Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remek80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cytat:

Mój M mi opowiadał jak jeden skazany pisał prośbe do dyrektora o odblokowanie tych pieniedzy, bo w rodzinie bieda itd.No więc dyrektor mu powiedział, że tych pieniędzy to mu nikt nie może ruszyc, nawet sam prezydent.

Druga sprawa, to były sytuacje że przychodziła kobieta z finansówki, i mówiła np. ze ma pan na żelaznej 2500 , obciążen komorniczych 8 na łączną kwotę 60 000. No i tyle. Pogadała i poszła ale kasy mu nikt nie ruszył

Sledzac pewne forum trafilem na takie stwierdzenie jak wyzej.Czy zdaniem ekspertow jest ono prawdziwe?

ekspertem nie jestem :)
ale jak żelazna to żelazna

a jak ma 2,5tys to coś mi się zdaje, że na wypiskę 100% dostaje wpłaconej kwoty

Przepis prawny:

KKW
Art. 126.
§ 1. Ze środków finansowych otrzymywanych przez skazanego, z wyjątkiem zapomóg, o których mowa w art. 113 § 6 pkt 1, gromadzi się środki pieniężne, przekazywane skazanemu w chwili zwolnienia z zakładu karnego, przeznaczone na przejazd do miejsca zamieszkania i na utrzymanie, do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników; ze środków tych nie prowadzi się egzekucji i na wniosek skazanego można je przekazać na książeczkę oszczędnościową.
§ 2. Gromadzeniu podlega:
1) 50% kwoty zdeponowanej przez skazanego przy przyjęciu do zakładu karnego, jednak nie więcej niż kwota odpowiadająca wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników,
2) 50% z przypadającego skazanemu miesięcznie wynagrodzenia za pracę po odliczeniu zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, jednak nie więcej niż kwota 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników,
3) 50% każdego z wpływów pieniężnych skazanego niewymienionych w pkt 1 i 2, jednak nie więcej niż kwota 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników.
§ 3. Gromadzenia kwot, określonych w § 2 pkt 2 i 3, dokonuje się po potrąceniu należności dochodzonych w postępowaniu egzekucyjnym.
§ 4. Zgromadzona kwota podlega każdorazowo uzupełnieniu w razie wzrostu przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników. Uzupełnienia dokonuje się z wpływów pieniężnych skazanego uzyskanych od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu ogłoszenia wzrostu.

Ten przepis odpowiada na obydwa pytania, czyli:
1. Na wniosek skazanego można owe środki przekazać jedynie na książeczkę oszczędnościową. Stan ów może zmienić jedynie parlament nowelizując KKW.
2. Środki gromadzi się do wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników, które obecnie wynosi bodajże 2.662,51 Żródłoi ze środków tych nie prowadzi się egzekucji. Czyli chociażby osadzony miał miliard złotych zobowiązań, z tych w przybliżeniu 2.5 tys nie można prowadzić egzekucji.

wpłata pieniędzy

czy moglabym wplacic pieniadze z innego miasta niz jest zakład karny? gdzie moge sie dowiedziec o nr konta dozk w bydgoszczy? pozdrawiam

Re: wpłata pieniędzy

Ja wpłacałam pieniądze przekzaem pocztowym na nazwisko osadzonego a adres zamieszkania podawałam zakł karnego.

Albo na konto (jeżeli istnieje). O numer można dowiedzieć się dzwoniąc do ZK. W końcu po to istnieją telefony :ok: Czasem numer podawany jest na stonie zakładu.

Wystarczy jak przekazem pocztowym wyslesz pieniądze.Napewno dojdą.Tylko przy wypisywaniu wpisz na blankiecie czyj to syn,bo w ZK moze być wiecej osób o takim inieniu lub nazwisku.A po za tym przekaz pocztowy idzie szybciej niż wpłata na konto.

