używkę robi w takim samochodzie podstawowa obsługę tj wymienia rozrzad oleje filtry .a ze w aucie rozrzad wymagał juz wymiany to go o tym poinformowałem dałem oczywiście rozrzad zakupiony przeze mnie jako gratis do samochodu no i rozrusznik .to byly 2 rzeczy które wymagały wymiany .sprzedajacy zgodził sie na to i tak tez zakupil .po pewnym czasie oddał auto do warsztatu i dzwoni do mnie że warsztat ktory wymieniał mu rozrzad okazuje sie ze ta część byla wadliwa .mówię do faceta okej możliwe że tak bylo ale przecież zostal pan poinformowany także przez warsztat że jeśli robi pan wymiane tak wrażliwych elementów jak rozrzad na swoich czesciach to pan gwarancji od nas na to nie dostanie .facet co kupil auto zgodził sie także na taką wymiane w warsztacie .silnik zostal zniszczony przez prawdopodobnie zle założony rozrzad bo nikt nie jest w stanie tego teraz udowodnić czy rozrzad byl fabrycznie uszkodzony czy warsztat podszedł do sprawy wymiany na szybko i stąd silnik uległ uszkodzeniu... kilka dni ciszy i kupujacy ode mnie auto odezwał sie ze zakupił nowy silnik bo tamten sie nie nadawał twierdząc że rozrzad to była wada ukryta przeze mnie ... gdzie w umowie nawet ma zawarte że do samochodu zostają dodane czesci ktore wymagają wymiany tj rozrzad i rozrusznik i teraz moje pytanie jest takie .co z ta cała rekojmia skoro facet wiedział co kupuje warsztat uszkodzil silnik samochod dostał w efekcie nowy silnik ale ja juz jesli bym miał samochod przyjąć spowrotem to nie mam pewności co do motoru jakie jest jego pochodzenie faktyczny przebieg czy ktoś o ten silnik dbał wymianiajac olej w czasie .mowie dbal a sprzedalem samochod z rozrządem do wymiany ,tak sprzedalem z rozrządem do wymiany gdyż mi te auto juz nie bylo potrzebne mialem nowe a majac czesci to wolałem z ceny rynkowej troche zejść za samichod niz pakowac sie w koszt wymiany gdzie kosztu samej robocizny przy sprzedaży nie odzyskam a każdy przeważnie każdy podstawy jak rozrzad płyny filtry tobi zaraz po zakupie by mieć pewność tak ? I co ja teraz mogę zrobić?samochod zostal przez nowego właściciela a dokladnie przez warsztat do którego auto oddał zniszczony wymieniony silnik i co ja mam teraz to przyjąć?