Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: wpłata pieniędzy

[cytat="ASIA Ż":ixn4q9xw]ależ oczywiście że sie należy, jak by nie było ten co opuszcza zk czy as zostaje bez srodków finansowycg i jeżeli jego zona nie ma zbyt duzo pieniązów albo np. nie pacuje to opieka przydziela kasiore...
my dostalismy od kuratora(nie pamietam ile) i z opieki 350zł na nasza 3 osobową rodzine[/cytat:ixn4q9xw]

Czyli dobrze słyszałem, że coś w tym jest.... :D

No tak asiu ale jeżeli żona pracuje to albo dostanie się marne grosze 30 do 50 zł albo wogóle. A jeśli chodzi o kuratorów to z funduszu dają pieniądze bez względu na to czy żona pracuje czy nie. W większości (nie mówię że wszędzie) opiek traktują ludzi jak dziadów i z góry... A kuratorzy to zupełnie inna bajka i mam bardzo dobre zdanie o nich.

[cytat="13b":3t4qmuqy][cytat="wiolettaa":3t4qmuqy]Doniu, nie zawsze tak jest.
w zk w tarnowie zawsze biorą 50% na zelazna kase, bez względu na kwotę wpłacanął[/cytat:3t4qmuqy]
Niemożliwe. reguluje to odpowiedni przepis. Od wpłaty na tzw"żelazną" biorą owszem połowę, ale nie więcej niż 4% przeciętnego wynagrodzenia, które co kwartał sie zmienia.
Skoro teraz jest ta jak pisze 13a czyli 2703,41 zł to pobiorą nie więcej niż 108,12zł[/cytat:3t4qmuqy]

Być może tak jest, jeśli wprowadziłam w błąd to przepraszam,ale mi strażnik tak powiedział i Mojemu w AS też tak powiedziano.(ale był tam tylko 2miesiące więc może nie został dokładnie poinformowany) ale ja jak wysyłałam 250-300zł to zawsze zabierano połowe...

[cytat="ASIA Ż":3cdke6he]ależ oczywiście że sie należy, jak by nie było ten co opuszcza zk czy as zostaje bez srodków finansowycg i jeżeli jego zona nie ma zbyt duzo pieniązów albo np. nie pacuje to opieka przydziela kasiore...
my dostalismy od kuratora(nie pamietam ile) i z opieki 350zł na nasza 3 osobową rodzine[/cytat:3cdke6he]

Asiu
powiedz jak się załatwia ową kase od opieki i kuratora..?

Gambi osoba zwolniona idzie do kuratorów z zaśw. zwolnienia i przedstawia jakie ma wydatki opłaty itp i na pewno coś dostanie.A w opiece mają tak że jeśli mieszkasz ze swoją kobietą to musisz przedstawić i swoje dochody.Nie pamiętam jaka to była kwota ale jeśli będzie przekroczony dochód to nie dostanie nic.Chyba że mieszkacie osobno to na 100% twoja dostanie pieniądz.

[cytat="Barbie":19msv239]Gambi osoba zwolniona idzie do kuratorów z zaśw. zwolnienia i przedstawia jakie ma wydatki opłaty itp i na pewno coś dostanie.A w opiece mają tak że jeśli mieszkasz ze swoją kobietą to musisz przedstawić i swoje dochody.Nie pamiętam jaka to była kwota ale jeśli będzie przekroczony dochód to nie dostanie nic.Chyba że mieszkacie osobno to na 100% twoja dostanie pieniądz.[/cytat:19msv239]

Da sie załatwic ze mieszkamy osobno :)

Gambi tylko licz się z tym że pani z opieki jak i kurator może przyjechać na wywiad środowiskowy. Z opieki to na 99% przyjadą a kurator niekoniecznie bo jemu wystarczy właściwie jak się do niego przyjedzie

A to i dobrze moga przyjechac i robic wywiad i co tylko chca :)

My wpłacilismy pieniadze na konto,bo tak szybciej dochodza
Rodzina i znajomi zrobili zrzutke i puscilismy 700zł :ok:
Ile R dostanie?Polowe,czy wiecej?I czy jednorazowo,czy bedzie miał te pieniadze jakos podzielone?

Dostanie chyba ok 500 zł...

Zgodnie z przepisami z tej kwoty (przy obecnej średniej krajowej) powinien mieć potrącone na tzw.żelazną kasę ok 108zł. Pieniędzy tych(mam na myśli te pozostałe ok. 592zł) nie dostanie do ręki, ale będzie miał na "swoim koncie". Robi zakupy w kantynie tak jakby "na krechę" i pieniądze są potrącane z jego konta.

13b jestes pewien?
Bo ja slyszalam o 50%
swietnie by było,jakby bylo tak jak mowisz :ok:

Owszem 50%, ale nie wiecej jak 4% przeciętnego wynagrodzenia. Takie bynajmniej pisma wiszą w poczekalniach ZK.

Wsumie racja bo 700 to mieści się w przecietnym wynagrodzeniu...a faktycznie sprawdziłem wtedy zabiorą 4 %.

re: Środki na koncie skazanego-"żelazna kasa"

W ZK Czerwony Bór zawsze zabierają 118zl na żelazną kasę,bez względu na sumę.Więc wniosek z tego taki że lepiej wpłacać większe sumy.Zależy kogo na co stać

..a jesli wplace 100 zł to ile dostanie?

U mojego W kazda wypiska z konta jest ograniczona do 100zl jednorazowo

a powiedzcie mi jak to się odbywa...ja wpalacam kase a kto informuje mojego m który jest w aś że dostał kase?

dowiaduje się o tym przy okazji wypiski, albo może zapytać oddzialowego (wychowawcę|) czy przedzwonią do dzialu finansowego i sprawdzą!:cool:

Powrót