Sprzedaż wierzytelności przy trwajęcej egzekucji

• Autor wątku Autor wątku mlodszyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodszyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
04.11.2014r. otrzymałem informację od wierzyciela (Banku), że wierzytelność wraz z prawami została sprzedana innemu wierzycielowi (Fundusz).
Przez cały czas mam zajecie komornicze na wynagrodzeniu wydane na podstawie Bankowego Tytułu Egzekucyjnego.
Czy Wierzyciel (Bank) ma jakiś określony czas aby poinformować komornika o sprzedaży wierzytelności? Do dnia dzisiejszego komornik nie został o tym poinformowany i w dalszym ciągu prowadzona jest egzekucja na podstawie BTE.

Zwróć się do wierzyciela-banku aby umorzył postępowanie w trybie art.825 kpc.

Nowy wierzyciel (Fundusz) zwrócił się 12.12.2014r.do wierzyciela (Banku) o umorzenie postępowania, ale to nic nie dało. Komornik przy każdym przelewie pobiera sobie opłatę stosunkową za czynności komornicze w wysokości 8% od wartości przelewu. Gdyby istniał zapis, że wierzyciel ma określony czas na umorzenie postępowania to miałbym podstawę do ubiegania się od Banku zwrotu poniesionych kosztów egzekucyjnych poniesionych po sprzedaży wierzytelności innemu wierzycielowi.
Czy jest więc gdzieś to określone czy może ta egzekucja trwać w nieskończoność i nic z tym nie zrobię?

W ogóle nie powinno cię to obchodzić, komornik prowadzi ważne postępowanie egzekucyjne i każde potrącenie zmniejsza twoje zadłużenie. Problem może mieć firma która kupiła zadłużenie. Ona może mieć roszczenie do Banku.

kraik napisał:
W ogóle nie powinno cię to obchodzić, komornik prowadzi ważne postępowanie egzekucyjne i każde potrącenie zmniejsza twoje zadłużenie.
Co ty bredzisz? Sprawa do prokuratury się nadaje (doniesienie na bank), art. 286 § 1 k.k. oraz z art. 272 k.k. i inne w zw. z art. 12 k.k. i inne. Wskażesz mi podstawę prowadzenia egzekucji (z BTE) po cesji wierzytelności?
Pilotowałem taką sprawę, sprawa w prokuraturze trwa, bank przez 5 miesięcy po cesji nie umorzył egzekucji, nie wiadomo gdzie są pieniądze a w pozwie fundusz tych potrąconych kwot w ogóle nie uwzględnił ani uwzględnić nie zamierza gdyż "żadnej egzekucji po dacie cesji na swoją rzecz nie prowadził". W sumie słusznie napisano w pozwie...

Witam.
Mam podobny problem. BZ WBK (jako następca prawny Kredyt Bank) prowadzi egzekucję na podstawie BTE, choć w KW nadal widnieje do dziś Kredyt Bank.
W listopadzie 2015r. sprzedali wierzytelność do PROKURY. Do dziś nie ma zmiany w KW, BZ WBK nie umorzył postępowania i twierdzi, ze do chwili zmiany w księgach może tak robić.
Naczytałam się wiele i już sama nie wiem. Non stop pisze pisma-wnioski, podkreślając że zlożę powództwo opozycyjne, jednak oni nic sobie z tego nie robią.

Pomóżcie mi. Co mogę jeszcze zrobić. Ledwo zostaje mi na przeżycie. Mieszkam katem u rodziców, bo jestem po rozwodzie i wychowuję sama 8 letnią córkę.

Pomiedz mi kiedy wystawiono BTE i nadano na niego klauzulę?

O ile dobrze pamiętam to w 2012r. na początku. A egzekucję komornik podjął w 2014r.

gddusia napisał:
W listopadzie 2015r. sprzedali wierzytelność do PROKURY.
pozostaje wystąpić z pozwem o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności w postaci bankowego tytułu egzekucyjnego w całości,

wpisz w przeglądarkę frazę "pozew przeciw egzekucyjny" wujek google wyrzuci,

a może ktoś z Was pisał i jest w stanie podrzucić wzór :-)

właśnie tak i to mnie dobija...

Czy mogę wysłać do komornika pismo z załączonym pismem Banku, (odpowiedzia na moje wcześniejsze pisma), w którym informują mnie, że sprzedali wierzytelność?

dużo w tym temacie pisze się o doniesieniu do prokuratury, jak to się ma tutaj?

gddusia napisał:
O ile dobrze pamiętam to w 2012r. na początku. A egzekucję komornik podjął w 2014r.
A kiedy nadano klauzulę na BTE? Jeśli przed połową 2013 roku to kobieto, już teraz los na loterii wygrałaś :) Z chwilą cesji roszczenie staje się przedawnione. Umorzenie egzekucji przez komornika zamyka temat. Prokura musi wnieść pozew, wówczas doprowadzasz do oddalenia powództwa (uchwała SN III CZP 29/16), potem wyczyszczasz KW i sprawa ślicznie zamknięta.
Spokojnie rób swoje, cierpliwości. Napisz do komornika, bez nerwowych ruchów. Ewentualne kwoty zabrane przez teraz bank odzyskasz później.

Ostatnia edycja:
Z chwilą cesji roszczenie staje się przedawnione.

Możesz mi to wyjaśnić?

Powrót