Ale też dużo więcej kosztuje. Za przekaz płaciłam 17 zł, a za przelew płacę 50 gr. Jak dla mnie znaczna różnica :ok:

hm w zaleznosci ile sie wysyla tych pieniedzy bo jesli 100zł. to oplata jest niewielka.

ja dzwoniłam do zk i podano mi numer konta, wiec wplacałam na konto. Opłata była różna(konto było w NBP), gdy wpłacałam w pko to opłata wynosila 6zł, gdy na poczcie to chyba 3zł, a raz w BPH i oplata byla cos ok 15zł... Zawsze wplacałam po 200zł

Wpłacając 200 zł. skazany dostaje połowe kwoty a droga cześć idzie na zelazna kase.Przy kwocie 500 zł osadzony dostaje wtedy 400zł a stówka na zelazną.Ale jak wiadomo nie kazdego stac na to by wplacac po 500 zł.tylko tyle ze im wyzsza kwota tym kozystniej dla wieznia.A jeśli kwota na zelaznej przekroczy 2,500 zł. wtedy następną wpłate otrzymuje w całości.Pozdrawiam.

Doniu, nie zawsze tak jest.
w zk w tarnowie zawsze biorą 50% na zelazna kase, bez względu na kwotę wpłacaną-ale przestają zabierać gdy na kasie będzie już jaka odłożona kwota, niepamietam ile-ok 1500zł

No Monte najkorzystniejsza jest wpłata 300zł, bo aresztowany dostaje 200zł
potem 400 z 500 aż uzbiera się 2tysiące

Na żelaznej kasie kwota nietykalna ,to wysokość przeciętnego wynagrodzenia w III kwartale 2007 r. 2703,41 zł :)

[cytat="wiolettaa":2v7jfrzm]Doniu, nie zawsze tak jest.
w zk w tarnowie zawsze biorą 50% na zelazna kase, bez względu na kwotę wpłacanął[/cytat:2v7jfrzm]
Niemożliwe. reguluje to odpowiedni przepis. Od wpłaty na tzw"żelazną" biorą owszem połowę, ale nie więcej niż 4% przeciętnego wynagrodzenia, które co kwartał sie zmienia.
Skoro teraz jest ta jak pisze 13a czyli 2703,41 zł to pobiorą nie więcej niż 108,12zł

gimli napisał:
czy moglabym wplacic pieniadze z innego miasta niz jest zakład karny? gdzie moge sie dowiedziec o nr konta dozk w bydgoszczy? pozdrawiam

Co do ZK Bydgoszcz najlepiej zadzwoń i dopytaj.

Tu masz namiary na ZK http://www.sw.gov.pl/index.php/jednostki/2/231

Bo z tym co miejsce i ZK róznie jest i czasem może coś się zmienić.

Co do żelaznej nie zawsze biora 50% :!:

Pozatym słyszałem ostatnio, że jak ktos opuszcza ZK czy AŚ ma prawo otrzymać z opieki społecznej 500 zł - ale zaznaczam słyszałem i nie wiem czy to prawda czy mit, ale dowiem się i dam znać.

bedzie milo jesli sie dowiesz GAMBIWAWA jak jest z ta opieką.pozdrowka

Gambi pierwsze słyszę że z opieki się należy. Wiem że w momencie kiedy opuszcza się ZK bądź AS należy się udać do kuratorów ponieważ z funduszu postpenitencjarnego należy się pomoc finansowa (i nie tylko) osobom zwalnianym. Regulują to przepisy kkw art 166 i art 173 § 2 pkt 8 który mówi o zakresie działania kuratora sądowego. Nie tylko 500 zł dają bo nawet więcej albo mniej.

[cytat="Barbie":qy89nc9n]Gambi pierwsze słyszę że z opieki się należy. Wiem że w momencie kiedy opuszcza się ZK bądź AS należy się udać do kuratorów ponieważ z funduszu postpenitencjarnego należy się pomoc finansowa (i nie tylko) osobom zwalnianym. Regulują to przepisy kkw art 166 i art 173 § 2 pkt 8 który mówi o zakresie działania kuratora sądowego. Nie tylko 500 zł dają bo nawet więcej albo mniej.[/cytat:qy89nc9n]

Barbi jak pisałem słyszałem o tym ale co i jak dokładnie to sie dowiem, nie mowie, że napewno opieka daje i że nie dowiem się napisze wam co i jak.

ależ oczywiście że sie należy, jak by nie było ten co opuszcza zk czy as zostaje bez srodków finansowycg i jeżeli jego zona nie ma zbyt duzo pieniązów albo np. nie pacuje to opieka przydziela kasiore...
my dostalismy od kuratora(nie pamietam ile) i z opieki 350zł na nasza 3 osobową rodzine

Powrót